Zeci de persoane s-au înghesuit să recupereze produse din supermarketul prăbuşit la Ocna Mureş

Aproape 200 de persoane s-au înghesuit, vineri, la Ocna Mureş, judeţul Alba, la craterul plin cu apă sărată în care s-a prăbuşit un supermarket, în urma surpării de teren care a avut loc la sfârşitul lunii decembrie, pentru a aduna produse din fostul centru comercial.

48 afișări
Imaginea articolului Zeci de persoane s-au înghesuit să recupereze produse din supermarketul prăbuşit la Ocna Mureş

Zeci de persoane s-au înghesuit să recupereze produse din supermarketul prăbuşit la Ocna Mureş (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

O parte dintre oameni s-au urcat pe scheletul metalic al fostului supermarket sau pe acoperişul acestuia care plutea deasupra apei şi cu ajutorul unor căngi sau frânghii de care legaseră cârlige au adunat produsele care pluteau în apă.

Oamenii au adunat batoane de mezeluri, pungi cu diverse produse alimentare sau baxuri cu sucuri, apă sau ulei pe care le aruncau pe margine la prieteni şi rude care ulterior le încărcau în căruţe sau cărucioare.

Localnicii au profitat vineri şi de faptul că a fost redus numărul poliţiştilor şi jandarmilor care păzeau zona în care, la sfârşitul anului trecut, a avut loc surparea de teren.

Primarul oraşului Ocna Mureş, Augustin Drăguţ, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că a convocat de urgenţă o şedinţă cu reprezentanţii Salinei din localitate, ai Poliţiei şi ai administraţiei locale pentru a stabili măsurile pentru a opri acţiunile localnicilor în zona craterului format în urma surpării de teren.

Drăguţ a spus că în urma acestei întâlniri s-a decis ca toată zona să fie împrejmuită şi să fie păzită începând de zilele viitoare de o firmă de pază specializată.

"Ocna Mureş este un oraş sărac şi, din păcate, mulţi se îngrămădesc să recupereze acele produse din fostul supermarket. Noi am dispus aceste măsuri pentru a evita orice incident în acea zonă. Oamenii intră pe structura magazinului şi practic pescuiesc produsele din lac", a afirmat Drăguţ.

Potrivit primarului, în oraş s-a creat o adevărată speculă cu produsele care sunt recuperate, acestea fiind vândute la jumătate de preţ sau mai puţin.

Craterul s-a format, în 22 decembrie, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar potrivit autorităţilor fenomenul a fost cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş, apă care a ajuns la suprafaţă, determinând prăbuşirea unei foste galerii. Craterul format în urma surpării de teren s-a transformat într-un lac cu apă sărată.

Potrivit raportului aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, în urma surpării de teren produsă în Ocna Mureş supermarketul din localitate a fost distrus în totalitate, iar peste 80 la sută din parcarea acestuia a fost înghiţită de craterul format.

De asemenea, o casă s-a prăbuşit în proporţie de 50 la sută, două magazine, un depozit de haine şi un atelier de reparaţii frigidere au fost distruse, un atelier auto a fost grav avariat, iar casa parohială romano-catolică şi casa parohială ortodoxă au fisuri la fundaţie şi în structura de rezistenţă.

Potrivit sursei citate, în urma surpării de teren au apărut fisuri şi în pereţii clădirii Administraţiei Financiare Ocna Mureş, în clădirea vechiului dispensar medical, în timp ce strada Mihai Eminescu (DJ 107 D) s-a surpat pe o lungime de aproximativ 200 de metri, iar strada Nicolae Iorga are fisuri pe o lungime de aproximativ 15 metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici