Budapesta se pregăteşte de o candidatură la organizarea Jocurilor Olimpice din 2036

Balázs Fürjes, ministru de stat la cabinetul prim-ministrului, responsabil pentru dezvoltarea Budapestei, consideră că odată cu găzduirea Campionatelor Mondiale de Atletism oraşul este "şi mai capabil" să organizeze Jocurile Olimpice.

294 afișări
Imaginea articolului Budapesta se pregăteşte de o candidatură la organizarea Jocurilor Olimpice din 2036

Oficialul maghiar a insistat, într-un interviu acordat insidethegame, asupra faptului că decizia de a candida pentru Jocurile din 2036 aparţine Comitetului Olimpic Maghiar.

Budapesta a fost în cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, dar şi-a retras candidatura în 2017, în urma opoziţiei publice, Parisul obţinând în cele din urmă drepturile de organizare.

Capitala Ungariei a mai candidat pentru acest eveniment în 1916, 1920, 1936, 1944 şi 1960, dar eforturile sale au rămas fără rezultat.

Fürjes a fost preşedinte al Comitetului de candidatură pentru Budapesta 2024, dar consideră că oraşul se află acum într-o poziţie mai bună pentru a organiza Jocurile.

Budapesta are acum Duna Arena şi Puskás Aréna, la care se adaugă Centrul Naţional de Atletism, cu o capacitate de 40.000 de locuri, care urmează să găzduiască Campionatele Mondiale de Atletism din acest an, care vor începe la 19 august şi se vor încheia la 27 august.

"Sunt pasionat de Jocurile Olimpice", a declarat Fürjes pentru insidethegames într-un interviu pentru BIg Read.

"Cu toate acestea, Comitetul Olimpic Maghiar şi oraşul Budapesta vor trebui să vină cu ideea când vor considera că este momentul potrivit pentru a aborda din nou Jocurile Olimpice.

"În comparaţie cu 2017, când am candidat, doar pentru a ne retrage din cauza turburărilor politice, Budapesta este un oraş diferit.

"Nu aveam Duna Arena, nu aveam Puskás Aréna şi nu aveam stadionul de atletism şi multe altele.

"Avem, de asemenea, infrastructura hotelieră din oraş care a fost modernizată de sectorul privat."

Budapesta a candidat ultima dată pentru Jocurile Olimpice atunci când a lansat o campanie pentru Jocurile din 2024, dar a decis să se retragă după ce grupul de iniţiativă al tinerilor Momentum Mozgalom a strâns suficiente semnături pentru a organiza un referendum privind candidatura lor în cadrul protestului "NOlimpia".

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acordat în cele din urmă Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2024 Parisului, oferind în acelaşi timp Los Angeles-ului evenimentele din 2028.
Balázs Fürjes consideră că o candidatură a capitalei Ungariei pentru 2036 s-ar dovedi chiar mai convingătoare decât a fost cea pentru Jocurile din 2024.

"Mai sunt încă multe de făcut în ceea ce priveşte transportul, dar a fost un oraş considerat viabil în 2017, capabil să găzduiască Jocurile Olimpice, şi am avut o evaluare excelentă din partea CIO, deoarece au fost livrate toate cele trei serii de dosare de candidatură care au fost solicitate", a declarat Fürjes pentru insidethegames.

"Dacă a fost capabil atunci, acum este şi mai capabil, dar mai întâi trebuie să ia o decizie familia olimpică maghiară şi oraşul.

"Când vor spune că este momentul potrivit, sunt sigur că ţara îi va susţine."

Egipt, Germania, India, Indonezia, Mexic, Qatar, Coreea de Sud şi Turcia se numără printre ţările care şi-au exprimat interesul de a candida pentru Jocurile Olimpice din 2036.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici