Ad10s, Maradona. Povestea jucătorului de geniu care a schimbat lumea fotbalului pentru totdeauna

  • Diego Maradona a murit pe 25 noiembrie la 60 de ani
  • Maradona a jucat la Argentinos Juniors, Boca Juniors, Napoli, Barcelona şi Sevilla
  • Maradona a câştigat Cupa Mondială cu Argentina în 1986
524 afișări
Imaginea articolului Ad10s, Maradona. Povestea jucătorului de geniu care a schimbat lumea fotbalului pentru totdeauna

Sursa foto: Twitter / @kw_lfc

În 1972, un copil de 12 ani din Tigre care voia să devină fotbalist avea două visuri.

Cu 10 zile înainte să împlinească 16 ani păşea pentru prima dată pe gazon. Devenea cel mai tânăr fotbalist din istoria campionatului Argentinei, iar după meci spune că s-a simţit „de parcă avea cerul în palme”.

Apoi au început să vină şi golurile. Şi au venit fluviu. Magia pe care a creat-o în Argentina i-a adus un transfer la Barcelona, iar apoi, în mod poetic, avea să îşi îndeplinească un vis.

Avea să debuteze la Cupa Mondială din 1982 chiar pe Camp Nou, stadionul noii sale echipe.

A fermecat stadion după stadion în Spania şi Italia pentru Barcelona şi Napoli, iar la 4 ani după ce micuţul copil din Tigre îşi vedea cu ochii şi al doilea vis împlinit.

În 1986, câştiga Cupa Mondială cu naţionala Argentinei şi îşi lăsa numele scris cu aur pe coperta cărţii numită „Fotbal”. Acum copilul nu mai visa. Acum făcea alţi copii să viseze la rândul lor.

MARADONA: Să aflii cât cântăreşte Cupa Mondială, sa o ţii în mână, e cel mai frumos lucru care se poate întâmpla unui fotbalist. Eu am avut privilegiul să am experienţa asta, dintre mii de jucători. Mă face să vreau să îi mulţumesc lui Dumezeu că m-a făcut fotbalist.

Apoi a venit întunericul. A fost suspendat la Cupa Mondială din 1994 din cauza drogurilor. Dependenţa de cocaină l-a urmărit până în 2004. Au urmat probleme cu obezitatea în 2005 şi cu hepatita şi alcoolul în 2007. Dar nu peste mult timp avea să scape din întuneric.

În mai 2007, anunţa că a renunţat la droguri şi alcool, iar în 2008 se întorcea la prima lui dragoste, fotbalul, ca selecţioner al Argentinei.

Anul aceste de ziua lui, pe 30 octombrie, dădea ultimul său interviu, iar întrebarea care îl măcina era dacă lumea o să îl iubească mereu la fel de mult. Apoi... a fost fluier final.

Pe 25 noiembrie 2020, timpul a stat în loc. Copilul visător din Tigre a murit.

Pe copil îl chema Diego Armando Maradona, iar pentru sute de milioane de oameni, numele lui înseamnă, mult mai mult. „Cel mai bun”. „Un geniu”. „Un zeu”. Argentina a declarat 3 zile de doliu naţional. Dar nu plâng doar ei. Plânge toată lumea fotbalistică. Ba nu. Plângem toţi. Presa din Argentina a zis-o cel mai bine. A murit Diego Maradona şi a luat cu el fotbalul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici