Bob Beamon, recordmanul olimpic la săritură în lungime din 1968, scoate la licitaţie medalia de aur

Bob Beamon, recordmanul olimpic la săritură în lungime din 1968, cu o performanţă de 8,90 metri, a scos la licitaţie medalia sa de aur.

140 afișări
Imaginea articolului Bob Beamon, recordmanul olimpic la săritură în lungime din 1968, scoate la licitaţie medalia de aur

Bob Beamon, recordmanul olimpic la săritură în lungime din 1968, scoate la licitaţie medalia de aur

Săritura istorică a lui Beamon a spulberat recordul anterior, iar performanţa sa a rezistat 23 de ani, până când Mike Powell (SUA) a sărit 8,95 m la Campionatul Mondial din 1991.

Pe fondul unei pieţe de suveniruri sportive în creştere, experţii de la Christie's au evaluat medalia de aur între 400.000 şi 600.000 de dolari.

"Licitaţia a fost o modalitate excelentă de a expune medalia, dar şi de a păstra amintirile legate de ea", a declarat Beamon pentru AFP, adăugând că speră ca aceasta să ajungă la cineva care "înţelege semnificaţia performanţei atletice".

Apropierea Jocurilor de la Paris, programate pentru luna iulie, oferă numeroase ocazii de a prezenta aurul în cadrul unor expoziţii pentru public, a spus el.

A fost, de asemenea, un moment istoric pentru mişcarea pentru drepturi civile, deoarece a avut loc în acelaşi an în care John Carlos şi Tommie Smith, în timpul festivităţii de premiere de la Jocurile Olimpice de Vară din 1968 pe Stadionul Olimpic din Ciudad de México, au ridicat pumnul înmănuşat şi l-au ţinut ridicat până când s-a terminat imnul. În autobiografia sa, Gest Tăcut, Tommie Smith a declarat că gestul nu a fost un salut al „Black Power”, ci un „salut al drepturilor omului”. Evenimentul este considerat ca fiind una dintre cele mai făţişe declaraţii politice din istoria modernă Jocurilor Olimpice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici