Argentina, şocată de criticile violente ale lui Maradona la adresa presei

Criticile violente ale selecţionerului Argentinei, Diego Maradona, la adresa presei după victoria împotriva Uruguayului (1-0), punctate de numeroase vulgarităţi, au provocat un scandal, joi, în ţara sa, în ciuda calificării naţionalei argentiniene la CM-2010.

21 afișări
Imaginea articolului Argentina, şocată de criticile violente ale lui Maradona la adresa presei

Argentina, şocată de criticile violente ale lui Maradona la adresa presei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această calificare este pentru cei ce nu au crezut în această echipă şi care m-au tratat ca pe un nimic. Astăzi suntem la CM, fără ajutorul nimănui şi cu toate onorurile", a precizat Maradona, care a adresat apoi mesaje obscene celor "care nu au crezut în această calificare".

De-a lungul conferinţei de presă, antrenorul în vârstă de 48 de ani i-a atacat pe jurnaliştii ce l-au denigrat după înfrângerea Argentinei cu Bolivia (6-1), de la începutul lunii aprilie. Critici ce s-au intensificat după cele trei înfrângeri împotriva Ecuadorului, Braziliei şi Paraguayului, care au pus în pericol şansele de calificare a Argentinei înainte de ultimele două runde din preliminarii.

"Un festival de duşmănie", a titrat La Nacion, cotidian care a adăugat că "Maradona era pătruns de furie, de un surplus de putere care în cele din urmă a exploda sub forma ieşirii răzbunătoare la adresa ziariştilor".

"Provocator, obraznic. Cea mai rea versiune a unei personalităţi care nu-şi poate găsi echilibru. Aceste vulgarităţi vor face înconjurul lumii, multiplicând ruşinea", a adăugat sursa citată.

Declaraţiile scandaloase ale lui Maradona au făcut cap de afiş al fiecărui cotidian argentinian şi replicile sale sunt repetate încontinuu la radio şi pe canale de ştiri. Pe Internet, tricouri cu mesajele obscene ale selecţionerului argentinian şi semnate cu numele Maradona, sunt deja în vânzare.

Maradona, ale cărui rezultate după un an la conducerea naţionalei Argentinei sunt amestecate (4 jocuri pierdute, 4 victorii), "a explodat şi a consolidat îndoielile cu privire la viitor", a scris Clarin, ziarul cu cel mai tiraj din Argentina. "Chiar în noaptea în care şi-a atins obiectivul, când trebuia să fie relaxat şi bucuros, Maradona a livrat un discurs agresiv şi lipsit de gust", a completat ziarul argentinian.

Preşedintele Federaţiei Argentiniene de Fotbal (AFA) , Julio Grondona, a ţinut însă, joi, să aplaneze această polemică. "Cazul lui Maradona este foarte special, deoarece nu cred că există mulţi jurnalişti de sport care să poată spune: «Maradona nu mă face să trăiesc». Acest lucru nu justifica bătaia de sânge ce este în prezent şi în care au fost spuse lucruri pe care le vom regreta. Totuşi, nu mă gândesc să schimb nimic la naţională, ceea ce nu ne opreşte, pe noi şi pe Diego, să îmbunătăţim lucrurile. Nu există nicio îndoială că există lucruri de reglat", a precizat conducătorul forului sud-american.

Această polemică a afectat serios imaginea lui Maradona, aşa cum arată un sondaj realizat de cotidianul La Nacion, în care 79 la sută dintre votanţi consideră că AFA ar trebui să-l demită pe actualul selecţioner al Argentinei.

Echipa naţională a Argentinei s-a calificat la Cupa Mondială din 2010, după ce a învins, miercuri, în deplasare, cu scorul de 1-0 (0-0), reprezentativa Uruguayului, în ultima etapă a preliminariilor sud-americane pentru turneul final. Argentina va participa, în Africa de Sud, pentru a 15-a oară (a 10-a oară consecutiv) la un turneu final al Cupei Mondiale. Argentinienii au câştigat CM în 1978 şi 1986.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici