VREMEA până pe 18 august: Maxime de 38 de grade. PROGNOZA METEO pentru fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 5 - 18 august, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

6666 afișări
Imaginea articolului VREMEA până pe 18 august: Maxime de 38 de grade. PROGNOZA METEO pentru fiecare regiune a ţării

VREMEA până pe 18 august: Maxime de 38 de grade. PROGNOZA METEO pentru fiecare regiune a ţării (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile ale intervalului de prognoză temperatura aerului va marca o creştere treptată, de la valori medii diurne de 34 de grade până la 38 de grade pe data de 9 august. Ulterior, până pe 12 august, un uşor proces de răcire va determina scăderea mediilor termice cu aproximativ 6 grade Celsius, pentru ca apoi să se menţină la valori de 31...32 de grade până la sfârşitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, marcând o creştere de la 17 la 21 de grade în primele zile, apoi o scădere treptată după 9 august, pentru ca în ultimele zile să atingă, în medie, 16 grade.

Nu se vor semnala precipitaţii în primele 5 zile de prognoză şi abia după 10 august vor fi ploi pe arii restrânse, în general slabe cantitativ.

CRIŞANA

În cursul primelor patru zile, media temperaturilor maxime va creşte cu 3...4 grade, spre 37 de grade ziua şi 19 grade noaptea. Ulterior regimul termic va marca o scădere treptată, spre medii diurne de 30....31 de grade şi, respectiv, nocturne de 16...17 grade, în intervalul 12-18 august.

Averse însoţite de descărcări electrice se vor semnala începând cu data de 9 august, dar pe arii mai extinse vor fi pe 10, 13, 14 şi 15 august.

TRANSILVANIA

Temperatura aerului va creşte în primele zile, astfel încât pe 8-9 august se vor înregistra medii ale maximelor diurne de 34 de grade şi ale minimelor nocturne de 16 grade Celsius.

Între 10 şi 13 august valorile termice vor scădea cu aproximativ 4 grade, iar până la sfârşitul intervalului regimul termic mediu se va menţine relativ constant, în jurul a 28...29 de grade ziua şi 12...13 grade noaptea.

Probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va creşte după data de 9 august, dar numai izolat vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.

MARAMUREŞ

Între 5 şi 9 august valorile termice diurne vor creşte în mod semnificativ, de la 32 până la 36 de grade, în medie, iar minimele nocturne vor atinge 18 grade. Apoi temperatura va marca o scădere, atingând pe 12...13 august medii ale valorilor maxime de aproximativ 29 de grade şi minime de 15 grade, pentru ca apoi să se menţină la aceste valori normale climatologic pentru prima jumătate a lunii august.

Averse de ploaie însoţite de descărcări electrice se vor semnala începând cu 9...10 august, când se vor cumula izolat cantităţi de apă mai însemnate şi, din nou, în intervalul 13...15 august.

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va creşte de la 29 la 33 de grade Celsius în primele patru zile, dar apoi va scădea, spre 29...30 de grade în jurul datei de 11 august. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul temperaturii aerului se va menţine relativ constant la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, cu o creştere spre 19 grade în jurul datei de 10 august, apoi o scădere, până la 16 grade, în ultimele zile.

Nu vor fi averse până pe 9 august, apoi probabilitatea pentru fenomene de instabilitate atmosferică va creşte, însă ploile vor fi în general nesemnificative cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse.

DOBROGEA

Temperaturile maxime vor creşte de la 29 de grade în prima zi până la 31 de grade, în medie, pe 9-10 august, după care se vor menţine relativ constante, în jurul valorii de 30 de grade, până la sfârşitul intervalului de prognoză. Mediile minimelor nocturne vor fi de aproximativ 19 grade în cea mai mare parte a perioadei de prognoză şi doar pe 9...10 august vor creşte spre 21 de grade Celsius.

Nu va ploua până pe 10 august, apoi probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

MUNTENIA

Temperaturile maxime vor creşte, în medie, de la 32 de grade în prima zi până la 35 de grade pe 9 august, apoi vor scădea spre 32 de grade pe 12 august. Ulterior, până la sfârşitul perioadei de prognoză, se vor menţine la această valoare. Temperaturile minime vor avea valori medii de 17...19 grade pe tot parcursul celor 2 săptămâni de prognoză.

Între 5 şi 9 august nu vor fi precipitaţii, apoi va exista probabilitatea apariţiei unor ploi slabe cantitativ.

OLTENIA

Între 5 şi 9 august mediile valorilor termice diurne vor creşte de la 32 la 36 de grade Celsius, apoi vor scădea treptat, spre 32 de grade pe 12 august. În a doua săptămână regimul termic diurn se va menţine constant la valori apropiate de cele normale pentru prima jumătate a lunii august. Temperaturile minime nocturne vor fi, în medie, de 17...19 grade pe tot parcursul intervalului, cu cele mai calde nopţi în intervalul 8-10 august.

Nu vor fi ploi în primele 5 zile ale perioadei de prognoză, apoi va exista o probabilitate redusă pentru averse slabe, cu precădere între 13 şi 15 august.

LA MUNTE

Vremea se va încălzi în intervalul 5-9 august, în care atât temperaturile maxime, cât şi cele minime vor creşte, în medie, cu 5 grade, atingând pe data de 9 august, valori medii de 14 grade dimineaţa şi 25 de grade la amiază. Ulterior regimul termic va scădea uşor şi treptat, spre medii diurne de 20 de grade şi nocturne de 11 grade la sfârşitul intervalului de prognoză.

Pe parcursul primelor zile instabilitatea atmosferică va fi redusă, dar după 10 august creşte probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici