Amman, principala atracţie a probelor de sărituri cu schiurile, la Jocurile Olimpice de la Soci

Simon Ammann, cvadruplu campion olimpic şi deţinător al titlurilor la trambulina mare şi trambulina mică, va fi principala atracţie a probelor de sărituri cu schiurile la JO de la Soci, competiţie la care va avea loc şi un concurs feminin în disciplina reprezentată de elveţian.

219 afișări
Imaginea articolului Amman, principala atracţie a probelor de sărituri cu schiurile, la Jocurile Olimpice de la Soci

Simon Amman (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

La Jocurile Olimpice din 2010, legendarul elveţian a reuşit dubla (aur la trambulina mare şi la trambulina mică). O performanţă cu atât mai importantă cu cât cu opt ani înainte de ediţia de la Vancouver, Amman a câştigat aurul olimpic în cele două probe şi la Salt Lake City (2002). Simon Amman este astfel singurul cvadruplu campion olimpic la sărituri cu schiurile, la individual.

La 32 de ani, Ammann este încă la un nivel foarte ridicat, lucru demonstrat şi de locul 5 ocupat de el în clasamentul Cupei Mondiale.

În urmă cu patru ani, probele au stabilit o ierarhie clară, podiumul fiind acelaşi la ambele trambuline: 1. Simon Amman, 2. Adam Malysz (Polonia), 3. Gregor Schlierenzauer (Austria).

Adam Malysz, cvadruplu medaliat olimpic (argint şi bronz la Salt Lake City, la trambulină mare şi trambulină mică, argint la trambulină mare şi trambulină mică la Vancouver), s-a retras din activitate în 2011.

Schlierenzauer, care la Vancouver avea 20 de ani, a câştigat în 2010 titlul olimpic pe echipe. Competiţia de la Soci reprezintă o nouă oportunitate de a urca pe podium pentru austriacul aflat în prezent pe locul trei în clasamentul Cupei Mondiale.

Însă noutatea ediţiei din acest an a Jocurilor Olimpice de iarnă în ceea ce priveşte concursul de sărituri cu schiurile constă în adăugarea probei feminine. Având în vedere desfăşurarea sezonului, ar fi parcă nedrept ca primul titlu olimpic la săriturile cu schiurile feminin să nu fie obţinut de japoneza Sara Takanashi. Câştigătoare a şase din cele şapte concursuri ce au avut loc de la începutul sezonului, japoneza care va împlini 18 ani în luna octombrie are şanse foarte mari să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului olimpic.

Este important pentru sportivii implicaţi în concursurile feminin şi masculin de sărituri cu schiurile să nu cedeze presiunii evenimentului, într-o disciplină extrem de periculoasă.

Probele de sărituri cu schiurile de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci sunt programate la următoarele date: 8 şi 9 februarie - trambulină mică, individual masculin; 11 februarie - trambulină mică, individual feminin; 14 şi 15 februarie - trambulină mare, individual masculin; 17 februarie - proba masculină pe echipe.

România va fi reprezentată în concursul de sărituri cu schiurile de Iulian Sorin Pîtea, în vârstă de 16 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici