Becali: Cazul Stelei, diferit de cel al lui FC Porto

Finanţatorul stelist Gigi Becali a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că Steaua nu riscă să fie exclusă din cupele europene, cazul valizei cu bani de la Cluj fiind diferit, în opinia sa, de scandalul de corupţie în care a fost implicat clubul FC Porto, eliminat din Liga Campionilor de UEFA.

14 afișări
Imaginea articolului Becali: Cazul Stelei, diferit de cel al lui FC Porto

Becali: Cazul Stelei, diferit de cel al lui FC Porto (Imagine: Mediafax Foto)

Clubul FC Porto, campioan al Portugaliei, a fost exclus, miercuri, de UEFA, din următoarea ediţie a Ligii Campionilor, pentru tentative de corupere a arbitrilor în cadrul scandalului "Fluierul Aurit". Gruparea FC Porto a fost găsită vinovată de tentative de corupere a arbitrilor în sezonul 2003-2004 de către Liga Profesionistă de Fotbal din Portugalia şi a fost penalizată, la 9 mai, cu şase puncte, însă a renunţat să facă apel deoarece îşi asigurase deja titlul.

Becali spune că în cazul echipei sale nu se va ajunge la o depunctare deoarece Comisia de Disciplină a FRF nu are probe pentru o sancţiune de acest gen. "În primul rând, Steaua nu poate fi depunctată de Comisia de Disciplină pentru că nu are probe. În afară de Goga, care a zis că i s-au promis bani, n-a zis nimeni nimic. Aşa că nu au de ce să ne depuncteze. Cazul nostru nu este la fel ca cel al lui Porto. Nu are cum să fie Steaua scoasă din cupele europene. Sunt cazuri diferite, acolo era vorba de tentativă de corupţie, aşa că nu mi-e frică", a declarat Becali.

În 7 mai, în ziua etapei a XXXIV-a, ultima a Ligii I, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a reţinut, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani de la Gigi Becali, care se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un egal în meciul cu concitadina CFR şi Steaua ar fi devenit campioană.

Comisia de Disciplină a FRF a deschis o anchetă paralelă, fiind posibil să se pronunţe astăzi în acest caz. Steaua riscă să i se retragă între şase şi nouă puncte, precum şi o amendă de maxim 200.000 de lei, în cazul în care se dovedeşte că banii găsiţi, miercuri, de DNA la Cluj asupra a cinci persoane apropiate lui Gigi Becali erau destinaţi stimulării financiare a echipei "U" Cluj.

 

Printre persoanele duse la DNA Cluj pentru audieri s-au aflat jucătorul Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Teia Sponte, dar şi doi bodyguarzi ai lui Gigi Becali.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că Gigi Becali, Teia Sponte, preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, şi o cunoştinţă a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.

În urmă cu aproape două săptămâni, Gigi Becali a prezentat, într-o conferinţă de presă, un act de vânzare-cumpărare încheiat pentru un teren din Cluj, datat 15 aprilie, adică cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, precizând că printre martori a semnat şi selecţionerul Victor Piţurcă. El a dorit, astfel, să arate că banii confiscaţi de DNA nu erau destinaţi fotbaliştilor de la U Cluj.

Ulterior, selecţionerul Victor Piţurcă a confirmat, prin ofiţerul de presă al FRF, Paul Zaharia, că a semnat în calitate de martor un act de vânzare-cumpărare încheiat pentru un teren din Cluj-Napoca de finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, anchetat pentru acte de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici