COMENTARIU: Protocronismul în varianta echipei naţionale. Suntem la coada grupei de calificare, dar asta nu ne opreşte să ţinem coada sus

După înfrângerea din Bosnia în fotbalul românesc s-a lansat un nou curent care încearcă parcă să ne demonstreze că acest sport îşi are cu siguranţă originile în România, că putem învinge pe oricine, că suntem buni chiar dacă nu ne vede nimeni - protocronismul în fotbalul românesc.

27 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Protocronismul în varianta echipei naţionale. Suntem la coada grupei de calificare, dar asta nu ne opreşte să ţinem coada sus

COMENTARIU: Protocronismul în varianta echipei naţionale. Suntem la coada grupei de calificare, dar asta nu ne opreşte să ţinem coada sus (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Pe la mijlocul anilor '70, statul român ajunusese la concluzia că dacii inventaseră marxismul plecând de la o idee a lui Edgar Papu, conform căreia "protocronismul este una din trăsăturile dominante şi definitorii ale literaturii noastre în context mondial". Ăsta a fost punctul de plecare al tuturor minunilor pe care le-am aflat în anii de şcoală că le-ar fi făcut înaintaşii noştri. Propaganda şi-a făcut apoi datoria.

Cam acelaşi lucru se întâmplă acum la echipa naţională. Dacă asculţi declaraţiile antrenorilor şi jucătorilor rămâi cu impresia că e adevărat că englezii au inventat fotbalul, dar totuşi avem dovezi certe că un Mihai Viteazu sau chiar Ştefan cel Mare au fost primii care au fost văzuţi lovind un obiect sferic cu piciorul, chiar dacă era vorba de capete de turci.

Gabriel Torje, care a apărut luni în faţa presei, a adus în discuţie actele de vitejie ale unei echipe de fotbal. Dar parcă nu era aceeaşi pe care o văzusem la meciul cu Bosnia. "Trebuie să uităm meciul din Bosnia, pentru că avem un meci foarte important cu Luxemburg. Trebuie să muncim, să fim conectaţi sută la sută şi să încercăm să câştigăm fiecare meci. Am început un proiect împreună, am început această campanie şi sper să o ducem până la capăt împreună şi să încercăm să ne calificăm, chiar dacă sunt şanse mici. Este greu, dar trebuie să ne jucăm şansa. Noi am jucat toate meciurile grele, cu adversarii importanţi, în deplasare, iar după aceea avem cu ei acasă. Putem merge în Albania să câştigăm. Am avut o problemă cu fazele fixe, trebuie să o remediem, pentru că am pierdut două puncte cu Albania, iar acum trei puncte. Nu au fost greşeli decât în acele două fixe, iar nimeni nu ştie ce s-a întâmplat. Puteam să avem, la ora actuală, dacă eram mai atenţi în trei faze, să avem cu cinci puncte mai mult. Nimănui nu îi convine să fie în coada clasamentului", a spus tânărul Torje.

Discursul său optimist şi încrezător, aroganţa tonului şi poate chiar statura l-ar califica drept unul dintre puţinii jucători care ar putea ocupa funcţia de prim ministru la echipa naţională. Ne vorbeşte atât de frumos despre "ieşirea din criză" a fotbalului românesc, că aproape că începem să-l credem.

Mai naţionalist în discurs, doar conduce echipa tuturor românilor, Răzvan Lucescu crede că meciul cu Bosnia a fost pierdut din lipsă de patriotism: "Nu este vorba despre demisia mea, nu este vorba despre un om, este vorba despre o echipă naţională, despre o naţiune, despre un patriotism pe care trebuie să-l avem cu toţii. Din păcate lipseşte din prea multe puncte de vedere. Din păcate nimeni nu mai crede în spiritul de patriotism. Toată lumea îşi vede de treabă şi atât".

Tot de aceea nu ia în calcul demisia. În plus mai avem şanse la calificare, a calculat Răzvan Lucescu. Din păcate, de când a preluat conducerea băncii tehnice a naţionalei, Răzvan Lucescu, pe care mulţi l-au judecat doar ca pe "băiatul lui taică-său", calculează doar şansele de calificare, nu şi greşelile pe care le face. El sau echipa. În ceea ce priveşte patriotismul, Lucescu ar trebui să ştie că un şoricel, dacă îşi pune coroană pe cap şi rage de se cutremură savana, nu devine leu. Tot un şoricel rămâne sau poate deveni cel mult un şoricel penibil.

Cert e un lucru, protocronismul în fotbalul românesc începe să prindă contur, avem de-a face cu un nou curent ideologic, care ne spune cât de grozavi suntem. E clar, suntem la coada grupei de calificare, dar asta nu ne opreşte să ţinem coada sus. Scăpăm un amănunt însă, în fotbal e ca în lupta de la Posada, îţi trebuie tehnică şi şansă pentru că mingea e ca bolovanii - rotundă.

(Material realizat de Adrian Ţone, adrian.tone@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici