ANALIZĂ: Mercedes îşi reia "monologul" în Formula 1

Piloţii Nico Rosberg şi Lewis Hamilton au readus echipa Mercedes la "comanda" Formulei 1, după ce au ocupat în această ordine primele două poziţii în Marele Premiu al Austriei, disputat, duminică, pe circuitul de la Spielberg.

118 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Mercedes îşi reia "monologul" în Formula 1

ANALIZĂ: Mercedes îşi reia "monologul" în Formula 1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doar o victorie le scăpase celor doi în şapte curse desfăşurate până duminică. Australianul Daniel Ricciardo de la Red Bull reuşise etapa trecută, în Canada, să oprească seria succeselor consecutive ale Mercedes, profitând de unele probleme tehnice ale "săgeţilor argintii". Nu a fost decât un foc de paie pentru că, odată rezolvate defecţiunile, Rosberg şi Hamilton au acaparat din nou primele două locuri pe podium. În Austria, Mercedes obţinut a şasea dublă în acest sezon.

Surprinzător, niciun pilot de la echipa care domină Formula 1 nu s-a aflat pe prima linie a grilei de start în Styria, o premieră în 2014. Şi nici cvadruplul campion mondial Sebastian Vettel sau colegul lui, învingătorul de la Montreal, nu s-au aflat în prim-planul calificărilor de sâmbătă, "acasă", pe circuitul cumpărat în 2005 de patronul lor, omul de afaceri Dietrich Mateschitz. După 11 ani, Williams şi-a pus ambii piloţi, pe Felipe Massa şi pe Valtteri Bottas, în frunte, brazilianul fiind la primul pole-position din 2008, când evolua la Ferrari.

Cei doi au pornit bine în cursă, duminică. Massa s-a instalat la conducere, urmat de Bottas, care şi-a recuperat poziţia secundă după un atac al lui Rosberg, plecat al treilea de pe grilă. Hamilton a fost al nouălea la start, pentru că nu a reuşit să stabilească un timp valabil în ultima repriză a calificărilor. Dar britanicul a avut nevoie doar de un tur pentru a urca până pe locul 4.

În prima parte a Grand Prix-ului austriac, piloţii Mercedes au stat "cuminiţi" în spatele adversarilor lor, fără a-i ataca. Massa şi Bottas s-au aflat în frunte până în turul 16/71, când au încheiat primul schimb de pneuri. Rosberg a profitat de această primă intare la boxe şi a trecut înaintea lui Bottas, Hamilton a urcat pe 3, iar Massa a fost marele perdant, căzând pe locul 4.

Încurcat uşor de Sergio Perez (Force India), care s-a menţinut lider mai multe tururi graţie unei strategii diferite, germanul a preluat conducerea abia în turul 27, când mexicanul a intrat şi el la standuri. Apoi Hamilton a mai promovat un loc după al doilea schimb pneuri. În acest fel, fără să-i depăşească pe pistă pe cei de la Williams, piloţii Mercedes s-au instalat la conducere şi au trecut linia de sosire în ordinea Rosberg - Hamilton. Bottas a completat podiumul, obţinând primul loc 3 din carieră, iar Massa a terminat al patrulea.

Ferrari a reuşit să puncteze cu ambii piloţi. Fernando Alonso a ocupat locul 5, iar finlandezul Kimi Raikkonen locul 10. În schimb Red Bull şi-a dezamăgit fanii. Sebastian Vettel, clasat pe locul 12 în calificări, a raportat probleme la transmisia monopstului încă din primul tur. Maşina lui şi-a revenit abia după ce germanul a fost depăşit cu un tur. El a fost menţinut pe pistă până în turul 37, apoi echipa i-a cerut să se retragă la boxe. Ricciardo, al cincilea pe grilă, a reuşit în ultimul tur să "smulgă" locul 8, întrecându-l pe Nico Hulkenberg de la Force India.

Sergio Perez a terminat cursa austriacă pe locul 6, după ce a fost al 16-lea la start. Pe locul 7 s-a clasat debutantul danez Kevin Magnussen de la McLaren-Mercedes.

Victoria obţinută în Marele Premiu al Austriei, revenit în calendarul F1 după o pauză de 11 ani, este a şasea în carieră şi a treia în acest sezon pentru Rosberg. Germanul continuă astfel să se distanţeze de coechipierul său în clasamentul piloţilor. El are acum 165 de puncte, în timp ce Hamilton a acumulat 136 de puncte. Pe locul trei în această ierarhie este Daniel Ricciardo, cu 98 de puncte, urmat de Fernando Alonso cu 87.

La constructori, Mercedes a obţinut 301 puncte şi conduce detaşat. Pe locul doi se situează Red Bull cu 143 de puncte, iar pe trei e Ferrari cu 98 de puncte.

Următoarea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Marii Britanii, va avea loc între 4 şi 6 iulie la Silverstone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici