CIO susţine că mai are timp pentru a decide soarta participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Internaţional Olimpic are încă suficient timp pentru a decide dacă sportivii ruşi şi bieloruşi vor participa la Jocurile Olimpice de vară de anul viitor de la Paris, a declarat miercuri Comitetul Olimpic Internaţional.

121 afișări
Imaginea articolului CIO susţine că mai are timp pentru a decide soarta participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris

CIO a sancţionat Rusia şi aliatul său, Belarus, după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, dar la începutul acestui an a recomandat ca sportivilor lor să li se permită să revină în competiţiile internaţionale ca neutri.

De atunci, multe federaţii internaţionale au inclus sportivii ruşi şi belaruşi care pot concura fără steag sau imn, în timp ce sportivii care susţin războiul sau care sunt sub contract cu agenţii militare sau de securitate naţională sunt excluşi.

Dar momentan, nu s-a luat o decizie finală pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, o decizie separată urmând a fi luată de CIO.

"Vreţi un termen şi noi am spus că vom lua o decizie la momentul potrivit", a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO. "Acesta este lucrul corect de făcut şi să vedem cum evoluează lucrurile".

"Cred că (o decizie) trebuie să fie flexibilă pentru că este o situaţie în schimbare. Vom lua o decizie cu privire la Paris atunci când va fi momentul potrivit şi rămâne suficient timp pentru ca această decizie să fie luată", a adăugat el.

Parisul va găzdui Jocurile între 26 iulie-11 august 2024.

Calificările pentru Jocurile Olimpice în numeroase sporturi sunt deja în curs de desfăşurare, atleţii ruşi şi bieloruşi primind, de asemenea, locuri în cadrul evenimentelor asiatice pentru a ocoli calificările europene, unde participarea lor este practic imposibilă fără a declanşa perturbări majore ale evenimentelor în sine.

Cu toate acestea, unele federaţii sportive internaţionale au decis să nu le permită sportivilor din aceste ţări să participe, contrar recomandărilor CIO.

Printre acestea se numără World Athletics, care a suspendat deja Rusia din cauza unui scandal de dopaj înainte de invazia din 2022.

"Fiecare federaţie va fi diferită, ca să fiu sincer", a declarat Adams într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni de două zile a Comitetului Executiv al CIO la Lausanne.

"Federaţiile care sunt independente pot lua propriile decizii. Sperăm că vor urma liniile noastre directoare. Multe încep să facă acest lucru".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici