BIOGRAFIE: Alex Ferguson, omul trofeelor. Retragere după 27 de ani de domnie la Manchester United

Câştigător a 38 de trofee, înnobilat de regină, considerat o legendă a fotbalului, Alex Ferguson şi-a anunţat retragerea, după 27 de ani petrecuţi la Manchester United, unde are o statuie în faţa arenei Old Trafford, dar şi o tribună care îi poartă numele.

619 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Alex Ferguson, omul trofeelor. Retragere după 27 de ani de domnie la Manchester United

BIOGRAFIE: Alex Ferguson, omul trofeelor. Retragere după 27 de ani de domnie la Manchester United (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

La 71 de ani, cu sentimentul datoriei împlinite, Ferguson a făcut anunţul istoric, mulţumind familiei, soţiei sale Cathy, fanilor dar şi lui Sir Bobby Charlton, care i-a oferit încrederea şi timpul necesar pentru "a construi un club de fotbal, nu doar o echipă de fotbal".

Povestea lui este cu atât mai frumoasă cu cât situaţia echipei când i-a luat locul lui Roy Atkinson la 6 noiembrie 1986 era departe de a fi îmbucurătoare. Privată de titlul de aproape 20 de ani, United era pe locul 19 în clasament (din 22 de echipe).

A fost nevoie de timp pentru reconstrucţie. Dar conducătorii au ştiut să aibă răbdare până la victoria din Cupa Angliei, din 1990, care a reprezentat un nou început şi după care succesele au venit în ritm susţinut: Cupa Cupelor în 1991, Cupa Ligii Angliei în 1992 şi campionatul Angliei în 1993.

Pentru a explica aceste victorii, în 2011, Ferguson, modest, a pus totul pe seama fotbaliştilor pe care i-a avut în subordine. "Când mă gândesc la toţi aceşti jucători, Bryan Robson, Norman Whiteside şi apoi Brian McClair, Mark Hughes, Paul Ince, Roy Keane, Eric Cantona, îmi spun: «Este incredibil! Ce noroc am avut!»", afirmă antrenorul care i-ar fi putut cita şi pe David Beckham, Cristiano Ronaldo sau Wayne Rooney.

Colegii şi adversarii lui Ferguson au insistat mereu asupra calităţilor scoţianului - flerul în transferuri, gestionarea oamenilor, îndrăzneala tactică, munca.

De la sosirea pe Old Trafford, Ferguson a acumulat un palmares impresionant: nu mai puţin de 38 de trofee între care campionatul Angliei de 13 ori şi de două ori Liga Campionilor.

În noiembrie 2012, la împlinirea a 26 de ani la conducerea clubului, o statuie a antrenorului Alex Ferguson a fost dezvelită, în faţa arenei Old Trafford. Mai multe foste vedete ale echipei, între care francezul Eric Cantona şi olandezul Ruud Van Nistelrooy, au asistat la această ceremonie.

De asemenea, Tribuna Nord a stadionului Old Trafford a primit numele lui Alex Ferguson.

Alex Ferguson a devenit Sir în 1999, când a primul titlul de Comandor al Imperiului Britanic, decoraţie oferită de Regina Elisabeth a II-a.

Născut la 31 decembrie 1941, la Glasgow, Sir Alex a mai antrenat echipele East Sterlingshire (august-octombrie 1974), Saint Mirren (octombrie 1974-1978), Aberdeen (1978-86), venind la Manchester United în noiembrie 1986. Primul meci la conducerea Manchester United a fost la 8 noiembrie 1986, când echipa sa a pierdut, scor 0-2, cu Oxford.

Miercuri, Manchester United şi Alex Ferguson au confirmat informaţiile vehiculate de presa engleză şi au anunţat oficial retragerea managerului scoţian. "Este momentul potrivit să plec. A fost important pentru mine să las gruparea în cea mai puternică formă şi cred că am reuşit", a declarat Alex Ferguson, miercuri dimineaţă, într-un comunicat pe site-ul oficial al clubului, în care şi-a anunţat retragerea după 27 de ani. La 22 aprilie, cu patru etape înaintea finalului de sezon, Manchester United a devenit matematic campioana ediţiei 2012-2013 a Premier League, câştigând al 20-lea titlu din istoria sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici