Argentinienii sărbătoresc în stradă victoria lui Mesi & Co de la Cupa Mondială

Sute de mii de argentinieni au ieşit duminică pe străzile însorite din Buenos Aires, extaziaţi după ce victoria la penalty-uri în finala Cupei Mondiale împotriva Franţei a făcut ca sud-americanii să devină campioni mondiali pentru prima dată din 1986.

720 afișări
Imaginea articolului Argentinienii sărbătoresc în stradă victoria lui Mesi & Co de la Cupa Mondială

Într-un meci tensionat şi plin de emoţii, disputat în Qatar în faţa a aproximativ 88.000 de fani, Argentina, condusă de starul Lionel Messi, a câştigat a treia sa Cupă Mondială după ce a învins Franţa, campioana în exerciţiu, cu 4-2 la penalty-uri, după ce a remizat 3-3 după prelungiri.

"Nu-mi vine să cred! A fost dificil, dar am reuşit, mulţumită lui Messi", a declarat Santiago, în vârstă de 13 ani, sărbătorind victoria cu familia sa în faţa casei din Buenos Aires care a aparţinut regretatului simbol al fotbalului Diego Maradona, care a condus echipa în 1986.

Purtând steaguri, şepci şi tricourile emblematice albastre şi albe ale ţării, argentinienii au ocupat centrul oraşului Buenos Aires şi alte locuri emblematice la câteva minute după victorie. În întreaga ţară, au izbucnit şi alte sărbători, conform relatprilor corespondenţilor Reuters.

"A fost un meci incredibil, pe alocuri anevoios", a declarat Diego Aburgeily, în vârstă de 46 de ani, care a încurajat naţionala din suburbiile din Buenos Aires. "Această echipă i-a făcut pe oameni să se îndrăgostească de ea pentru prima dată în ultimele decenii".

Echipa sud-americană, care a pierdut finala turneului împotriva Germaniei în 2014, nu mai câştigase o Cupă Mondială din 1986. Dar ascensiunea echipei a stârnit un sprijin avid în Argentina, care este afectată de o inflaţie ridicată şi de o criză economică care a împins aproximativ 40% din populaţie în sărăcie.

"Am fi putut câştiga confortabil, dar am fost nevoiţi să suferim, ca întotdeauna", a declarat Rogelio Vazquez, un fan argentinian. "Dar suferinţa face ca victoria să fie cu atât mai plăcută".

Nervii au fost la cote înalte când cele două echipe au trecut la loviturile de departajare după prelungiri. Messi a marcat cu uşurinţă pentru Argentina, urmat de un gol al francezului Kylian Mbappe. Alte două goluri ale Argentinei şi două lovituri nereuşite ale Franţei au făcut ca următorul gol să fie decisiv pentru câştigarea titlului.

Unii argentinieni şi-au plecat capul, alţii s-au rugat.

Ultimul penalti, executat de argentinianul Gonzalo Montiel, a făcut ca mingea să intre perfect în plasă.

Strigând, sărind argentinienii au izbucnit în urale, în timp ce echipa lor a obţinut victoria. Unii dintre ei, îmbrăţişându-şi prietenii şi familia şi izbucnind în lacrimi.

"Dibu (Martinez), Messi, toată echipa, îi iubesc", a spus Jonathan Heredia, cu vocea răguşită de la încurajări. "Simt că m-au făcut să plâng, mi-am dorit asta mai mult decât orice".

Mulţimi uriaşe au înconjurat monumentul Obelisco din centrul Buenos Aires, aşa cum au făcut-o şi după victoria din semifinala cu Croaţia. Alţi fani au ieşit pe geamurile maşinilor fluturând steaguri şi tricouri în timp ce se plimbau pe străzi.

"Este o bucurie imensă după atâta tensiune", a declarat pentru Reuters Nicolas Piry, un avocat în vârstă de 46 de ani.

"Armonia dintre echipă, condusă de un lider care joacă la un nivel care îl face să fie cel mai bun din lume, şi condiţia jucătorilor în general ne-au condus la acest succes binemeritat. Hai Argentina!", a adăugat el.

Messi, în vârstă de 35 de ani, a marcat în prima repriză şi apoi din nou în prelungiri, în timp ce Angel Di Maria a înscris celălalt gol pentru Argentina. Mbappe, în vârstă de 23 de ani, a marcat toate cele trei goluri ale francezilor înainte de loviturile de departajare.

Victoria finală îi consolidează lui Messi statutul de legendă în rândul argentinienilor, meciul de duminică fiind posibil să fi fost ultima sa apariţie la o Cupă Mondială pentru ţara sa.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici