A fost egalat recordul de goluri marcate de un fundaş într-un meci de fotbal

  • În meciul din campionatul Kazahstanului, de pe 15 octombrie, dintre Kairat şi Astana, scor 0-4, toate golurile au fost marcate de acelaşi jucător, Timur Dosmagambetov.
  • Acesta a punctat o dată din penalty şi de trei ori din acţiune.
452 afișări
Imaginea articolului A fost egalat recordul de goluri marcate de un fundaş într-un meci de fotbal

Acest caz în sine este destul de rar, având în vedere că jucătorul care a reuşit performanţa este un fundaş stânga.

E pentru prima dată în fotbalul la nivel de prime divizionare când un fundaş stânga a marcat toate patru golurile dintr-un meci.

Doar cinci astfel de cazuri sunt cunoscute în istoria fotbalulu, incluzându-l şi pe cel de sâmbătă.

Argentinianul Victorio Spinetto a fost, în 1937, primul apărător care a reuşit „poker”-ul. În schema tactică a acelor vremuri (2-3-5), rolul său era de mijlocaş central la închdere, ceea ce corespunde unui fundaş central în fotbalul modern.

Spinetto s-a impus ca fiind primul „apărător marcator" din fotbalul argentinian (poate şi din cel mondial). De-a lungul carierei sale, a marcat 49 de goluri, dintre care 4 în cel mai important meci al său, Vélez Sarsfield cu Chacarita Juniors.

El a întors meciul de la 0-2 (după prima repriză) la 5-2. Dintre cele cinci cazuri despre care vorbim, acesta este singurul în care toate cele 4 goluri au fost marcate de un fundaş într-o singură repriză (a doua). Spinetto a înscris primul gol din lovitură liberă, iar celelalte din acţiune.

Vélez e echipa care în anii '90 l-a dat pe primul portar golgheter, José Luis Chilavert.

Reuşita lui Spinetto a fost repetată în 1970 de un alt apărător argentinian legendar, Rafael Albrecht. Fundaşul central de la San Lorenzo a marcat 4 goluri (dintre care 2 din penalty) în meciul din Campeonato Nacional contra Gimnasia de La Plata (6-3).

Următorul pe lista întocmită de IFFHS (Fedraţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului) este Bernhard Dietz, un fundaş stânga de la Duisburg. El este unicul dintre apărătorii luaţi în considerare care a marcat toate cele 4 goluri din acţiune.

Dietz a reuşit isprava în Bundesliga în 1977. Cine a fost victima sa? Poate suna senzaţional pentru realităţile fotbalului de astăzi: Bayern Munchen cu marele Sepp Maier în poartă!

Nemilosul apărător i-a prins tocmai în momentul de criză profundă: Bayern se afla pe locul 13 în campionat (cu Duisburg cu un loc mai jos).

Dietz a ajuns să marcheze 77 de goluri în Bundesliga în cariera sa, devenind cel mai bun fundaş din istoria primei ligi naţionale şi al doilea cel mai bun marcator din istorie în prima ligă pentru Duisburg.


Fernando Hierro a figurat ultimul apărător cu un „poker” până la Dosmagambetov. El a jucat ca libero în meciul din aprilie 1992 din La Liga pentru Real Madrid, când a spulberat-o pe Espanyol (7-0).

Golurile sale (ultimul dintre ele din penalty) au căzut într-un interval de doar 17 minute (de la minutul 42 la 59), fiind cea mai scurtă perioadă de timp dintre cazurile luate în considerare.

"El Mariscal" Hierro a fost extrem de prolific în acel sezon (1991-92): 21 de goluri în La Liga, 3 în Copa del Rey, 2 în Europa, 3 pentru Spania, 29 de goluri în total.

Întorcându-ne la noul erou Dosmagambetov, acesta e unic printre cei 5 recormeni prin faptul că este singurul care a marcat cele patru goluri într-un meci din deplasare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici