"Cazierul" lui Luis Suarez: Simulant, rasist şi "canibal"

Gestul atacantului Luis Suarez de a-l muşca pe fundaşul Giorgio Chiellini la meciul Uruguay - Italia de la Cupa Mondială din Brazilia se înscrie într-un lung şir de acte lipsite de fair-play comise de fotbalistul sud-american, din care nu lipsesc insultele rasiste şi simulările.

497 afișări
Imaginea articolului "Cazierul" lui Luis Suarez: Simulant, rasist şi "canibal"

FOCUS: "Cazierul" lui Suarez - simulant, rasist şi "canibal"

Suarez este considerat un "simulant în serie" pentru faptul că încearcă mereu, prin căderi teatrale, să păcălească arbitrii să dicteze lovituri de la 11 metri sau cartonaşe roşii. Şi la faza petrecută în careu, în minutul 80 al meciului din etapa a treia a Grupei D, jucătorul formaţiei Liverpool a simulat că a primit o lovitură în figură de la Chiellini.

Suarez are obiceiul să "muşte" din adversari. În 2010, când juca la Ajax Amsterdam, el a fost suspendat şapte meciuri în campionatul Olandei pentru că l-a muşcat de gât pe jucătorul de la PSV Eindhoven Otman Bakkal. Arbitrul nu a văzut incidentul, însă federaţia olandeză a deschis o anchetă. Suarez a fost poreclit atunci "Canibalul de la Ajax".

După ce a ajuns la Liverpool, el a fost suspendat zece meciuri în aprilie 2013, pentru că l-a muşcat pe Branislav Ivanovici (Chelsea), la un meci din Premier League. La fel ca în partida de la Natal şi în cea din campionatul olandez, arbitrul nu a văzut gestul şi nu l-a sancţionat pe Suarez în ciuda încercării lui Ivanovici de a-i arăta urmele muşcăturii.

În Premier League, uruguayanul a mai primit nouă etape de suspendare după ce a proferat insulte rasiste la adresa francezului Patrice Evra de la Manchester United. La finalul meciului Liverpool - Manchester United, din octombrie 2011, fundaşul Patrice Evra a declarat că Suarez i-a adresat "un anumit cuvânt (n.r. - negro)" de cel puţin zece ori.

"Nu voi repeta ce mi-a spus, dar a fost un cuvânt rasist, l-a spus de mai mult de zece ori", a declarat Evra după meci.

Deşi Suarez a negat mereu că a adresat insulte rasiste, Comisia de Disciplină a FA i-a dat dreptate francezului, afirmând că uruguayanul a proferat "cuvinte insultătoare" la adresa lui Evra cu referire la "culoarea pielii fundaşului".

Suarez a venit la Liverpool în ianuarie 2011, de la Ajax Amsterdam, pentru 26 de milioane de euro.

FIFA a anunţat, în noaptea de marţi spre miercuri, că a deschis o procedură disciplinară împotriva atacantului reprezentativei Uruguayului Luis Suarez, care l-a muşcat pe fundaşul italian Giorgio Chiellini, la meciul din etapa a treia a Grupei D a Cupei Mondiale din Brazilia.

Suarez şi/sau federaţia urguayană trebuie să depună documentele pentru a se apăra în acest caz până miercuri, la ora locală 17.00 la Brasilia (23.00 la Bucureşti). FIFA precizează în comunicat că instanţa disciplinară, independentă, este abilitată să sancţioneze infracţiuni care scapă arbitrului în cadrul unui meci.

Luis Suarez riscă o sancţiune dură din partea forului mondial, având în vedere că este recidivist. Suspendarea maximă prevăzută în regulamentul FIFA este de 24 de meciuri sau doi ani.

"«Cazierul» nu îi este favorabil fotbalistului, iar Comisia de Disciplină a FIFA nu are motive de clemenţă", a comentat AFP.

În minutul 80 al meciului de marţi, de la Natal, atacantul l-a muşcat de umăr pe Chiellini. Italianul şi-a tras tricoul pentru a-i arăta semnele rămase arbitrului, care nu a sancţionat gestul uruguayanului. Însă acţiunea nu a scăpat camerelor de luat vederi.

Naţionala statului sud-american a câştigat cu scorul de 1-0 partida cu Italia şi s-a califcat în optimile de finală ale Cupei Mondiale, fază în care va întâlni Columbia, la 28 iunie, la Rio de Janeiro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici