2012, anul "nebun" al echipei Chelsea

Două crize, trei antrenori, o Ligă a Campionilor şi o Cupă a Angliei: Chelsea Londra a avut cel mai "nebun" an din istoria sa, apogeul fiind finala europeană de la Munchen.

417 afișări
Imaginea articolului 2012, anul "nebun" al echipei Chelsea

2012, anul "nebun" al echipei Chelsea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 19 mai, învingând echipa Bayern pe stadionul din Munchen, la loviturile de departajare, formaţia Chelsea a câştigat în sfârşit Liga Campionilor, trofeu pe care şi-l dorea de mult timp, în special de când a fost cumpărată de omul de afaceri rus Roman Abramovici, în 2003.

Sezonul 2011/2012 părea mai puţin decât oricare altul propice pentru realizarea acestui obiectiv, notează AFP În martie, în plină criză, Abramovici l-a demis pe al şaselea antrenor din perioada de când a preluat el clubul, portughezul Andre Villas-Boas. Vinovat că a încercat o întinerire a echipei, în detrimentul veteranilor ca Frank Lampard sau Didier Drogba, viitorii eroi de la Munchen, Villas-Boas a plecat de la Chelsea, cum a făcut-o anterior profesorul său Jose Mourinho, sau mai recent Carlo Ancelotti.

Fostul secund şi succesorul lui Villas-Boas, Roberto Di Matteo, a găsit o situaţie compromisă în campionat, dar o echipă calificată în Liga Campionilor şi în Cupa Angliei. Italianul a depăşit aşteptările. Chelsea a trecut de FC Barcelona, deţinătoarea trofeului LC, şi de Bayern Munchen în finală. Între aceste două momente, londonezii au câştigat Cupa Angliei, învingând-o în finală pe Liverpool.

Di Matteo, confirmat în funcţie de Abramovici după o lună de amânare, a încercat să confere echipei un stil mai strălucitor, cu ajutorul unui trio de mijlocaşi: Juan Mata, Oscar şi Eden Hazard, ultimii doi aduşi vara. După un debut promiţător şi o serie de victorii în campionat, totul s-a stricat însă rapid, culminând cu înfrângerea, cu scorul de 3-0, din meciul cu Juventus de la Torino, disputat la 20 noiembrie, care a condamnat Chelsea la o ruşinoasă eliminare din Liga Campionilor după faza grupelor, o premieră tristă pentru deţinătoarea trofeului.

Abramovici, care nu se aştepta la un astfel de eşec, a renunţat imediat la serviciile lui Di Matteo, spre dezamăgirea suporterilor, care îl apreciau pe italian şi se temeau de sosirea uneia din vechile "bestii negre" ale lor, Rafael Benitez, fost tehnician al formaţiei Liverpool, una din cele mai detestate adversare. Benitez a fost numit antrenor interimar al echipei Chelsea, la 21 noiembrie.

Potrivit presei engleze, spaniolul s-ar afla la Chelsea doar pentru a pregăti sosirea altcuiva, numele lui Josep Guardiola şi Jose Mourinho fiind cele mai menţionate în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici