160 de ani de la primul meci de fotbal inter-cluburi din istorie

  • Astăzi se împlinesc 160 de ani de la primul meci de fotbal inter-cluburi
  • Sheffield FC este cel mai vechi club de fotbal din lume
  • Regulamentul „Sheffield” a fost folosit în perioada 1858-1877
1326 afișări
Imaginea articolului 160 de ani de la primul meci de fotbal inter-cluburi din istorie

160 de ani de la primul meci de fotbal inter-cluburi din istorie

În Anglia, în fiecare an pe 26 decembrie, se joacă fotbal. Tradiţia meciurilor de Premier League de Boxing Day este nelipsită şi astăzi. Dar nu e singurul eveniment de referinţă din fotbal care a avut loc pe data de azi.

Pe 26 decembrie 1860, Hallam FC şi Sheffield FC jucau primul meci de fotbal inter-cluburi din istorie. Meciul a devenit şi primul derby din istoria fotbalului.

Sheffield FC a câştigat acest meci cu 2-0, iar terenul pe care au jucat cele două echipe atunci, Sandygate Road din Sheffield, este cel mai vechi din lume şi se joacă meciuri pe el şi astăzi.

Meciul s-a jucat sub aşa-numitele „Reguli Sheffield” care au devenit baza jocului modern, introducând elemente precum aruncări şi lovituri de colţ. Totuşi, regulile erau diferite atunci. De exemplu, nu puteai da gol cu capul şi nu existau nici ofsaiduri.

Această moştenire a trăit de atunci, ambele cluburi concurând reciproc într-un meci amical la nivel amator în fiecare an.

Dar meciul de acum 160 de ani a stabilit şi alte tradiţii în fotbalul britanic. Ziua de 26 decembrie, aşa numita Boxing Day, a devenit una dintre cele mai importante din an pentru suporterii britanici.

Pentru a respecta tradiţia, în fiecare an de Boxing Day, echipele joacă meciuri în apropierea stadionului lor, pentru ca fanii să nu fie obligaţi să călătorească prea departe imediat după Crăciun. În plus, în această zi, membrii familiei şi prietenii se reunesc pentru a merge la meciuri, iar numărul suporterilor pe stadioane este maxim. Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o planificare minuţioasă a oficialilor responsabili cu setarea programului.

Mai mult, de Boxing Day se evită stabilirea unor derby-uri locale mari, deoarece acestea adună oricum un număr mare de suporteri şi, de asemenea, în timpul sărbătorilor, autorităţile locale nu vor ca în perioada sărbătorilor rivalii locali să se întâlnească şi să izbucnească bătăi între ei.

Desigur, nu este posibil ca toate cele 92de cluburi să aibă un meci local în aceeaşi săptămână, dar se încearcă să fie cât mai aproape posibil. Iar compensarea vine oricum o săptămână mai târziu, de Anul Nou, atunci când cluburile care au jucat în deplasare de Boxing Day, vor avea meci pe teren propriu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici