Carmen Tocală: Naţionala masculină de baschet va avea antrenor american

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Carmen Tocală, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că naţionala de baschet masculin se va reuni luna viitoare, pentru preliminariile CE din 2011, cu un antrenor american pe banca tehnică şi că se fac eforturi pentru organizarea unui meci amical cu Spania.

204 afișări
Imaginea articolului Carmen Tocală: Naţionala masculină de baschet va avea antrenor american

Carmen Tocală: Naţionala masculină de baschet va avea antrenor american (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Purtăm negocieri de mai mult timp cu antrenorul Jim Harrick, care este un antrenor cu un CV impresionant şi ar fi o mare bucurie să îl avem pe banca tehnică, iar un răspuns clar din partea sa vom avea la finalul acestei săptămâni. Pe de altă parte, am deschis discuţii cu încă un antrenor american, care este asistent în staful lui San Antonio Spurs, din NBA, dar nu putem oferi detalii în acest sens, pentru că nu am primit acordul său. Cert este că luna viitoare, când se va reuni echipa naţională masculină, pe banca tehnică va sta un antrenor american, unul din cei doi despre care am vorbit", a declarat preşedintele FR Baschet, Carmen Tocală.

Jim Harrick (71 de ani) a antrenat timp de 23 de sezoane la mai multe echipe universitare americane, Pepperdine University, UCLA, University of Rhode Island şi University of Georgia. Între anii 2003-2006 a fost scouter (căutător de talente) pentru echipa din NBA, Denver Nuggets, iar în 2006-2007 a antrenat echipa Bakersfield Jam, din NBA Development League. Jim Harrick a fost recompensat de mai multe ori cu titlul de "Antrenorul anului", la diferite niveluri în NCAA.

Pentru preşedintele FR Baschet, ziua de marţi a fost una specială, bucurându-se de revenirea acasă a fiului său, Vlad Moldoveanu, din SUA, unde a încheiat sezonul cu American University (NCAA - Patriot League), în semifinalele competiţiei. "Am avut un sezon bun pe plan individual, dar din păcate ne-am oprit în semifinale. A contat şi faptul că am avut o echipă tânără. Sezonul viitor va începe în luna noiembrie, iar personal am parte de doar două săptămâni de vacanţă, din care una a trecut deja. De săptămâna viitoare voi reîncepe pregătirea, cu două antrenamente pe zi, pentru că se apropie reunirea naţionalei. Sper să facem o figură frumoasă în această campanie din preliminariile Europenelor din 2011. Vom juca primul meci cu Suedia, probabil cea mai tare echipă din grupa noastră, şi va conta mult dacă vom reuşi un rezultat pozitiv de la început", a declarat Vlad Moldoveanu, pentru MEDIAFAX.

Baschetbalistul în vârstă de 22 de ani a mai spus că a urmărit în acest sezon şi campionatele din Europa, inclusiv cel din România: "Am urmărit mai multe campionate, printre care cel din Spania, dar şi cel din România. Am văzut ce se întâmplă în finala de la noi, n-aş fi crezut că echipa CSU Ploieşti va învinge de două ori la Cluj şi aştept deznodământul meciurilor trei şi patru din finală, cred că vor fi interesante".

Naţionala masculină a României va începe în luna august o nouă campanie de calificare în primul eşalon european, făcând eforturi de ani buni de a scăpa de Divizia B valorică a continentului. Reunirea reprezentativei masculine este programată pentru data de 28 iunie, când va avea loc vizita medicală. Programul de pregătire include mai multe meciuri de verificare, printre care s-ar putea afla şi unul cu campioana mondială şi europeană, Spania. "Am purtat discuţii cu preşedintele federaţiei spaniole, pentru a organiza un meci România-Spania. A fost de acord în principiu, dar doreşte ca noi să jucăm acolo, aşa cum am jucat şi în 2009, două meciuri în Grecia. Noi dorim enorm să aducem Spania în România, pentru că aici vrem să oferim modele iubitorilor de baschet. Sper să reuşim", a explicat Carmen Tocală.

În programul de pregătire al naţionalei masculine este deja stabilită participarea la un turneu amical în Georgia, la care va mai lua parte echipa Belarusului, dar şi meciuri de verificare, tot în deplasare, cu reprezentativele Olandei şi Bulgariei.

În preliminariile Campionatului European din 2011 (Divizia B), naţionala tricoloră va evolua în grupa B, alături de echipele Suediei, Albaniei, Azerbaidjan şi Belarus.

Programul meciurilor tur ale naţionalei României în grupa B: România-Suedia (11 august), Albania-România (14 august), România-Azerbaidjan (17 august) şi Belarus-România (21 august).

Meciurile retur din grupa B se vor juca în 2011.

Câştigătoarea fiecăreia din cele trei grupe, plus echipa cu cea mai bună linie de clasament de pe locul secund, vor evolua apoi în Turneul Final Four, finalistele urmând să promoveze în Divizia A valorică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici