Ziua Tatălui. Ce spun taţii despre a fi părinte şi ce îşi doresc să ştie bărbaţii

  • Tatăl este o figură importantă pentru orice copil, dacă are norocul şi privilegiul să existe în viaţa lui.
  • Suntem depedenţi de părinţii noştri o bună parte din viaţa noastră, dar dragul şi dorul de ei continuă pentru toată viaţa.
  • Ziua Tatălui se sărbătoreşte în fiecare an, pe 9 mai.
2093 afișări
Imaginea articolului Ziua Tatălui. Ce spun taţii despre a fi părinte şi ce îşi doresc să ştie bărbaţii

Ziua Tatălui FOTO Profimedia

Ziua Tatălui este o sărbătoare la fel de importantă ca şi Ziua Mamei, iar taţii merită cinstiţi şi apreciaţi. 
 
Prin urmare, pentru a marca această zi şi a-i onora, am stat de vorbă cu câţiva taţi, de vârste diferite, din România, pentru a afla ce însemnă pentru ei identitatea de tată, cum se simt în postura asta, ce îşi amintesc despre taţii lor şi ce îndemn au pentru alţi bărbaţi care au copii sau îşi doresc să aibă. 
 

Ce înseamnă să fi tată? 

 

  • „Ce înseamnă să fi tată? Greu de spus, este ceva ce nu ai cum să îţi imaginezi înainte să devii, este ceva ce-ţi schimbă viaţa îîn mod fundamental, este ceva ce te împlineşte cu adevarat şi îţi dă sens, deşi uneori te face să nu mai fi tu, te fură, te pierde cumva... Poţi rămane omul care erai, prietenul, colegul, iubitul... însa abia după ce eşti tatăl. Te maturizează şi te fură pentru totdeauna, dar atât de frumos şi de plin de sens.” (Julien Zidaru, 48 de ani)

 

  • „A fi tată e un sentiment aproape copleşitor din punct de vedere emoţional. Bucuria ce rezultă din acest sentiment este ca un izvor de munte ce nu seacă niciodată şi în acelaşi timp a fi tată înseamnă începutul maturităţii mele ca individ, ca om, pentru ca am devenit responsabil pentru faptele mele.” (Adrian Iordănescu, 41  de ani)
  • „Să fiu tată înseamnă să fiu un bun educator, nici bun nici rău, ci drept... Ca tată, simt că ar fi fost loc de mai bine.” (Eugen Niculae, 54 ani)

  • „Ca tată, ai griji dar şi satisfacţii. În general, toţi taţii îşi iubesc copiii, în funcţie de „lumea” în care au trăit/trăiesc.” (Stelian Răsuceanu, 66 ani)
  • „Pentru mine, să fiu tată,  este cea mai mare bucurie şi o responsabilitate mare. Este cea mai minunată stare. Am trei copii: Ştefania, Iuli şi Simona. Sunt mândru şi ştiu ca în toate reuşitele lor sunt şi eu un pic acolo.” (Petre Vintilă, 56 ani)

 

  • „Ca tată singur, pot spune că e o binecuvântare dar şi greu uneori. E o responsabilitate: ce spui, ce faci, cum te comporţi. Este un privilegiu şi o iubire ce durează toată viaţa. Mi-am dorit mulţi copii, dar am doar doi. În fiecare zi, încep ziua cu ei în gând şi o sfârşesc la fel. Ei sunt totul pentru mine. Nu cred că este dragoste mai mare decât cea pentru copilaşii tăi. Ca bărbat, trebuie să-ţi iubeşti partenera, mama, sora, bunica şi să le respecţi. Aşa şi pe copii. E o dragoste care nu se stinge în timp.” (Ionel Baciu, 25 ani)

 

Cum a fost/este tatăl tau? Ce îţi aminteşti despre el? Ce apreciezi la el? 

 
  • „Tatăl meu face parte din generaţia celor care au fost taţi în anii '70-'80, anii grei din comunism. Am apreciat întotdeauna la el valorile simple şi corecte pe care vrând-nevrând mi le-a transmis.” (Julien Zidaru)
 
  • „Eu încă mai sunt fiul tatălui meu şi aş vrea ca asta să dureze cat mai mult. De la tatăl meu am învăţat şi încă mai învăţ cum să mă comport cu ceilalţi oameni, să fiu drept în comportament şi în fapte, cum să am grijă de familie şi cel mai important lucru, cum să îi transmit copilului meu siguranţa pe care o transmite familia.” (Adrian Iordănescu)

 

  • „Tata este un om corect, apreciez loialitatea şi corectitudinea sa.” (Eugen Niculae)

 

  • „Tata a fost un om foarte bun şi muncitor! Mi-l amintesc ca fiind un tată blând dar şi aspru uneori, cu sentimente puternice de corectitudine şi responsabil. Apreciez la el, foarte tare, iubirea şi sentimentul de mândrie pe care îl avea faţă de copiii lui.” (Stelian Răsuceanu)
 
  • „Tatăl meu a fost un simplu muncitor tâmplar foarte bun, care a rămas în amintirea multora prin ce a lucrat pentru ei. A ţinut aşa de mult să fim oameni buni, cu meserii şi să ne susţinem familiile. (...) A fost un om drept corect.” (Petre Vintilă)

 

  • „Nu mi-l amintesc pe tata. A murit la câteva luni după ce m-am născut. Totuşi, mă gândesc des la el. Mi s-a spus că era bolnav, a fost internat mai mulţi ani când era el tânăr, iar medicina nu era aşa avansată (...) Cred că îţi poţi ierta şi iubi tatăl chiar dacă nu l-ai avut alături sau simţi că te-a nedreptăţit sau părăsit. De la mama, ştiu despre el, că era cumsecade, simplu, fără şcoală, blând şi calm. Iubea până şi florile din jurul lui şi sărea oricui în ajutor. Era şi sensibil. Plângea şi nu îi era frică să arate asta. Aş vrea să ştie că-mi lipseşte şi că are nepoţi frumoşi şi cuminţi” (Ionel Baciu) 

 

Ce mesaj ai pentru taţi sau viitorii taţi?

 
 
  • „Pentru viitorii taţi, să aibă curaj şi să creada în ei, în instinctul lor. Şi să-şi iubească iubitele, soţiile, să se iubeasca pe sine şi astfel va veni şi iubirea pentru copii şi împlinirea de tată.” (Julien Zidaru)
 
  • „Credeţi în voi, în bine, şi iubiţi-vă copiii.” (Adrian Iordănescu)

 

  • „Am un mesaj: să fiţi voi pentru copiii voştri aşa cum aţi fi vrut să fie taţii voştri pentru voi.” (Eugen Niculae)
  • „Actualii taţi sau viitori taţi, să fie responsabili şi protectori.” (Stelian Răsuceanu)
  • „Aş vrea ca toţi taţii să îşi iubească copii aşa cum îmi iubesc eu copiii. Dacă vă iubiţi copiii, faceţi tot ce puteţi să-i ajutaţi şi sprijiniţi în tot ce fac ei. Iubiţi-vă copiii şi aveţi încredere în ei” (Petre Vintilă)

 

  • „Să aibă grijă întâi de ei, de sănătatea lor, de ei ca persoane, ca bărbaţi, ca parteneri. Să citească zilnic, să muncească şi să fie corecţi, să înveţe de la alţii, să încerce pe zi ce trece să fie mai buni, pentru ei, pentru partenerele lor, pentru societate şi pentru copiii lor, chiar dacă încă nu au, dar să încerce să fie mai buni, cu asta în minte. Fără familie, ca bărbat, nu cred că valorezi aşa mult, partenera şi copiii te împlinesc. Îi îndemn să caute adânc în ei, să schimbe ce e rău înainte să devină taţi, iar taţilor, să-şi iubească şi să-şi respecte copiii. (...) Să nu facă diferenţe între fată şi băiat, dacă au şi să le fie devotaţi.” (Ionel Baciu)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici