Boloni: Iubesc Steaua, dar nu Steaua de astăzi

Antrenorul Ladislau Boloni a declarat, într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că iubeşte clubul Steaua la care a activat ca jucător, dar nu pe cel de astăzi, a cărui conducere jigneşte fostele glorii ale echipei.

19 afișări
Imaginea articolului Boloni: Iubesc Steaua, dar nu Steaua de astăzi

Boloni: Iubesc Steaua, dar nu Steaua de astăzi (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)

Boloni se consideră un norocos pentru faptul că, între 1984 si 1987, a putut face parte din legendara echipă Steaua, în care simţea "inteligenţa lucrând peste tot: din biroul lui Alexandrescu, până în vestiarul jucătorilor". Tehnicianul echipei Standard Liege îşi aminteşte că în acea vreme organizarea clubului era perfectă, "de la cizmar, până la cabinetul medical". "Dar mai cu seamă respectul şi bunul simţ se manifestau de la îngrijitorul terenului pâna la Duckadam, de la bucătar până la antrenorul Jenei, de la suporteri până la domnul Valentin Ceauşescu. Aceste sentimente de stimă reciprocă între club, suporteri şi jucători reprezentau FORŢA necesară marii performanţe", scrie Boloni în comunicat.

Fostul mijlocaş precizează că până în 2000, când a preluat conducerea tehnică a naţionalei României, îi era "străină" existenţa lui Gigi Becali, actualul patron al Stelei, al cărui nume nu apare nicăieri în comunicat. Boloni spune că a schimbat câteva cuvinte cu finanţatorul stelist de cel mult trei ori şi că este greu să obţină un numitor comun cu actuala conducere a Stelei.

Ladislau Boloni este de părere că actuala conducere a clubului şifonează blazonul Stelei şi calcă în picioare cel mai important simbol, "Mişcarea Steaua". "Ce fel de şef de club este acela care-i jigneşte laolaltă pe Alexandrescu, pe Jenei, pe Iordănescu, pe Lăcătuş, pe Balint ori pe Hagi ? Dar simbolul cel mai important, călcat astăzi în picioare, se numeşte «Mişcarea Steaua!». «Am cumpărat echipa, nu o vând, fac ce vreau cu ea!», astfel îşi justifică excentricităţile proprietarul echipei", se arată în comunicatul citat.

Boloni consideră că Gigi Becali nu are priceperea şi capacitatea intelectuală să administreze bunul naţional care este clubul Steaua. "Nu e o problemă că Steaua aparţine unui anume proprietar. Problema este că proprietarul acestui bun naţional nu are priceperea şi capacitatea intelectuală să-l respecte şi să-l administreze".

Fostul selecţioner reproşează actualei conduceri a clubului întârzierea cu care a reacţional la banerul cu mesajul obscen la adresa poporului maghiar, afişat de fanii stelişti la meciul cu Ujpest. "Ce fel de conducere este aceea, care abia peste 7 zile ia atitudine faţă de un banner incalificabil, afişat la un meci din cupele europene? Mai mult, mass-media găzduieşte zilnic înjurăturile şi ameninţările venite direct de la «conducatorul suprem». Cum pot să înţeleg un astfel de comportament? De unde îşi ia dreptul patronul să spună că suporterii sunt «vagabonzi» şi «drogaţi»? Ce drept are să pună asemenea calificative o persoană implicată în dosare grave, precum celebrul «Valiza»?", se întreabă Boloni.

El reaminteşte că din 2000 este făcut de conducerea Stelei "vagabond", "jigodie", "derbedeu", "ungur" care ar trebui să se ducă "acasă în Ungaria" şi spune că aceste insulte au fost "puse în valoare de un vocabular ieşit dintr-un total întuneric intelectual".

Boloni declară că acceptă ca patronul clubului său de suflet să îl desconsidere, dar acesta "n-are niciun drept să-i desconsidere pe suporteri, pe cei care nu stau în lojele climatizate pe timpul verii, pe cei care înfruntă ploaia şi lapoviţa, pe cei care nu deţin conturi în banci!". "Aceşti oameni, fară de care fenomenul sportiv nu există, au o singura avere: dreptul de a visa. Oricât de proprietari aţi fi, nu aveţi dreptul să le confiscaţi visurile", îi transmite Boloni lui Becali.

"Nu pot să nu pomenesc ultima ispravă a conducerii Stelei, care a hotarât să suspende abonamentele de la o anumită tribuna. În viziunea şefului de club, asta e respect «a la 2009»! Am citit că, în tribuna respectivă, au dreptul să intre doar copiii şi posesorii de diplomă. OK! Copil nu mai sunt, dar diplomă am! V-am mai spus că sunt un norocos. Eu pot sa intru la meci. Permiteţi-mi însa o ultimă întrebare: de ce nu se aplică aceeaşi regulă şi în loje?", mai scrie Boloni în scrisoarea sa.

În finalul mesajului său, semnat "Cu tristeţe, Bölöni Ladislau", fosul selecţioner menţionează că se aşteaptă, "ca de obicei", să se abată asupra sa "avalanşa binecunoscută de murdarii", dar precizează că nu îl deranjează acest lucru deoarece cu timpul a devenit imun.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a avut mai multe conflicte verbale în ultima perioadă cu foşti jucători sau antrenori ai grupării "roş-albastre", printre acestea fiind Anghel Iordănescu, Emerich Ienei sau Gavrilă Balint. Suporterii echipei Steaua se află în conflict cu finanţatorul Gigi Becali şi îl contestă pe acesta la fiecare meci de pe teren propriu, din cauza modului în care acesta a decis să îi înlăture de la conducerea băncii tehnice pe antrenorii Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuş, Dorinel Munteanu şi Cristiano Bergodi. Fanii cer la fiecare meci plecarea lui Becali de la conducerea Stelei, considerând că finanţatorul şi-a bătut joc de simbolurile clubului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici