Ambasada României la Roma protestează faţă de catalogarea lui Lucescu drept "ţigan român"

Ambasada României la Roma a transmis, joi, o scrisoare-deschisă cotidianului "Il Giornale", în care îşi exprimă indignarea faţă de etichetarea antrenorului Mircea Lucescu drept "ţigan român", apreciind că este vorba despre referiri cu tentă rasistă ce contravin bunelor intenţii.

26 afișări
Imaginea articolului Ambasada României la Roma protestează faţă de catalogarea lui Lucescu drept "ţigan român"

Ambasada României la Roma protestează faţă de catalogarea lui Lucescu drept "ţigan român"

"Ne exprimăm nedumerirea că un succes fotbalistic de răsunet al unei echipe de club, formate, ca şi majoritatea echipelor din Italia, din jucători de multe naţionalităţi şi antrenată în acest caz de un cetăţean român, a determinat un ziar, perceput ca un formator de opinie, să prezinte rezultatul unui meci de fotbal în termeni rasiali şi cu tendinţe xenofobe. Prin referirea tendenţioasă la presupusa etnie a antrenorului român, Mircea Lucescu, aţi adus o jignire atât fotbalului, cât şi milioanelor de suporteri români şi străini, inclusiv cetăţeni italieni, care au susţinut echipa câştigătoare a Cupei UEFA pe durata parcursului european din sezonul 2008-2009", apreciază ambasada română în scrisoarea a cărei copie a fost trimisă, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Ambasada română consideră că în actualul context fotbalistic internaţional globalizat, "atitudini rasiste la adresa unor jucători sau antrenori, venite din partea unei publicaţii precum Il Giornale, nu pot face decât să alimenteze în rândul suporterilor atitudini intolerante şi reacţii violente".

"În contextul atenţiei acordate de autorităţile italiene stopării violenţei din fotbal, referirea cu tentă rasistă din articolul ziarului dumneavoastră contravine bunelor intenţii menţionate", apreciază misiunea diplomatică a României la Roma.

"De asemenea, ne exprimăm nedumererirea pentru momentul ales, în condiţiile în care, în cursul săptămânii viitoare, Roma organizează finala celei mai importante competiţii europene la nivel de club, referirile xenofobe publicate în Il Giornale aruncând o umbră asupra acestui eveniment. Având în vedere faptul că sunteţi un ziar european formator de opinie, şi că nu este pentru prima dată când publicaţi referiri tendenţioase la adresa românilor, vă solicităm să corectaţi pasajul menţionat şi să vegheaţi pe viitor ca astfel de derapaje contrare principiilor toleranţei şi a fair-play-ului promovat în fotbal", conchide scrisoarea citată.

Scrisoarea a fost trimisă după ce Cotidianul italian Il Giornale a scris, joi, că "ţiganul" Mircea Lucescu a câştigat Cupa UEFA cu echipa Şahtior Doneţk şi a dus ultimul trofeu al acestei competiţii în Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici