Campionatul European de fotbal 2008 a început (Galerie foto)

Ceremonia de deschidere a Campionatului European, desfăşurată, sâmbătă, pe stadionul Sankt-Jakob-Park din Basel, a durat doar 13 minute şi a fost dominată de simboluri ale Elveţiei şi Austriei, ţările care găzduiesc competiţia.

234 afișări
Imaginea articolului Campionatul European de fotbal 2008 a început (Galerie foto)

Campionatul European de fotbal 2008 a început (IMagine: Mediafax Foto/AFP)

Concepută şi pusă în scenă de francezul Martin Arnaud, ajutat de societatea franceză Auditoire, ceremonia de deschidere a reunit pe gazonul stadionului, cu 20 de minute înainte de startul primului meci, Elveţia-Cehia, 976 de figuranţi de 13 naţionalităţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 70 de ani. Majoritatea erau gimnaşti, sport tradiţional în Elveţia.

Martin Arnaud a conceput şi ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale din 1998 din Franţa, precum şi ceremoniile de deschidere şi închidere de la Jocurile Paralimpice din 2004.

În timpul ceremoniei, figuranţii au purtat şi au manipulat cinci tone de cuburi, ce permiteau nu mai puţin de 450 de combinaţii de culori. Cuburile conţineau 4.000 de baloane verzi şi albe, cărora li s-a dat drumul să se înalţe spre cer.

Pentru a simboliza Austria, una dintre secvenţe a fost consacrată valsului vienez.

La finalul ceremoniei, cei 40.000 de spectatori au asistat la focuri de artificii, fiind folosite în acest scop 900 de dispozitive pirotehnice.

Printre personalităţile prezente la eveniment s-au numărat preşedintele UEFA, Michel Platini, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Austriei, Heinz Fischer, premierul Alfred Gusenbauer, prinţul Albert de Monaco şi preşedintele FRF, Mircea Sandu.

Fluierul de început a celei de-a XIII-a ediţii a Campionatului European de fotbal a fost dat la ora locală 18.00 (19.00 - ora României), pentru meciului Elveţia - Cehia, din grupa A.

Finala este programată, duminică, 29 iunie, la Viena.

Vezi aici galerie foto de la ceremonia de deschidere

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici