Andy Murray a câştigat turneul de tenis de la Roma, în ziua în care a împlinit 29 de ani

Tenismenul britanic Andy Murray (locul 3 în clasamentul mondial) a câştigat, duminică seară, meciul cu sportivul sârb Novak Djokovic (poziţia 1 ATP), scor 6-3, 6-3, în finala turneului ATP Masters 1000 de la Roma, disputat pe zgură şi dotat cu premii totale în valoare de 4.300.755 euro.

2028 afișări
Imaginea articolului Andy Murray a câştigat turneul de tenis de la Roma, în ziua în care a împlinit 29 de ani

Andy Murray a câştigat turneul de tenis de la Roma, în ziua în care a împlinit 29 de ani

Partida a durat o oră şi 35 de minute. Pe durata meciului, Murray a servit 4 aşi şi a comis o dublă greşeală. Procentajul primului serviciu a fost 64%, iar britanicul a concretizat 82% dintre punctele jucate cu primul serviciu şi 48% cu serviciul 2. Andy nu şi-a pierdut niciodată serviciul şi a reuşit 3 break-uri, din 6 oportunităţi.

Finala a fost controlată şi câştigată de către Murray pentru a jucat mai bine, iar cifrele o confirmă. Andy a avut 24 de mingi direct câştigătoare, spre deosebire de cele 15 ale lui Djokovic. În plus, Novak a comis mai multe greşeli neforţate decât adversarul său: 23-19.

Andy a alternat jocul mai mult decât Novak şi a folosit multe scurte, iar procentajul de reuşită la fileu a fost ridicat (13 puncte câştigate din 17). Forehand-ul britanicului a funcţionat foarte bine, cu 11 mingi câştigătoare, spre deosebire de 5 înregistrate de către Djokovic. Nu în ultimul rând, Murray a avut un serviciu sensibil mai puternic (un avantaj de 10 kilometri pe oră, în medie).

Pentru performanţa reuşită la Roma, Andy Murray va primi 1000 de puncte în clasamentul ATP şi un cec în valoare de 717.315 de euro. Lui Djokovic îi revin 600 de puncte ATP şi un premiu de 351.715 de euro.

Djokovic pierduse doar unul din ultimele 13 întâlniri directe cu Murray, dar britanicul a etalat un joc foarte bun şi a profitat de oboseala acumulată de către sârb în semifinala de sâmbătă seară, care a durat trei ore. Bilanţul întâlnirilor directe devine 23-10 în favoarea lui Djokovic.

"Este greu când joci un meci noaptea şi apoi trebuie să revii pe teren în ziua următoare, dar îl felicit pe Novak", a declarat Murray după meci, recunoscând cerinţele fizice ridicate cu care s-a confruntat adversarul său.

Andy a celebrat, duminică, împlinirea vârstei de 29 de ani şi şi-a luat revanşa în faţa lui Novak pentru finala Masters-ului de la Madrid, pierdut în trei seturi, acum o săptămână.

Murray este primul câştigător britanic al turneului de la Foro Italico din 1931, când George Patrick Hughes l-a învins pe Henri Cochet. Totodată, este al 12-lea titlu de Masters Series pentru Andy şi al doilea pe zgură, după succesul de la Madrid din 2015, în finala cu Rafael Nadal.

Djokovic rămâne cu patru titluri la Roma, în timp ce Murray câştigă pentru prima dată turneul de Masters Series din Italia. Totodată, este al treilea titlu pe zgură pentru britanic în ultimele două sezoane, iar Andy este cotat printre favoriţii la câştigarea turneului de Mare Şlem al Franţei, Roland Garros, care începe într-o săptămână.

Proba de dublu masculin din cadrul turneului ATP Masters de la Roma a fost câştigată de către gemenii Mike şi Bob Bryan (SUA), care au trecut în finală de dublul Vasek Pospisil/Jack Sock (Canada/SUA), scor 2-6, 6-3, 10-7. Este al patrulea titlu la Roma pentru tenismenii în vârstă de 38 de ani, locurile 7 şi 8 în clasamentul ATP la dublu.

La dublu feminin, trofeul i-a revenit perechii Martina Hingis/Sania Mirza (Elveţia/India), care a trecut în finală de dublul rus Ekaterina Makarova/Elena Vesnina, scor 6-1, 6-7 (5), 10-3. Hingis şi Mirza ocupă prima poziţie în clasamentul mondial WTA la dublu.

Turneul WTA Premier 5 de la Roma a fost câştigat, tot duminică, de către americanca Serena Williams (locul 1 WTA, 34 de ani), care a învins-o în ultimul act pe conaţionala Madison Keys (24 WTA, 21 de ani), scor 7-6 (5), 6-3. Este al patrulea titlu din palmaresul Serenei la Roma.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici