Avram: Sper să nu ajungem la o revoluţie, arbitrii români să oficieze doar în ligile inferioare

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, consideră că ultima soluţie la care ar putea recurge pentru a elimina greşelile de arbitraj ar fi aducerea brigăzilor din străinătate la toate meciurile din Liga I, românii fiind delegaţi doar la jocurile din ligile inferioare.

14 afișări
Imaginea articolului Avram: Sper să nu ajungem la o revoluţie, arbitrii români să oficieze doar în ligile inferioare

Avram: Sper să nu ajungem la o revoluţie, arbitrii români să oficieze doar în ligile inferioare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"După părerea mea avem 10 sau 15 arbitri care pot arbitra bine şi foarte bine. Dar nu există o continuitate, şi ei mai au anumite probleme, la anumite jocuri. În primă fază vom încerca varianta cu şase arbitri, apoi vom încerca să aducem observatori internaţionali. Dacă sistemul cu şase arbitri a dat roade în Europa League de ce să nu-l aducem şi în România?" a declarat Vasile Avram.

"Noi avem două brigăzi specializate care au arbitrat în Europa League. Dacă vom aduce din nou arbitri străini cred că vom face cu adevărat o revoluţie, toate jocurile vor fi arbitrate de brigăzi străine iar românii vor arbitra numai la Liga a II-a şi Liga a III-a şi vor fi supuşi timp de un an de zile unui program de pregătire şi monitorizare. Altă soluţie nu avem şi sper să nu ajungem la aşa ceva. Avem o problemă şi trebuie să o rezolvăm", a declarat Avram într-o conferinţă de presă.

Oficialul CCA consideră că ar fi bună varianta folosirii sistemului cu şase arbitri, ca în Liga Europa, decât aducerea unor brigăzi din străinătate, având în vedere baremurile mari ale acestora: "Având în vedere că FIFA şi UEFA ne-a transmis că putem folosi şi noi sitemul de arbitraj în şase, înainte de a ajunge la ultima soluţie de a aduce arbitri din străinătate trebuie să ne folosim de toate mijloacele noastre interne, cu arbitri din România, dacă tot există posibilitatea să se plătească baremuri pentru arbitri din străinătate, care sunt triple faţă de 4000 de euro cât costă o brigadă românească." a spus Avram.

"Totodată, printre proiectele noastre se află şi acela de a aduce observatori internaţionali FIFA şi UEFA, la jocurile importante. Ei vor avea un rol triplu, vom elimina toate suspiciunile şi vom avea o analiză în concordanţă cu recomandările internaţionale, vom promova arbitrii care înţeleg să arbitreze şi pe plan intern cum o fac pe plan internaţional iar în al treilea rând vor exista şi alţi doi observatori români care să asiste. Nu putem însă să facem asta deocamdată pentru că nu avem susţinere financiară."

Comisia Centrală a Arbitrilor va încerca totodată să găsească posibili arbitri în rândul jucătorilor din prima ligă, pe care să-i instruiască. "Conducerea fotbalului a încercat în ultima vreme, pe bună dreptate, să scoată în evidenţă necesitatea ca noi să facem demersuri pentru a descoperi sau a angrena în activitatea de arbitraj fotbalişti de la Liga I, a doua şi a treia. Încă din 6 august am transmis adrese către cluburile dini Liga I prin care le-am informat că suntem deschişi şi hotărâţi să organizăm cursuri intensive de formare şi de recrutare a arbitrilor din rândul fotbaliştilor. Iar fotbaliştii, în funcţie de calităţi şi înclinaţii vor fi cooptaţi în ligile a treia, a doua şi de ce nu chiar la prima ligă. Noi am mai făcut un alt demers încă din luna iulie, prin care puneam la dispoziţie cluburilor din prima ligă colective formate din membrii comisiei pentru a instrui la cluburi jucătorii şi antrenorii, legat de ultimele reglementări din legile jocului. Spre bucuria noastră avem deja trei cluburi din Liga I care şi-au dat acordul, Dinamo, CFR Cluj şi FC Braşov, şi în perioada următoare vom încerca să facem cursuri de instruire pentru jucătorii de la Liga I", a mai spus Avram.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici