Cine sunt adversarele echipelor româneşti din play-off-ul Ligii Europa

Metalist Harkov, adversara formaţiei Dinamo în play-off-ul preliminariilor Ligii Europa, este echipa din umbra celor două forţe ale campionatului ucrainean, Şahtior Doneţk, antrenată de Mircea Lucescu, şi Dinamo Kiev, terminând constant pe locul 3 în prima ligă din 2007.

628 afișări
Imaginea articolului Cine sunt adversarele echipelor româneşti din play-off-ul Ligii Europa

Cine sunt adversarele echipelor româneşti din play-off-ul Ligii Europa (Imagine: Shutterstock)

Echipa din nord-estul Ucrainei, fondată în 1925, este pregătită de Miron Markevici, în vârstă de 62 de ani, şi în lotul acesteia figurează numeroşi jucători străini: şase argentinieni, Cristian Villagra, Marco Torsiglieri, Jose Ernesto Sosa, căpitanul echipei, Juan Manuel Torres, Jonathan Cristaldo şi Sebastián Blanco, şase brazilieni, Edmar, Cleiton Xavier, Taison, Fininho, Marlos şi Willian, un sârb, Milan Obradovici, şi un senegalez, Papa Gueye.

De asemenea, în lot figurează câţiva jucători ucraineni experimentaţi, cum ar fi Andrei Vorobei, Oleg Şelaiev, Pavel Rebenok şi portarul Alexander Goriainov, rezerva lui Piatov la naţională.

Metalist Harkov a avut rezultate foarte bune în competiţiile europene în ultimii ani. În sezonul trecut, Metalist a ajuns în sferturile de finală ale Ligii Europa, fază în care a fost eliminată de Sporting Lisabona, după 1-1 pe teren propriu şi 1-2, în deplasare. Printre echipele învinse de formaţia ucraineană s-au numărat Olympiacos Pireu, Sochaux şi Red Bull Salzburg. În Cupa UEFA 2008/2009, Metalist Harkov a ajuns până în optimi, iar în Liga Europa, sezonul 2010/2011, până în şaisprezecimi.

În campionat, după patru etape, Metalist este pe locul cinci, cu 8 puncte, două victorii şi două rezultate de egalitate, la patru puncte de liderul Şahtior. Oraşul Harkov, al doilea din Ucraina după Kiev, s-a numărat printre gazdele Euro-2012. Stadionul Metalist are o capacitate de 38.633 de locuri şi a fost renovat în 2009.

Echipa Dinamo va întâlni formaţia ucraineană Metalist Harkov în play-off-ul Ligii Europa, s-a stabilit în urma tragerii la sorţi ce a avut loc, vineri, la Nyon. Dinamo va juca prima manşă în 23 august, pe teren propriu, returul urmând să aibă loc la 30 august, în Ucraina. Metalist Harkov începe sezonul Ligii Europa direct în play-off.

Legendarul club italian Inter Milano, care va întâlni pe FC Vaslui în play-off-ul Ligii Europa, a fost fondat în 1908, iar "nerazzurrii" au reuşit să-şi treacă în palmares 18 titluri, şapte cupe şi cinci supercupe. La nivel european, Inter Milano a câştigat Cupa Campionilor/Liga Campionilor de trei ori, în 1965, 1966 şi 2010, trei Cupe UEFA, două Cupe Intercontinentale şi un Campionat Mondial al cluburilor.

În această vară, clubul patronat de Massimo Moratti i-a cedat pe Diego Forlan (plecat la Internacional Porto Alegre), Lucio (plecat la Juventus Torino) şi Ivan Cordoba, în timp ce la capitolul achiziţii sunt trecuţi atacantul argentinian Rodrigo Palacio (venit de la Genoa) şi Fredy Guarin (venit de la FC Porto în schimbul a 11 milioane de euro).

O prezenţă constantă în ultimele 15 ediţii ale Ligii Campionilor, gruparea antrenată de Andrea Stramaccioni a avut un sezon 2011/2012 foarte slab, clasându-se abia pe locul şase în campionat, ceea ce nu i-ar fi permis calificarea într-o cupă europeană, însă Inter a ajuns să evolueze în turul trei preliminar al Ligii Europa datorită celor de la SS Napoli, care au câştigat finala Cupei Italiei disputată în compania campioanei Juventus Torino.

În sezonul trecut, Inter Milano a ajuns până în optimile de finală ale Ligii Campionilor, de unde a fost eliminată de Olympique Marseille, după 0-1 în Franţa şi 2-1 în Italia.

În cadrul echipei activează şi fundaşul Cristian Chivu, care şi-a prelungit contracul în această vară. Printre vedetele lotului se numără argentinienii Javier Zanetti, Diego Milito, Walter Samuel şi Esteban Cambiaso, sârbul Dejan Stankovici, olandezul Wesley Sneijder, brazilienii Maicon şi Julio Cesar, japonezul Yuto Nagatomo şi italianul Giampaolo Pazzini.

Inter Milano a fost ultima oară în România în sezonul 2001/2002, când întâlnea, în primul tur al Cupei UEFA, pe FC Braşov, de care a dispus cu scorul general de 6-0, după 3-0 la Trieste şi 3-0 sub Tâmpa.

FK Ekranas (1964), adversara Stelei în play-off-ul Ligii Europa, a câştigat de şase ori campionatul lituanian, de patru ori consecutiv din 2008 (este campioană en-titre), şi de cinci ori cupa. Formaţia a intrat în turul doi al Ligii Campionilor, a eliminat echipa irlandeză Shamrock Rovers, după 2-1 şi 0-0, apoi a fost învinsă de două ori de Anderlecht, cu 6-0 acasă şi 5-0 în deplasare. Anul trecut, a ajuns tot în play-off-ul Ligii Europa, fiind eliminată de Hapoel Tel Aviv, după 1-0 acasă şi 0-4 în deplasare.

În această ediţie a campionatului lituanian, Ekranas conduce detaşat, cu 55 de puncte, opt mai multe decât a doua clasată Zalgiris, după disputarea a 22 de etape. Echipa este antrenată de Valdas Urbonas, 44 de ani. Din lotul său fac parte patru stranieri, Adama Fofana din Coasta de Fildeş, sârbul Marko Andelkovici, macedoneanul Yani Urdinov şi nigerianul Uchenna Calistus Umeh. Cel mai experimentat jucător lituanian este fundaşul Ignas Dedura, căpitanul echipei, de 47 de ori internaţional.

Echipa Steaua va întâlni formaţia lituaniană FK Ekranas în play-off-ul Ligii Europa, s-a stabilit în urma tragerii la sorţi ce a avut loc, vineri, la Nyon. Steaua are programată prima manşă în 23 august, pe teren propriu, returul urmând să aibă loc la 30 august, în Lituania.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici