AFAN cere ministrului Finanţelor eliberarea din "sclavie" a unor fotbalişti de la Poli Timişoara

AFAN solicită ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, printr-o scrisoare deschisă, "eliberarea din scalvie" a jucătorilor Florin Sandu, Andrei Sebastian Zăgrean, Flavius Mihai Torok şi Carlos Rafael Rocha Ferreira, toţi sub contract cu Politehnica Timişoara, club aflat în insolvenţă.

111 afișări
Imaginea articolului AFAN cere ministrului Finanţelor eliberarea din "sclavie" a unor fotbalişti de la Poli Timişoara

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN) atrage atenţia ministerului că insolvenţa cluburilor s-a transformat, dintr-o metodă de redresare economică a unei societăţi comerciale, "într-un instrument periculos, care generează făţişe relaţii stăpân-sclav, inadmisibile în anul de graţie 2013".

Sindicatul fotbaliştilor oferă ca exemplu situaţia unor fotbalişti aflaţi sub contract cu SC Politehnica Timişoara SA (fosta Fotbal Club Timişoara SA), "aflaţi în situaţia unor iobagi legaţi de un pământ pe care nu mai au nici măcar posibilitatea să-l muncească!".

"SC Politehnica Timişoara SA (n.r. - fosta grupare condusă de Marian Iancu) a fost exclusă din toate competiţiile organizate de Federaţia Română de Fotbal (FRF), după care, sub justificarea insolvenţei, fotbaliştii au rămas sub incidenţa unor contracte din care se respectă doar obligaţiile, nu şi drepturile. Aceşti oameni nu au mai fost plătiţi de peste un an de zile! Pentru aceşti sportivi profesionişti nu mai există o bază de antrenament si nici antrenori cu care să se pregătească! Pentru aceşti sportivi profesionişti nu există personal medical de specialitate care sa le prescrie medicamentaţie sau tratament! Pentru aceşti sportivi profesionişti nu mai exista logistică (transport, cazare, masă, echipament etc.)! Clubul Politehnica Timişoara a devenit o fantomă care băntuie doar prin documentele administratorului judiciar, numit, fără îndoială, la cererea debitorului", se arată în scrisoarea AFAN.

Sindicatul jucătorilor deplânge situaţia fotbaliştilor care nu îşi pot rezilia contractele încheiate cu gruparea bănăţeană şi care nu pot obţine acest lucru de la comisiile FRF, cerând ministrului să intervină pentru a-i elibera pe jucători din sclavie.

"Singurul exerciţiu de respectare a contractelor se referă la imposibilitatea sportivilor de a profesa la un alt club pentru că instanţele sportive din cadrul FRF se feresc să emită decizii prin care jucătorii să fie eliberaţi de contractele din prezent. Comisiile FRF se prevalează de o notificare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) prin care au fost informate că drepturile asupra sportivilor angajaţi de entităţi în insolvenţă aparţin ANAF şi că orice masură nu se va putea lua decât cu acordul autorităţii fiscale. Traducem această situaţie ca o tratare a unor oameni drept o marfă sau ca bunuri mobile asupra cărora instituţiile statului pot oricând să instituie sechestru. Suntem convinşi, domnule ministru, că ne împărtăşiţi părerea şi că veţi acţiona asupra acestui aspect, eliberându-i din sclavie pe Sandu Florin, Zăgrean Andrei Sebastian, Torok Flavius Mihai şi Carlos Rafael Rocha Ferreira, fotbalişti reprezentaţi de AFAN în cazul care a devenit Politehnica Timişoara", se mai precizează în scrisoarea AFAN adresată ministrului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici