Baschetbalistele junioare române discriminate în Franţa şi Italia

Baschetbalistele junioare române, care au participat în iunie la două turnee amicale în vestul Europei, au fost victimele unor discriminări în Franţa şi în Italia, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală.

18 afișări
Imaginea articolului Baschetbalistele junioare române discriminate în Franţa şi Italia

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală (Imagine: Mediafax Foto)

Organizatorii turneului din Franţa, desfăşurat în apropierea oraşului Lille, s-au angajat să asigure cazarea echipelor participante.

Singura formaţie care nu a stat la hotel, a fost cea a României, împărţită pe la diverse familii de români.

Motivul invocat de organizatori a fost acela de a evita eventuale incidente, care ar fi putut apărea în cazul în care echipa României ar fi stat împreună, la un hotel din oraş şi ar fi atras astfel atenţia conaţionalilor stabiliţi în zonă, a explicat preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală.

Oficialul FRB a adăugat că este pentru prima dată când o echipă de baschet beneficiază de un astfel de tratament.

"Am decis să înştiinţăm, printr-o scrisoare, Ministerul Afacerilor Externe, pentru că nu este normal ceea ce s-a întâmplat. Trebuie să facem ceva să îmbunătăţim imaginea României în străinătate, pentru că toţi avem de suferit", a menţionat preşedintele FRB.

Nici la celălalt turneu din luna iunie, de la Napoli, româncele nu au avut parte de un tratament mai bun.

"În Italia mereu am avut probleme. Şi anul trecut şi în acest an, nimeni nu s-a apropiat de echipa României. Şi pe stradă şi la magazine, când vedeau echipamentul pe care scria România trăgeau obloanele. La turnee fetele noastre nu au fost niciodată aplaudate, decât la sfârşit, când pierdeau eventual în faţa ţării gazdă. De multe ori ne-au huiduit la intrarea pe teren. Este inacceptabil ce se întâmplă. Credeam că situaţia s-a mai schimbat, dar nu, chiar dimpotrivă", a afirmat Carmen Tocală.

Un alt episod s-a petrecut tot în acest an, când Carmen Tocală a participat la Adunarea Generală FIBA Europe de la Malta.

La dineul oficial, principalul subiect de conversaţie era situaţia romilor de origine română care au împânzit Europa.

"Ne întrebau de ce nu facem ceva cu romii, să ni-i luăm acasă. Degeaba le-am explicat că nu toţi romii sunt din România şi mai ales că nu trebuie să îi asimileze pe români cu romii. Din păcate aceasta este imaginea pe care o avem în străinătate", a spus Tocală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici