Zile libere de care pot beneficia angajaţii

În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajaţii mai pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu.

5467 afișări
Imaginea articolului Zile libere de care pot beneficia angajaţii

Sursa Foto - Hepta

În afara celor 15 zile nelucrătoare de sărbători legale, angajaţii mai pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu. Ele sunt prevăzute în Codul muncii, în acte normative specifice sau reglementări şi politici interne de resurse umane ale fiecărei companii, reglementate la nivel local sau aliniate la nivel global.

EY România a pregătit o listă cu aceste zile:

CONCEDIUL DE ODIHNĂ. Cel mai comun beneficiu al salariatului este concediul de odihnă, care porneşte de la un minimum de 20 de zile, peste care fiecare angajator poate acorda în plus zile de concediu. Criteriile în funcţie de care angajatorul poate lua această decizie variază, putând fi legate, de exemplu, de vechimea în muncă sau vechimea în companie. De asemenea, pentru minori, persoanele cu dizabilităţi, nevăzători sau pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite, angajatorul trebuie să acorde zile de concediu de odihnă suplimentare.

EVENIMENTE FAMILIALE. În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă, zile ce sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. Evenimentele pentru care angajaţii pot beneficia de zile libere plătite pot fi căsătoria salariatului, căsătoria unui copil, naşterea unui copil, decesul rudelor (de gradul unu sau doi), dar şi în momentul în care angajatul îşi schimbă locul de muncă în cadrul aceleiaşi unităţi şi îşi mută cu această ocazie şi domiciliul în altă localitate. Zi liberă se poate acorda şi la schimbarea domiciliului în aceeaşi localitate. În trecut, aceste zile, precum şi numărul lor era precizat în contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel naţional. Doar că, în timp, desfiinţându-se contractul colectiv de muncă, fiecare angajator poate decide numărul şi criteriile de acordare a unor astfel de zile libere.

SUSŢINEREA LUCRĂRII DE DIPLOMĂ. Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată în viaţă, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului. Pentru formarea profesională a angajatului, de asemenea, se pot acordă zile de concediu, cu sau fără plată, la iniţiativa angajatului sau angajatorului.

SITUAŢII PERSONALE. Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii pot beneficia de învoiri sau concedii fără plată. Atenţie, însă, deoarece în aceste cazuri este necesară aprobarea prealabilă din partea angajatorului şi, de asemenea, în cazul concediului fără plată este obligatorie raportarea către autorităţile de muncă. Trebuie ţinut cont că acest tip de concediu neplătit afectează stagiul de cotizare al angajatului şi vechimea în muncă.

INCAPACITATE DE MUNCĂ. În perioada de incapacitate de muncă, angajatul poate beneficia de concediu medical pentru diverse afecţiuni sau stări de sănătate, cum ar fi boală obişnuită, risc maternal, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea copilului cu dizabilităţi, accident de muncă sau boală profesională, carantină etc. Cel mai nou tip de astfel de concediu introdus de legislaţie este concediul medical pentru îngrijirea pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

PATERNITATE. CREŞTEREA COPILULUI. La naşterea copilului, tatăl poate beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile, dacă a urmat un curs de puericultură). Ulterior, oricare părinte salariat poate beneficia de concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de eligibilitate.

DIVERSE. În baza unor legi specifice, în funcţie de situaţie sau context, ţînând cont de prevederile şi normele de aplicare, întâlnim şi alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru părinţi, situaţii speciale şi vaccinare în perioada Covid, autorecenzare, votare, consultaţii pe perioada sarcinii, analize copil, donarea de sânge, iniţierea procedurii de adopţie sau de acomodare în cazul adopţiei, cu plată sau fără. Fiecare dintre acţiunile menţionate oferă zile libere.

În plus, la acest moment, există o iniţiativă legală care propune ca, în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal. Acest tip de beneficiu este deja implementat în anumite companii din mediul privat. Suplimentar, faţă de cele deja menţionate anterior, angajatorii pot veni cu alte tipuri de zile libere plătite, cum ar fi: pentru ziua de naştere a angajatului, ziua companiei sau orice alt motiv întemeiat. Acestea, însă, necesită o reglementare la nivel intern, precum şi criterii de acordare şi eligibilitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici