Alonso câştigă pe teren propriu şi revine în lupta pentru titlul mondial

Fernando Alonso a obţinut, duminică, a doua victorie din acest sezon, după ce s-a impus clar în Marele Premiu al Spaniei, prima etapă europeană a sezonului 2013, succes care îl readuce pe pilotul echipei Ferrari în lupta pentru titlul mondial.

315 afișări
Imaginea articolului Alonso câştigă pe teren propriu şi revine în lupta pentru titlul mondial

Alonso câştigă pe teren propriu şi revine în lupta pentru titlul mondial

În ultimii ani, cursa de la Barcelona era câştigată de piloţi care plecau din prima linie a grilei de start, dar tradiţia nu a mai fost respectată în 2013. Niciunul dintre ocupanţii podiumului nu s-a aflat în primii trei piloţi la start. De altfel, în acest sezon locul fruntaş la start nu prea mai oferă un mare avantaj.

Linia întâi a grilei MP al Spaniei a fost monopolizată de maşinile Mercedes, cu Nico Rosberg în frunte, germanul fiind la al doilea pole-position consecutiv. El a fost urmat de Lewis Hamilton, de Sebastian Vettel de la Red Bull şi de Kimi Raikkonen de la Lotus. Favoritul gazdelor încheia calificările de sâmbătă abia pe locul 5, chiar înaintea coechipierului său Felipe Massa. Brazilianul a fost retrogradat însă trei poziţii pentru că l-a jenat pe Mark Webber (Red Bull) în repriza a doua a calificărilor.

Duminică, Rosberg a plecat bine din fruntea grilei, spre deosebire de colegul său, care în primul tur a pierdut două poziţii, fiind întrecut mai întâi de Vettel, apoi de Alonso. Declinul lui Hamilton a continuat şi până la jumătatea cursei el a părăsit zona punctelor. Rosberg a reuşit să se menţină la conducere până în turul 12. Alonso l-a depăşit pe Vettel chiar după primul schimb de pneuri, apoi l-a întrecut şi pe Rosberg şi s-a instalat confortabil la conducere. Ritmul său a fost superior adversarilor şi nimeni nu s-a putut apropia de pilotul spaniol până la final. Doar Raikkonen i-a produs câteva emoţii spaniolului, optând pentru o strategie cu trei opriri la boxe, una mai puţin decât cea adoptată de majoritatea piloţilor, dar finlandezul nu a reuşit decât să "spargă" dubla Ferrari care se profila la un moment dat.

Scuderia a urcat pe podium şi cu al doilea pilot. Massa, pornit abia al nouălea în cursă, a recuperat penalizarea în primul tur, apoi a continuat "urcuşul" şi a ajuns în spatele colegului său. Totuşi, el nu şi-a putut păstra poziţia a doua la final, fiind una dintre victimele tacticii lui Raikkonen. Locul trei pe care a încheiat Massa cursa spaniolă aduce 15 puncte importante echipei Ferrari şi dovedeşte faptul că, spre deosebire de anul trecut, team-ul de la Maranello contează pe ambii piloţi în clasamentul constructorilor.

Red Bull nu a fost în prim-plan la Barcelona. Realizând destul de repede că nu e ziua lor, Vettel şi Webber au evoluat astfel încât să obţină maximum din Grand Prix-ul spaniol. Acest maxim a însemnat locul 4 pentru liderul ierarhiei piloţilor şi 5 pentru colegul său, la mai mult de o jumătate de minut de câştigător.

Mercedes a plecat din Catalunya doar cu mărunţiş. Să monopolizezi linia întâi a grilei şi să termini cu un pilot pe locul şase (Rosberg) şi cu celălat (Hamilton) pe locul 12 la mai mult de un tur de învingător, în condiţiile în care niciunul nu a avut vreun incident pe pistă, este o contraperformanţă greu de explicat. "Săgeţile argintii" sunt foarte rapide în calificări şi extrem de lente în cursă. Această diferenţă a fost vizibilă şi în etapa precedentă, la Sakhir în Bahrain, când Rosberg a terminat pe locul 9, deşi a pornit din pole-position.

Duminică, Rosberg a transpirat serios să-şi păstreze locul şase, pentru că a fost supus la o mare presiune în final de Paul di Resta (Force India). În cele din urmă, britanicul s-a mulţumit cu locul şapte, pe care l-a ocupat înaintea piloţilor McLaren-Mercedes, Jenson Button (locul 8) şi Sergio Perez (locul 9), şi înaintea lui Daniel Ricciardo (Toro Rosso), care a obţinut ultimul punct pus în joc. Altădată o pretendentă la titlul mondial, echipa de la Woking îşi continuă evoluţiile cenuşii în acest sezon şi este abia a şasea în clasamentul constructorilor.

Victoria reuşită de Alonso pe teren propriu, a 32-a din carieră şi a doua la Barcelona, l-a propulsat pe spaniol pe locul 3 în ierarhia piloţilor, cu 72 de puncte. La rândul său, Raikkonen a redus la patru puncte diferenţa faţă de Vettel. Finlandezul are 85 de puncte, în timp ce triplul campion mondial a acumulat 89 de puncte. Cei trei sunt singurii piloţi care şi-au trecut numele pe lista învingătorilor în acest sezon, Alonso şi Vettel de câte două ori, iar Raikkonen o dată.

La constructori, Red Bull este pe primul loc cu 131 de puncte, Ferrari a urcat pe 2, cu 117 puncte, depăşind Lotus-Reanult, care are 111 puncte.

Următoarea etapă, Marele Premiu al Principatului Monaco, va avea loc în 26 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici