VREMEA până pe 24 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru fiecare regiune a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 10 - 24 noiembrie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

12747 afişări
Imaginea articolului VREMEA până pe 24 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru fiecare regiune a ţării

VREMEA până pe 24 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru fiecare regiune a ţării (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele zile, deşi temperaturile vor scădea uşor si treptat, vremea se va menţine totuşi mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii noiembrie. În jurul datei de 14-15 noiembrie răcirea se va accentua, maximele diurne coborând spre o medie de 8...9 grade. Pe 16 noiembrie, o uşoară creştere a regimului termic va determina temperaturi diurne apropiate de cele normale pentru această perioadă, de aproximativ 10 grade, ce se vor menţine relativ constante până la sfâşitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, de la valori de 10 grade în prima noapte, până spre 5 grade pe 15 noiembrie, după care se vor menţine relativ constante.

Probabilitatea de precipitaţii pe arii extinse va fi semnificativă în jurul datelor de 11, 13, 14, 19 şi 21 noiembrie.

CRIŞANA

În primele zile, mediile temperaturilor diurne vor marca o scădere, de la 17 grade până la 9 grade, în medie, iar ale celor nocturne vor scădea de la 9 la 4 grade Clesius. În jurul datei de 16 noiembrie maximele termice vor marca o creştere cu 2...3 grade, atingând valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, de aproximativ 10 grade Celsius ziua şi 4 grade noaptea. Începând cu 16 noiembrie valorile termice se vor menţine relativ constante, în jurul unor medii de 8...10 grade ale maximelor diurne şi de 2...4 grade ale minimelor nocturne, până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea de ploaie se va menţine relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar ploile se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 11, 13, 14, 19 şi 21 noiembrie.

TRANSILVANIA

Vemea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă în primele trei zile, când temperaturile maxime se vor situa între 13 şi 15 grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 6 grade, în medie. Pe 14 noiembrie, se va produce o răcire accentuată, astfel că maximele termice nu vor mai depăşi 10 grade, iar minimele vor scădea spre 2...3 grade. Între 15 şi 19 noiembrie, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 6 şi 10 grade, iar ale minimelor vor fi în scădere spre 1 grad Celsius. După data de 19 noiembrie, vremea se va răci uşor de la o zi la alta, atingând, la sfârşitul intervalului de prognoză, valori maxime de 5…6 grade şi minime de aproximativ -1 grad, valori normale pentru ultima decadă a lunii noiembrie.

Aproape zilnic vor fi precipitaţii, în general slabe cantitativ şi doar în jurul datei de 13-14 noiembrie şi, din nou, pe 19 noiembrie, ploile se vor semnala pe arii mai extinse. După 20 noiembrie, în cursul nopţilor, creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte, cu precădere în zona subcarpatică.

MARAMUREŞ

Mediile temperaturilor maxime vor marca o scădere, de la 15 grade în prima zi a intervalului de prognoză, spre 8...9 grade pe data de 14 noiembrie. Începând cu 15 noiembrie, vremea va fi uşor mai caldă, mediile maximelor diurne atingând valori de 10 grade Celsius, urmând ca din 16 noiembrie până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic diurn să se menţină la valori relativ constante, de aproximativ 7 grade Celsius. Temperaturile medii nocturne vor scădea de la 6...7 grade în primele nopţi, spre 2...3 grade în intervalul 15 – 21 noiembrie, iar la sfârşitul perioadei de prognoză, o nouă răcire va determina medii ale minimelor de aproximativ 0 grade Celsius.

Ploi pe arii mai extinse se vor semnala pe 11, 13, 14 şi 19 noiembrie şi între 21 şi 24 noiembrie. În rest, precipitaţiile, neînsemnate cantitativ, îşi vor face apariţia trecător, pe arii restrânse.

MOLDOVA

În primele trei zile mediile termice vor fi apropiate de normele climatologice pentru această perioadă a anului, urmând ca pe 13-14 noiembrie să scadă cu 4...5 grade. Începând din data de 14 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, mediile maximelor diurne vor avea valori de 7...8 grade. Minimele nocturne vor scădea de la valori de 8...9 grade în primele nopţi, până la 1...2 grade Celsius spre sfârşitul intervalului de prognoză.

Ploile, în general slabe cantitativ, se vor semnala aproape în fiecare zi a intervalului.

DOBROGEA

În intervalul 11 – 16 noiembrie vremea se va răci treptat de la o zi la alta, astfel încât mediile temperaturilor maxime vor scădea până la 10 grade pe 15 – 16 noiembrie, după care se vor menţine la valori apropiate de cele normale pentru această perioada a anului, de aproximativ 10...11 grade, până la sfârşitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluţie similară, marcând o scădere de la 10...11 grade în primele nopţi, până la 5...6 grade în ultima parte a intervalului.

Probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată după data de 14 noiembrie.

MUNTENIA

Temperaturile maxime vor scădea uşor şi treptat, de la medii de aproximativ 16 grade în prima zi spre 9...10 grade în data de 15 noiembrie, după care se vor situa în jurul acestor medii până la sfârşitul intervalului de prognoză, când vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru ultima decadă a lunii noiembrie. Regimul termic nocturn va urma o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere, de la valori medii de 8...10 grade în primele nopţi, spre 3...4 grade după 16 noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi, slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse, va creşte după data de 14 noiembrie.

OLTENIA

În intervalul 11 – 15 noiembrie va avea loc un proces de răcire treptată a vremii, astfel încât maximele diurne vor fi în scădere, de la valori medii de 16 grade în prima zi, până la 9....10 grade în intervalul 15 – 24 noiembrie. Minimele nocturne vor scădea şi ele, de la 8....9 grade la începutul intervalului, spre 2...4 grade Celsius după data de 16 noiembrie.

Local şi temporar va ploua în fiecare zi a perioadei de prognoză.

LA MUNTE

În primele zile vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime ce se vor situa în jurul a 9...10 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ 4...5 grade. După 15 noiembrie şi până la sfârşitul perioadei de prognoză, maximele diurne se vor menţine relativ constant în jurul valorii de 2 grade Celsius, iar minimele nocturne vor fi predominant negative, situându-se, în medie, în jurul valorii de -3...-2 grade Celsius.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala precipitaţii, în general slabe cantitativ, predominant ploi în primele zile şi mixte după data de 15 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici