VREMEA până pe 1 iunie. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 19 mai - 1 iunie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

4319 afișări
Imaginea articolului VREMEA până pe 1 iunie. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării

VREMEA până pe 1 iunie. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile ale intervalului de prognoză, vremea se va încălzi treptat, de la aproximativ 24 de grade în prima zi, până la valori medii de 28...29 de grade în intervalul 23-26 mai. Ulterior, temperatura aerului va scădea uşor de la o zi la alta, spre 25 de grade în ultimele zile ale prognozei, când regimul termic va reveni la normal. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeaşi evoluţie, fiind în creştere de la 8 grade Celsius în prima zi, până la 15 grade pe 27 mai, apoi în scădere uşoară, spre 13 grade la sfârşitul celor două săptămâni.

Probabilitatea pentru ploi slabe, de scurtă durată, va creşte după data de 24 mai, însă averse pe arii mai extinse se vor semnala după 27 mai.

CRIŞANA

Tendinţa generală a vremii până joi, 22 mai, este de încălzire treptată. În acest interval mediile termice diurne vor creşte de la 23 de grade la 28...29 de grade, vremea devenind caldă pentru această dată calendaristică. Abia după 27 mai se va resimţi o scădere uşoară, de la o zi la alta, astfel încât, în ultimele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 25 de grade Celsius.

Temperaturile minime vor fi şi ele în creştere în prima săptămână, de la o medie de 8 grade în prima dimineaţă, până la aproximativ 15 grade în jurul datei de 27 mai, după care vor marca o scădere uşoară, spre 13 grade, la sfârşitul celei de-a doua săptămâni.

În primele zile nu se vor semnala precipitaţii, iar ploile, în general slabe cantitativ, işi vor face apariţia, la nivel local, după data de 27 mai.

TRANSILVANIA

În prima săptămână temperaturile maxime vor creşte, în medie, de la valori de aproximativ 21 de grade la începutul intervalului, până la 26...27 de grade între 25 şi 27 mai. Apoi valorile diurne vor marca o scădere treptată, spre 24 de grade în jurul datei de 1 iunie. Minimele nocturne vor marca şi ele o creştere, de la 7 grade în prima dimineaţă, până la 11...12 grade pe data de 26 mai, după care se vor menţine relativ constante în jurul acestei valori medii, până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză.

Până pe 27 mai, doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, de scurtă durată, iar apoi va creşte probabilitatea pentru averse pe arii relativ extinse.

MARAMUREŞ

În prima săptămână mediile temperaturilor maxime vor creşte, de la 21 de grade luni până la 27...28 de grade, în medie, în intervalul 23-26 mai, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă a anului. O uşoară scădere a regimului termic diurn va avea loc după data de 27 mai, până spre medii de 24...25 de grade la 1 iunie. Temperaturile nocturne vor fi şi ele în creştere, de la aproximativ 8 grade Celsius la începutul intervalului, până la 12...14 grade între 22 şi 31 mai.

Probabilitatea pentru averse va fi foarte redusă în prima săptămână de prognoză, iar ploile, ce se vor semnala pe arii relativ extinse după data de 27 mai, vor fi în general slabe cantitativ.

MOLDOVA

Până pe 27 mai, vremea se va încălzi treptat, iar valorile maxime vor ajunge, în medie, la 27...28 de grade, pornind de la 23 de grade pe 19 mai. După această dată, temperaturile vor marca o scădere uşoară, treptată, spre 25 de grade în jurul datei de 1 iunie. Minimele nocturne vor creşte şi ele pe parcursul primei săptămâni de prognoză, de la medii de 9...10 grade luni, până la 14 grade duminică, valoare în jurul căreia se vor menţine pe tot parcursul celei de a doua săptămâni de prognoză.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va creşte în jurul datei de 20 - 21 mai şi, din nou, după 27 mai, în rest fiind posibile doar izolat ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ, cu precădere în cursul după-amiezelor.

DOBROGEA

Valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului de prognoză, astfel încât mediile maximelor se vor situa între 24 şi 27 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 25 - 26 mai. Regimul termic nocturn se va menţine, de asemenea, relativ constant, la valori medii situate între 14 şi 16 grade Celsius, exceptând primele nopţi, mai răcoroase, în care temperatura aerului va scădea spre 11...12 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine redusă atât în prima, cât şi în a doua săptămână a perioadei de prognoză.

MUNTENIA

În decursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic diurn nu va avea variaţii importante, mediile temperaturilor maxime urmând a se situa, în general, între 26 şi 28 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori între 25 şi 27 mai şi cele mai scăzute în prima şi ultima zi de prognoză. Temperaturile minime vor marca o creştere, de la 9 grade în prima dimineaţă, spre 13...14 grade în intervalul 25 mai – 1 iunie.

În prima săptămână doar izolat şi trecător, mai ales în orele amiezelor, va ploua slab, iar după data de 27 mai creşte probabilitatea pentru averse la nivel local.

OLTENIA

Vremea se va încălzi treptat până pe 22 mai, când va deveni caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 27...28 de grade, pornind de la 23 de grade în prima zi a intervalului de prognoză. Abia după 27 mai regimul termic va marca o uşoară scădere, maximele diurne ajungând la valori normale pentru început de iunie, de 24...25 de grade Celsius, în ultima zi de prognoză. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în creştere treptată, de la 9 grade la 14 grade în prima parte a perioadei de prognoză, pentru ca după data de 25 mai să nu mai apară variaţii semnificative.

În primele zile probabilitatea pentru precipitaţii va fi foarte redusă, iar după 24 mai vor fi ploi de scurtă durată, în general slabe cantitativ, dar care în intervalul 27-31 mai vor fi pe arii relativ extinse.

LA MUNTE

La începutul primei săptămâni de prognoză vor fi medii ale maximelor diurne de aproximativ 14 grade şi ale minimelor nocturne de 3 grade Celsius, pentru ca după data de 22 mai, treptat, temperaturile să crească, spre 17...18 grade ziua, iar noaptea spre valori situate, în general, între 8 şi 10 grade, vremea urmând să devină caldă.

Aproape zilnic, mai ales în orele amiezelor, se vor semnala ploi slabe, de scurtă durată, izolate în primele zile, însă în extindere după data de 24 mai. În intervalul 28-31 mai, pe arii restrânse, acestea pot fi moderate cantitativ.

Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici