Vremuri grele în SUA: speranţa de viaţă scade la cel mai redus nivel din 1996

Speranţa de viaţă în SUA a scăzut la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1996, continuând o scădere abruptă determinată în mare parte de pandemia Covid-19, scrie BBC.

426 afișări
Imaginea articolului Vremuri grele în SUA: speranţa de viaţă scade la cel mai redus nivel din 1996

Vremuri grele în SUA: speranţa de viaţă scade la cel mai redus nivel din 1996

Datele guvernamentale au arătat că speranţa de viaţă la naştere este acum de 76,1 ani, faţă de 79 de ani în 2019. Aceasta este cea mai abruptă scădere din ultimul secol.

Covid-19 a fost principalul factor care a contribuit, potrivit datelor Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA.

Speranţa de viaţă a nativilor americani şi a nativilor din Alaska a scăzut cu doi ani.

Statisticile arată că Covid-19 a reprezentat 50% din declinul înregistrat între 2020 şi 2021. Între 2019 şi 2020, pandemia a contribuit la 74% din declin.

Vătămările neintenţionate - un termen care include şi supradozele de medicamente - au atins un nivel record în 2021 şi au contribuit la 15,9% din declin.

Decesele cauzate de boli de inimă, boli hepatice cronice şi ciroză şi sinucideri au contribuit, de asemenea, în mod semnificativ.

Scăderea speranţei de viaţă în SUA a fost deosebit de pronunţată în rândul nativilor americani şi al nativilor din Alaska.

Din 2019, speranţa de viaţă în rândul acestei categorii demografice a scăzut cu 6,6 ani, mai mult decât dublu faţă de cea a populaţiei americane în general.

Statisticile CDC evidenţiază, de asemenea, diferenţe marcante în ceea ce priveşte speranţa de viaţă între bărbaţi şi femei. Pentru bărbaţi, speranţa de viaţă a scăzut cu aproximativ un an, ajungând la 73,2 ani în 2021, în timp ce speranţa de viaţă a femeilor a scăzut cu 10 luni, ajungând la 79,1 ani.

Speranţa de viaţă în SUA este printre cele mai scăzute dintre naţiunile dezvoltate din întreaga lume.

În Marea Britanie, de exemplu, speranţa de viaţă s-a situat la aproximativ 79 de ani pentru bărbaţi şi 82,9 ani pentru femei în 2020, după ce a scăzut pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

Potrivit celor mai recente statistici disponibile de la Banca Mondială, Hong Kong şi Japonia au cea mai mare speranţă de viaţă din lume, cu aproximativ 85 de ani, urmate de Singapore, cu 84 de ani.

Speranţa de viaţă în ţări precum Elveţia, Australia, Norvegia se situează în jurul valorii de 83 de ani.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici