Button şi McLaren-Mercedes preiau controlul în Formula 1

Pilotul britanic Jenson Button a obţinut, duminică, o victorie clară în prima cursă a sezonului, Marele Premiu al Australiei, demonstrând că inginerii de la McLaren-Mercedes au găsit soluţiile tehnice potrivite pentru a crea un monopost care să pună capăt supremaţiei Red Bull arătate anul trecut.

494 afișări
Imaginea articolului Button şi McLaren-Mercedes preiau controlul în Formula 1

Button şi McLaren-Mercedes preiau controlul în Formula 1 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP))

Jenson Button şi coechipierul său Lewis Hamilton dispun acum de pachetul optim pentru a se lupta de la egal la egal cu Sebastian Vettel şi cu echipa Red Bull, campioni mondiali la piloţi, respectiv la constructori în ultimii doi ani.

Sâmbătă, Hamilton şi Button au dominat şedinţa de calificări şi au ocupat în această ordine primele două locuri ale grilei de start. Concurenţa de la Red Bull a părut într-o pierdere importantă de viteză, după ce Vettel a fost al şaselea cel mai rapid pilot, iar Mark Webber al cincilea.

Între cele două echipe s-au interpus surpinzătorul Romain Grosjean de la Lotus-Renault şi Michael Schumacher, al cărui Mercedes arată bine în acest sezon, însă nu dă dovadă de fiabilitate.

Startul cursei a produs rocada la vârf, cu Button luându-i faţa colegului său. Schumacher a trecut şi el de Grosjean şi s-a alăturat "duoului" britanic şi la orizont se întrezărea primul podium pentru pilotul german de la revenirea sa în F1, în 2010. Dar visul lui Schumacher a fost curmat brusc, în turul 11, de o problemă la cutia de viteze a monopostului său.

La rândul său, Vettel a plecat bine în cursă, s-a postat în spatele germanului şi, după abandonul acestuia, a urcat pe locul trei. În partea superioară a plutonului, prima jumătate a cursei nu a adus modificări, Button aflându-se permanent la conducere, urmat de Hamilton şi de Vettel.

Însă intrarea safety-carul-ui pe pistă în turul 37, în urma abandonului rusului Vitali Petrov (Caterham), i-a oferit lui Vettel şansa de a mai urca o poziţie. Campionul en titre nu apucase să efecteze al doilea schimb de pneuri în momentul producerii incidentului, spre deosebire de Button şi Hamilton.

Vettel a intrat imediat la boxe şi a ieşit de la standuri în faţa lui Hamilton.

Apoi cei trei au rulat în această ordine până la final. De asemenea beneficiar al apariţiei SC-ului, Mark Webber (Red Bull) s-a apropiat ameninţător de Hamilton, însă nu a avut resursele necesare depăşirii rivalului său şi a trebuit să se mulţumească doar cu locul patru.

Astfel, Button reuşete a 13-a victorie din carieră şi a treia la Melbourne, Vettel obţine cu noroc locul secund şi păstrează team-ul său în plasa McLaren, iar Hamilton trebuie să fi fost cel mai dezamăgit după ce a terminat doar al treilea, în condiţiile în care a fost în pole-position.

Ferrari a lăsat o impresie mixtă în Australia. Problemele intuite înaintea startului sezonului la monopostul F2012 au fost confirmate în calificări, niciunul dintre piloţi neintrând în Q3.

Fernando Alonso a ocupat locul 12 pe grilă, iar Felipe Massa poziţia a 16-a. Însă ambii au avut un start foarte bun duminică şi, după ce au scăpat cu bine de un carambol produs în faţa lor în primul tur, au intrat în locuri de puncte. De aici evoluţiile celor doi au avut traiectorii diferite. Massa nu a putut ţine pasul cu prima jumătate a piloţilor şi a ajuns la boxe înainte de final, în urma unui acroşaj cu Bruno Senna (Williams), în timp ce Alonso a salvat zece puncte pentru scuderie, reuşind un puţin sperat loc 5.

Performanţa sa putea fi chiar mai bună dacă nu ar fi pierdut locul 4, pe care l-a ocupat mult timp, din cauza apariţiei safety-carul-ui.

Marele Premiu al Australiei a avut un final demn de un film thriller. În ultimul tur, Pastor Maldonado, aflat pe locul 6, a pierdut controlul monopostului Williams şi s-a izbit violent de marginea pistei, în momentul în care încerca să-l întreacă pe Alonso. În spatele celor doi, Nico Rosberg (Mercedes GP) l-a depăşit pe Sergio Perez (Sauber) într-o luptă pentru locul 7, dar maşina germanului a cedat în scurt timp din motive mecanice.

Din nefericire, ceea ce părea un debut de sezon fericit pentru Mercedes s-a terminat fără puncte în clasamente.

Kamui Kobayashi şi Kimi Raikkonen au profitat imediat de ambele incidente şi au urcat câte trei locuri. Japonezul de la Sauber a încheiat pe locul şase, iar Raikkonen a fost al şaptelea, la revenirea sa în Formula 1 după doi ani de pauză. Perfomanţa finlandezului este remarcabilă, ţinând cont că a fost al 17-lea la start.

În schimb, coechipierul său Grosjean, care obţinuse un loc 3 pe grilă, nu a apucat să efectueze decât două tururi la Melbourne, fiind scos în decor cu suspensia ruptă de Pastor Maldonado.

Segio Perez a fost al optulea, de asemenea un rezultat de excepţie pentru pilotul mexican, care a plecat în cursă de pe locul 22, după ce a fost retrogradat cinci poziţii pentru schimbarea cutiei de viteze. Australianul Daniel Ricciardo (Toro Rosso) a ocupat locul 9 şi a obţinut primele sale puncte din carieră, iar poziţia a zecea i-a revenit britanicului Paul di Resta (Force India).

Cursa a australiană a avut numai 22 de piloţi la start. În calificări, Pedro de la Rosa şi Narain Karthikeyan de la echipa HRT au înregistrat timpi mai slabi decât 107 la sută din cel mai bun timp din Q1, astfel că nu li s-a permis să concureze dumunică.

A doua etapă a CM de Formula 1 va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, în Malaysia, pe circuitul de la Sepang.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici