"Caracatiţomania" cuprinde Spania

Calificarea Spaniei în finala Cupei Mondiale de fotbal şi predicţia octopodului Paul, cum că echipa antrenată de Vicente del Bosque se va "încorona", duminică, la Johannesburg, cu laurii de campioană mondială, a dus la izbucnirea unei adevărate "caracatiţomanii" în spaţiul iberic.

20 afișări
Imaginea articolului "Caracatiţomania" cuprinde Spania

"Caracatiţomania" cuprinde Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, Paul a trezit nu numai interesul pasionaţilor de fotbal şi al fanilor echipelor rămase în cursă pentru titlul mondial, ci şi al comercianţilor, al autorităţilor locale sau al celor care susţin drepturile animalelor.

Însuşi premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a glumit, joi, spunând că va trimite gărzi de corp pentru protecţia caracatiţei, după ce predicţia ei privind victoria Spaniei în faţa Germaniei, în semifinala CM, s-a adeverit, iar asta a condus la apariţia unor ameninţări la adresa octopodului. Acum caracatiţa a devenit sursă de inspiraţie pentru comercianţi, care au pus în vânzare tricouri inspirate de caracatiţa Paul, sau pentru autorităţi locale, care vor să o transforme în simbol al oraşului.

Filiala spaniolă a magazinului online german Shirtcity a pus în vânzare tricouri imprimate cu personajul momentului în fotbalul mondial. Potrivit cotidianului As, care citează agenţia EFE, tricourile reproduc un desen al unei caracatiţe ce ţine într-una dintre tentacule o pancartă inscripţionată cu "I Love La Roja". Acestea costă 14,95 euro bucata şi sunt disponibile în mai multe culori, iar doritorii pot alege şi alte texte care să fie imprimate pe ele.

Iniţiativa a fost foarte bine primită de fani, tricoul cu Paul fiind, joi, cel mai bine vândut articol pe internet. Caracatiţa care a reuşit până în prezent să facă pronosticuri fără greşeală la Cupa Mondială a prezis, vineri, că Spania va câştiga finala competiţiei din Africa de Sud, în faţa Olandei, iar angajaţii Shirtcity se aşteaptă ca acest lucru să ducă la creşterea vânzărilor.

De asemenea, mai mulţi oameni de afaceri din localitatea spaniolă O Carballino s-au arătat interesaţi să îl cumpere pe Paul de la acvariul din Oberhausen, oferind suma de 30.000 de euro, pentru a-l transforma într-un simbol al oraşului, care găzduieşte în fiecare an, în luna august, Festivalul Caracatiţei.

Primarul din O Carballino, Carlos Montes, a declarat, pentru agenţia EFE, citată de As, că iniţiativa a venit din partea unui comerciant din zonă, care s-a arătat interesat să ofere 10.000 de euro pentru Paul, iar în scurt timp acestuia i s-au alăturat şi alţi întreprinzători, suma la care s-a ajuns fiind de 30.000 de euro. Dacă oferta de cumpărare va fi refuzată, oficialităţile din oraşul spaniol, vor încerca să-l "închirieze" pe celebrul octopod pentru perioada festivalului.

"În O Carballiño, în a doua duminică din luna august se organizează în fiecare an Festivalul Caracatiţei. În cazul în care nu va putea fi achiziţionată, se va încerca totuşi aducerea acesteia în săptămâna festivalului, în calitate de patron al evenimentului. Caracatiţa este considerată un animal inteligent şi pronosticul lui Paul pentru finala CM se va îndeplini, pentru că trebuie să-l considerăm pe Paul drept un suporter în plus", a spus Montes.

Referitor la ceea ce se va întâmpla cu această caracatiţă dacă va ajunge în localitatea spaniolă, părerile sunt împărţite, scrie As. "Unii cred că dacă ajunge în O Carballiño va fi pentru a o vedea şi apoi pentru a o mânca, aşa cum susţine Teresa, patroana unui restaurant unde se serveşte caracatiţă, în timp ce Jose Luis, unul dintre clienţi, crede că Paul ar trebui expus într-un acvariu", scrie As.

Popularitatea caracatiţei Paul nu este însă o veste bună pentru toţi comercianţii, cei care vând carne de caracatiţă în Spania se plâng că cererea a scăzut în aceste zile.

Astfel, localnicii din Muros (La Coruna) se plâng că nimeni nu mai este interesat să cumpere carne de caracatiţă, preţul pe kilogram scăzând în ultimele zile la 2-3 euro, ajungând la numai patru euro pentru caracatiţele ce cântăresc mai mult de trei kilograme.

Într-o altă localitate spaniolă, Burela (Lugo), situaţia este aceeaşi, preţurile menţinându-se la nivelul din luna mai, oscilând între 4,5 euro pe kilogram la cele care cântăresc peste 2 kilograme şi 3,7 euro pentru caracatiţele de un kilogram.

Celebra caracatiţă Paul a avut dreptate în toate predicţiile făcute cu ocazia meciurilor Germaniei de la Cupa Mondială din Africa de Sud, cea mai recentă previziune ce s-a adeverit fiind victoria naţionalei Spaniei în semifinala de miercuri.

Exactitatea predicţiilor sale de până acum a condus şi la modificarea opţiunilor pariorilor, care dacă până vineri au pariat pe o victorie a Olandei în finala de duminică, după predicţia octopodului din Germania privind câştigătoarea CM şi-au schimbat pariurile, optând pentru Spania. "«Efectul Paul» a inversat pariurile", a indicat o casă de pariuri.

"Procedura" prin care Paul îşi exprimă pronosticul este foarte simplă: două recipiente transparente, care conţin mâncare şi care sunt "ornate" cu steagurile echipelor oponente, sunt cufundate în acvariul caracatiţei, iar aceasta alege câştigătoarea deschizând capacul uneia dintre cutii şi luând mâncarea din ea.

La Campionatul European din 2008, caracatiţa Paul a greşit pronosticul unui singur meci, cel din finală, pe care Germania l-a pierdut în faţa Spaniei, scor 0-1.

Finala Cupei Mondiale, dintre Olanda şi Spania, are loc, duminică, de la ora 21.30, la Johannesburg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici