Video Constantin Lăcătuşu: Expediţia din Groenlanda a fost mai dificilă decât cea din Himalaya

Alpinistul Constantin Lăcătuşu a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că expediţia pe care a încheiat-o în urmă cu cinci zile, în Groenlanda, a fost mult mai dificilă decât escaladarea Vârfului Everest, cel mai înalt din lume.

171 afișări

"Expediţia din Groenlanda a fost mult mai dificilă decât cea din Himalaya, dacă mă gândesc la toate detaliile din organizare. Am avut foarte multe lucruri de pus la punct, iar echipamentele noastre au fost foarte grele. De asemenea, echipa era formată doar din doi oameni, ceea ce era în dezavantajul nostru. O echipă mai numeroasă este mult mai puternică din punct de vedere psihologic. Vremea ne-a încurcat şi ea destul de mult, chiar dacă nu a fost una foarte proastă pentru Groenlanda. Am fost obligaţi să pierdem şapte zile din expediţia noastră, pentru că nu puteam ieşi din cort din cauza vremii. Noi calculasem înainte că vom pierde cel mult 2-3 zile. Dacă vremea era aşa cum speram noi am fi putut termina expediţia în 25 sau 28 de zile", a spus Constantin Lăcătuşu.

Alpiniştii Constantin Lăcătuşu şi Cornel Coman au efectuat în perioada 19 aprilie - 10 iunie expediţia "Eco-Greenland", în care au traversat pe schiuri, de la est la vest, calota glaciară din Groenlanda pe un traseu de aproximativ 650 de kilometri. Cei doi români au avut de cărat fiecare un echipament de 100 de kilograme, iar în cele 37 de zile ale călătoriei au înfruntat vânturile polare, mai multe furtuni şi temperaturi de -30 de grade Celsius. Odată cu finalizarea traversări calotei glaciare, cei doi alpinişti au realizat o premieră mondială, chiar dacă principalul scop al expediţiei din Groenlanda a fost atragerea atenţiei asupra topirii gheţii din cauza încălzirii globale. De asemenea, la sfârşitul expediţiei, cei doi au depus un sac cu toate deşeurile acumulate pe traseu, acesta cântărind 35 de kilograme.

Constantin Lăcătuşu a precizat că în timpul expediţiei au adunat mai multe probe de gheţă şi au făcut observaţii ale vremii, care vor fi analizate de savanţi. "Încălzirea globală este o realitate. În fiecare zi am luat probe de gheaţă, am măsurat temperaturi, viteze ale vântului, am făcut observaţii de natură meteorologică şi geochimică, acestea urmând să fie analizate de institutul ştiinţific. Se poate vedea şi pe imaginile din satelit, spre coasta Groenlandei sunt multe lacuri formate pe gheaţă, cu dimensiuni între 10 şi 200 de metri în diametru. Din cauza instabilitaţii gheţii, am fost nevoiţi să parcurgem ultimii kilometri cu un elicopter, la cererea autorităţilor din Groenlanda", a spus Lăcătuşu.

Alpinistul de 49 de ani a adăugat că se bucură de faptul că însoţitorul său din expediţia "Eco-Groenlanda", Cornel Coman, a reuşit să ajungă la final cu bine: "Cornel este marele învingător al acestei expediţii, pentru că a reuşit să ajungă la final cu bine, chiar dacă a slăbit 14 kilograme. În timpul expediţiei şi-a sărbătorit şi împlinirea a 61 de ani. Îl felicit pe el în mod special".

Cornel Coman, care a fost şi antrenorul lui Constantin Lăcătuşu, i-a mulţumit acestuia că l-a invitat în expediţia din Groenlanda. "Eu am fost antrenorul lui Ticu, iar el s-a gândit la un lucru pe care puţini l-au făcut în sportul mondial. Eu l-am crescut şi l-am învăţat multe pentru a ajunge alpinistul care este acum, iar el s-a gândit că şi antrenorul său poate realiza o performanţă deosebită. Mi-a făcut această invitaţie acum un an şi jumătate, iar eu nu am putut să refuz o asemenea provocare. Îi mulţumesc că a făcut acest lucru şi trebuie să remarc felul în care Ticu a pregătit acest traseu. Mi-a plăcut foarte mult şi în niciun moment nu m-am gândit că nu vom putea ajunge la final. Am avut noroc că nouă ne place iarna şi astfel nu am avut probleme cu viscolul sau cu zăpada. Mai mult ne-a încurcat soarele", a declarat Cornel Coman.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte, i-a felicitat pe cei doi alpinişi şi le-a oferit câte o diplomă de excelenţă pentru performanţele realizate în Groenlanda. "Vreau să-i felicit pe cei dori mari alpinişti care au reuşit să reprezinte cu cinste România. Performanţele lor sunt unice şi le doresc cât mai multe succese şi realizări. Alpinismul este un sport extrem realizat de către oameni deosebiţi. Cei doi sunt deja nişte modele pentru cei tineri şi sperăm să reprezinte în continuare sportul românesc", a spus Melinte.

Constantin Lăcătuşu este alpinistul român cu cel mai bogat palmares, având peste 30 de ascensiuni externe în premiera romaneasca, 5 premiere mondiale şi 11 expediţii în Himalaya.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici