Copos cere arbitri străini şi îl consideră vinovat pe Crăciunescu de situaţia din arbitrajul intern

Acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, cere arbitri străini la meciurile importante din Liga I şi îl consideră pe Ion Cărciunescu, preşedintele CCA, vinovat de situaţia în care se află arbitrajul românesc, regretând că a ajuns "prea târziu" la această concluzie.

79 afișări
Imaginea articolului Copos cere arbitri străini şi îl consideră vinovat pe Crăciunescu de situaţia din arbitrajul intern

George Copos (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un articol postat, luni, pe blogul său, Copos afirmă că a văzut multe greşeli de arbitraj în viaţa sa, dar cea din derbiul Rapid - Dinamo, când centralul Ovidiu Haţegan nu a acordat un penalti pentru formaţia giuleşteană în minutul 4, la duelul dintre Scarlatache şi Surdu, poate fi considerată drept un complot împotriva echipei antrenate de Răzvan Lucescu.

"Am văzut în viaţa mea multe greşeli de arbitraj. Cu toate acestea, ceea ce am văzut aseară întrece închipuirea mea. Nu a fost o greşeală de arbitraj, a fost un complot anti Rapid. Să fim serioşi şi să nu ne facem că nu înţelegem mecanismul: arbitrii nu creează astfel de situaţii nici din prostie, nici din ignoranţă în ale fotbalului, nici de capul lor. Arbitrii nu sunt de capul lor! Ei fac parte dintr-o structură care are un şef. Las de o parte demonstraţia logică şi trec la concluzie: m-am săturat ca titlul de campioană să se decidă, an de an, în afara gazonului, de către aceiaşi oameni, prin aceleaşi mecanisme oculte", a scris Copos.

El a deplâns situaţia patronilor de cluburi, care cu greu încropesc bugete "cât de cât acceptabile", de 8-10 milioane de euro anual, şi care nu sunt sprijiniţi de autorităţi, fiind huliţi de instituţiile statului, de spectatori şi de justiţie.

"Haideţi să vedem unde stăm în prezent. Suntem în total o mână de oameni de afaceri care investesc la modul serios în fotbal. Cu greu, încropim bugete cât de cât acceptabile pentru echipele pe care le susţinem. Mobilizăm circa 8 - 10 milioane de euro pentru un campionat - bani mulţi! Cu toate că aducem bani de acasă, uneori multe milioane de euro anual, opinia publică este mereu cu ochii pe noi şi comentariile la adresa noastră, cele mai multe dintre ele, sunt deosebit de acide. Structurile statului nu ne sprijină. Spre exemplu, în cazul Rapidului noi negociem de luni de zile cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii problema folosirii stadionului din Giuleşti. Fără nici un rezultat concret, cu toate că noi am investit până în prezent peste 2,5 milioane euro într-un stadion care, practic, nu este al nostru. Ministerul nu are nici voinţa de a-l reface (el fiind proprietarul), nici mijloacele necesare, nici bunăvoinţa de colabora cu noi, care am putea face multe pentru refacerea stadionului. Sponsori aproape că nu mai sunt. Scandalurile în jurul fotbalului - reale sau create artificial - se ţin lanţ. Noi, cei care facem ca «spectacolul să continue», suntem huliţi şi acuzaţi de unele instituţii ale Statului, de o parte a spectatorilor şi de o parte a opiniei publice / mass media. Chiar şi Justiţia ne priveşte cu ochi încruntaţi!", a menţionat oficialul rapidist.

În aceste condiţii, Copos se întreabă ce rost are să mai investească în fotbal: "Într-o astfel de situaţie îmi pun o întrebare: ce motiv avem să mai continuăm? Pierdem bani, imagine şi respect! Răspund tot eu: o facem din respect faţă de echipele pe care le finanţăm şi faţă de suporteri. Personal m-aş simţi extrem de jenat să las Rapidul să se scufunde în divizii inferioare, după 89 de ani de existenţă. Şi, totuşi, aşa nu se mai poate continua!"

George Copos a ajuns la concluzia că singura soluţie pentru stoparea erorilor de arbitraj de la unele meciuri din Liga I este aducerea de arbitri din străinătate, alăturându-se astfel altor conducători de cluburi care susţin acest demers. "Încerc să găsesc o soluţie la mecanismele crăciuneşciene care sugrumă fotbalul românesc şi ajung să cred că singura soluţie optimă este cea pe care au folosit-o şi strămoşii noştri atunci când, în 1866, au adus pe tronul României un principe străin, dintr-o casă domnitoare din Europa: soluţia pe care o susţin este folosirea de arbitri străini la jocurile importante din campionat, adică la marile derbiuri, cel puţin. După ce am văzut cum arbitrii români pot să vicieze rezultatul unui derbi intern mă alătur celor care susţin această idee", a afirmat Copos.

În final, Copos îl acuză pe şeful CCA, Ion Crăciunescu, de faptul că "apără" greşelile "intenţionate" şi "comandate" ale arbitrilor, considerându-l "marea problemă a arbitrajului românesc".

"Cu atât mai mult cu cât preşedintele arbitrilor, Ion Crăciunescu, susţine, în continuare, că «ar trebui să-i dăm credit arbitrului», în ciuda tuturor evidenţelor, inclusiv a înregistrărilor video. Este evident că a apăra pe faţă o asemenea eroare de arbitraj arată că nu suntem în faţa unei simple erori umane ci a unei erori intenţionate - poate «A Uneia Comandate», domnule Ion Crăciunescu ? Ar fi singura explicaţie pentru apărarea unei erori grave! Marea problemă a arbitrajului românesc este însuşi preşedintele Comisiei de Arbitri, Ion Crăciunescu ! Regretăm că am ajuns (prea târziu) la această concluzie!", a conchis acţionarul giuleştean.

Echipa Rapid Bucureşti a terminat la egalitate, duminică, pe teren propriu, scor 0-0, cu formaţia Dinamo Bucureşti, în derbiul etapei a XXIV-a a Ligii I, în care giuleştenii au cerut un penalti în debutul meciului la o intrare a lui Scarlatache la Surdu.

Arbitrajele din ultimele etape au fost criticate vehement de reprezentanţi ai cluburilor din Liga I, dintre aceştia finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, şi cel al FC Vaslui, Adrian Porumboiu, dar şi conducerea FC Dinamo exprimându-şi intenţia de a solicita aducerea de arbitri străini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici