Arădenii vor putea primi bucăţi din gazonul "Bătrânei Doamne", echipa fanion a oraşului

Arădenii care doresc, vor primi bucăţi din actualul gazon al stadionului din Arad, a anunţat, luni, primarul Gheorghe Falcă, în cadrul unei vizite pe şantierul de modernizare a stadionului Francisc Neuman, efectuată cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la înfiinţarea clubului.

433 afișări
Imaginea articolului Arădenii vor putea primi bucăţi din gazonul "Bătrânei Doamne", echipa fanion a oraşului

Arădenii vor putea primi bucăţi din gazonul "Bătrânei Doamne", echipa fanion a oraşului (Foto: Primaria Arad)

Pentru că noul stadion Francisc Neumann va avea un gazon nou, în această săptămână, actualul gazon va fi tuns, iar apoi parcelat în bucăţi de 50/50 cm care vor fi donate arădenilor ce vor să păstreze ca amintire o bucată din gazonul de pe fosta arenă UTA, pe care s-au disputat atâtea meciuri care au bucurat miile de fani ai formaţiei supranumite "Bătrâna Doamne", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Astăzi se împlinesc 71 de ani de la constituirea clubului de fotbal UTA, le urăm succes şi la mulţi ani, ne bucurăm de evoluţia clubului. Am făcut o propunere pentru că noi vom schimba integral gazonul în cadrul lucrărilor de reconstucţie, de aceea acest gazon existent în acest moment va fi parcelat din jumătate în jumătate de metru şi o să-l donăm iubitorilor fotbalului arădean. Prima dată o să donăm din acest gazon jucătorilor şi antrenorilor care au jucat pe acest teren şi, evident, în partea a doua, publicului care a sprijinit întotdeauna echipa de fotbal UTA. Această procedură sperăm să o începem peste 2-3 săptămâni, astfel încât într-o lună de zile să finalizăm transferul acestui gazon al vechiului stadion UTA pentru a aduce un nou gazon pentru noul Stadion UTA-Francisc Neuman", a declarat corespondentului MEDIAFAX, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Cei interesaţi trebuie să se adreseze Primăriei Municipiului Arad, iar "între timp noi o să ne adresă celor care au jucat pe acest teren, jucătorilor, şi evident antrenorilor", a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Lucrările de modernizare a bazei sportive sunt realizate în avans.

"Surpiza a fost că până în acest moment s-au turnat 15.000 metri liniari de piloni pentru acest stadion şi peste 5.000 metri cubi de beton, astfel încât stadionul este astăzi în avans faţă de graficul pe care compania care lucrează la acest stadion l-a prezentat primăriei. Mai mult decât atât cei de la companie ne-au arătat etapele prin care va trece construcţia noului stadion şi dorinţa lor ca până la sfârşitul anului 2017 să se poată organiza competiţii, evident dacă există o recepţie preliminară a Federaţiei Române de Fotbal, astfel încât în primăvara anului 2018 să facem o recepţie totală a acestui stadion. Noul stadion Francisc Neuman va avea 12.700 de locuri, toate acoperite, restaurant, hotel şi muzeu, şi cu toate fluxurile necesare de acreditare categoria 1 a FRF şi categoria 2 a ceea ce înseamnă strucutura de aceditare UEFA", a mai declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Echipa de fotbal UTA a fost creată pe 18 aprilie 1945 de către baronul Francisc Neuman, considerat unul dintre cei mai de succes industriaşi arădeni, care deţinea, printre altele Fabrica de Spirt şi Drojdie şi Întreprinderea de Textile Arad, în apropierea căreia se află stadionul.

Stadionul, care este înlocuit de municipalitate pentru a fi mărit şi modernizat, a fost finalizat în 1946, fiind inaugurat pe data 1 septembrie, cu meciul de fotbal cu echipa Ciocanul Bucureşti. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din ţară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, cu gazon englezesc adus cu avionul personal al baronului. Până şi culorile tricourilor, alb şi roşu, au fost împrumutate de la celebra echipă a cărei mare fan era baronul Francis Neuman.

În istoria de peste şapte decenii de existenţă, UTA a câştigat de 6 ori titlul de Campioană a României şi de 2 ori Cupa României. În 1970 a eliminat din Cupa Campionilor renumita echipă Feyenoord Rotterdam, campioana Europei en-titre. UTA deţine încă titlul neoficial de campioană a Provinciei, având cele mai multe titluri câştigate dintre echipele dinafara Bucureştiului.

UTA a dat fotbalului mare pe parcursul anilor nume ca: Farmati, Bonyhadi, Lereter, Petschovsky, Brosovszky, Domide, Axente, Bíró, Duckadam, Coraş, etc. UTA este o echipă iubită. A avut şi are un număr mare de fani şi simpatizanţi în Arad, în ţară şi în străinătate.

În ultimii ani, echipe de conducere lipsite de viziune, de respect pentru tradiţia şi istoria clubului, au dus simbolul UTA în pragul dispariţiei printr-un management defectuos şi iresponsabil. Un grup de iniţiativă arădean compus din primarul Aradului, consilierii municipali, Suporter Club UTA, glorii de altădată ale clubului, universităţile din Arad, Asociaţia Judeţeană de Fotbal din Arad, oameni de afaceri şi manageri de fotbal, a luat hotărârea de a salva cel mai important simbol al oraşului nostru. UTA continuă tradiţia „Bătrânei Doamne” printr-un club funcţional, cu baze sănătoase, ce îşi desfăşoară activitatea transparent, în baza unui plan de management sportiv şi financiar realist dar ambiţios. Noul drum al UTA-ei a început în liga a IV-a, cu o echipă formată din jucători arădeni foarte tineri, alături de câţiva jucători cu mare experienţă, simboluri ale Aradului, care s-au întors acasă pentru acest proiect".

În acest moment, UTA ocupă locul secund în seria a II-a din Liga 2, cu 26 de puncte, la unul în spatele liderului Gaz Metan Mediaş, după două etape disputate din play-off.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici