Aproximativ 100 de persoane s-au reunit la stadionul din Furiani pentru a comemora victimele tragediei din 1992

Aproximativ 100 de persoane s-au reunit, sâmbătă, la stadionul din Furiani, pentru a comemora victimele tragediei din urmă cu 20 de ani de pe această arenă din Corsica, soldată cu 18 morţi şi 2.300 de răniţi.

127 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 100 de persoane s-au reunit la stadionul din Furiani pentru a comemora victimele tragediei din 1992

Aproximativ 100 de persoane s-au reunit la stadionul din Furiani pentru a comemora victimele tragediei din 1992(Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Familiile victimelor şi mai mulţi supravieţuitori extrem de emoţionaţi, între care şi o femeie în scaun cu rotile, au depus coroane în faţa plăcii comemorative.

Preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal (FFF), Noel Le Graet, prezent de vineri pe insulă pentru comemorare, s-a recules în faţa plăcii cu numele celor decedaţi, alături de preşedintele Ligii de Fotbal din Corsica, Marc Riolacci.

"Tragedia de la Furiani este comemorată de «Franţa fotbalului», pentru că niciun meci nu va avea loc astăzi în Ligue 1, Ligue 2, campionatul naţional, CFA...", a declarat Noel Le Graet, care a asistat vineri la un "Turneu al amintirii" ce a reunit echipe de juniori, pe stadionul Lucciana, în apropiere de Bastia.

La 5 mai 1992, cu câteva minute înainte de începerea semifinalei Cupei Franţei dintre SCB şi Olympique Marseille, în stadionul arhiplin, o tribună metalică uriaşă de 10.000 de locuri s-a prăbuşit ca un castel de cărţi. Jucătorii au fost primii care au acordat ajutor victimelor îngropate în tuburile metalice din tribuna Nord. Pe tot parcursul nopţii zeci de elicoptere au coborât pe gazon pentru a prelua răniţii şi morţii. Toate victimele au fost prinse în tribuna specială ridicată pentru a spori capacitatea stadionului din Furiani, o comună de lângă Bastia. Tribuna, înaltă de 20 de metri, a fost ridicată într-o singură săptămână la cererea conducerii SCB.

Ancheta a dezvăluit o serie de nereguli, cum ar fi folosirea de materiale necorespuzătoare dar şi probleme de securitate în instalarea unei tribune pentru care era nevoie de cel puţin o lună de lucru şi personal autorizat.

Doi ani mai târziu doar inginerul societăţii care a ridicat tribuna a fost condamnat la închisoare pentru omucidere şi răni involuntare.

La procesul din 1994 nu a fost prezent preşedintele clubului, Jean-François Filippi, cel care comandase amplasarea tribunei. El fusese asasinat cu o săptămână înainte de proces.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici