Confederaţia Europeană de Scrimă interzice toţi sportivii ruşi şi belaruşi

Toţi sportivii şi oficialii ruşi şi belaruşi au fost interzişi de către Confederaţia Europeană de Scrimă (EFC). Decizia a fost luată sâmbătă în cadrul Congresului organismului din oraşul polonez Cracovia, care găzduieşte în prezent Jocurile Europene.

180 afișări
Imaginea articolului Confederaţia Europeană de Scrimă interzice toţi sportivii ruşi şi belaruşi

Федерация фехтования России, Facebook

Delegaţii au luat în considerare două propuneri făcute de preşedintele Federaţiei ucrainene de scrimă, Mihail Ilyashev, care au fost adoptate cu 23 de voturi pentru şi 10 împotrivă din partea celor 43 de federaţii membre.

"Federaţia ucraineană de scrimă înaintează propunerile pentru Congresul ordinar al Confederaţiei Europene de Scrimă (EFC), desemnat pe 24 iunie 2023 la Cracovia", se arată în scrisoarea lui Ilyashev, citată de insidethegames, adresată preşedintelui EFC, Giorgio Scarso, şi secretarului general Jacek Slupski.

"1. Să nu permită sportivilor, antrenorilor, oficialilor, care deţin cetăţenie rusă sau belarusă şi licenţe, înregistrate de Federaţia Rusă de Scrimă şi/sau Federaţia Belarusă de Scrimă, să participe la competiţiile EFC.

"2. Să suspende calitatea de membru al CEF a Federaţiei ruse de scrimă şi a Federaţiei belaruse de scrimă în legătură cu încălcarea grosolană a principiilor etice de demnitate, integritate şi relaţii cu ţările, a regulilor de conduită şi a principiilor generale ale justiţiei sportive de către Federaţia rusă de scrimă şi Federaţia belarusă de scrimă".

Moţiunile CEF înseamnă că ruşii şi belaruşii nu pot face parte din Comitetul Executiv sau din comisiile organizaţiei.

Reprezentanţii celor doă ţări nu vor putea intra în competiţiile sub 23 de ani şi în circuitul cadeţilor.

Cu toate acestea, Rusia şi Belarus vor putea concura în continuare în competiţiile continentale de seniori, deoarece acestea sunt operate sub egida Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE).

Decizia este considerată o declaraţie morală din partea CEF şi o obiecţie la acţiunile recente ale FIE, care au favorizat cele două ţări.

Conform insidethegames, deşi a fost un vot secret, una dintre federaţiile naţionale care s-a opus vocal interdicţiei în cadrul Congresului a fost cea a Bulgariei.

Ţara a găzduit recent Campionatele Europene de la Plovdiv, care au contat pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 şi la care au participat Rusia şi Belarus.

Acest lucru a avut loc după ce FIE nu a dat dreptul competiţiei de la Cracovia-Małopolska 2023 să constituie platformă de calificare olimpică pentru competiţiile individuale.

În schimb, doar competiţia pe echipe din Polonia este valabilă pentru punctele de calificare olimpică.

Decizia FIE din martie, conform căreia scrimerii ruşi şi bieloruşi ar putea reveni în competiţia sa ca neutri, s-a dovedit a provoca diviziune şi a dus la anularea mai multor evenimente din Europa.

Organizatorii competiţiilor de Cupa Mondială de la Bonn şi Tauberbischofsheim din Germania, Poznań din Polonia şi Saint-Maur-des-Fossés din Franţa au decis să renunţe la găzduirea competiţiei ca răspuns la readmiterea scrimerilor din Rusia şi Belarus.

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdnyakov, de patru ori campion olimpic, a fost înlăturat din funcţia de preşedinte al CEF anul trecut, în urma invaziei din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici