Costel Pantilimon, portarul care a acceptat să fie vioara a doua la Manchester City

Portarul echipei Manchester City Costel Pantilimon este protagonistul unui articol în Manchester Evening News, care îl consideră pe jucătorul român modelul perfect de analizat în cazul rezervelor ce au puţine ocazii pentru a-şi arăta valoarea.

332 afișări
Imaginea articolului Costel Pantilimon, portarul care a acceptat să fie vioara a doua la Manchester City

Costel Pantilimon (Imagine: Cosmin Dan/Mediafax Foto Arhiva)

Într-un articol intitulat "Rezerva de portar a lui Manchester City este tot timpul pregătită", publicaţia citată consideră că Pantilimon are calităţile necesare pentru a juca titular la orice altă echipă din Premier League, însă el are puterea de a rămâne în continuare la gruparea antrenată de italianul Roberto Mancini, care a decis să-l transfere în urma "dublei" din play-off-ul Ligii Europa din sezonul 2010/2011 dintre englezi şi Politehnica Timişoara.

Precum dublurile actorilor din teatru, portarii de rezervă trăiesc o viaţa ciudată şi schizofrenică, notează Manchester Evening. Ei ştiu că singura lor şansă de a ajunge la stele este doar atunci când ceva teribil li se întâmplă titularilor, o accidentare urâtă, o boală fizică sau un conflict cu autorităţile.

Dar aşa cum nu este bine pentru dublurile actorilor să spere ca vedetele să cadă pe scenă şi să-şi rupă piciorul, doar fotbaliştii de prost gust îşi doresc ca o astfel de nenorocire să se abată asupra coechipierilor. Ai nevoie de un anumit tip de antrenament în fiecare zi, cinci zile pe săptămână, ca să te pregăteşti în fiecare zi ca pentru un meci de fotbal, să treci prin aceeaşi rutină şi să urmăreşti timp de 90 de minute meciul de pe banca de rezerve.

A doua alegere pentru postul de titular al campioanei Manchester City, românul de 2,03 metri, Costel Pantilimon, este modelul perfect de studiat în acest caz.

El este la Manchester City de aproape 18 luni şi încă nu a apucat să-şi facă debutul într-un meci din Premier League, în ciuda faptului că internaţionalul român este foarte apreciat. Fără îndoială, el ar putea pleca de la Manchester City şi să joace titular în fiecare săptămână la orice altă echipă din Premier League. Şi totuşi nu o face. El munceşte mult şi se mulţumeşte cu firimituri, precum apariţia în victoria din turul trei al Cupei Angliei, contra celor de la Watford, scor 3-0.

Puţini dintre fanii lui City s-au încruntat atunci când a fost anunţată echipa titularilor contra divizionarei secunde, deoarece antrenorul Roberto Mancini a ales cea mai bună echipă pe care o avea la dispoziţie, însă a preferat să înceapă între buturi cu portarul de rezervă. La fel s-a întâmplat şi în sezonul trecut, Pantilimon luându-i locul lui Hart în Cupa Angliei, chiar dacă în turul trei adversară a fost rivala de la United.

Pantilimon a salvat atunci o lovitură de pedeapsă executată de Wayne Rooney, chiar dacă atacantul lui United a înscris, ulterior, din respingerea lui Pantilimon, şi a jucat strălucitor în meciul din Cupa Ligii împotriva echipei Arsenal Londra. După aceea, Pantilimon a trecut înapoi în umbră şi n-a mai jucat timp de şapte luni. El a fost inclus în lot pentru 53 dintre cele 55 de meciuri ale sezonului trecut, mai mult decât oricare alt jucător al lui City, însă nu s-a "calificat" pentru o medalie de campion în Premier League (n.r. - în Anglia, pentru ca un jucător să obţină medalia de campion trebuie să evolueze în cel puţin 10 partide de Premier League).

La fel ca şi anul trecut, mulţi oameni au interpretat includerea lui Pantilimon în prima echipă ca o mustrare a lui Mancini asupra titularului Joe Hart, însă nimic nu este adevărat.

Antrenorul secund David Platt a explicat motivele din spatele înlocuirii: "Costel se antrenează în fiecare săptămână, dar nu joacă în prea multe meciuri şi e foarte greu pentru noi să le oferim portarilor meciuri competititve, având în vedere că ei se accidentează rar. Dar între momentul actual şi finalul sezonului, nu poţi şti niciodată dacă Joe va rata vreun meci, astfel că atunci când ai o ocazie ca asta să-l foloseşti pe Costel într-un meci este important. În cazul în care va trebui să intre pe teren în viitor, atunci o va face având mai multă experienţă în meciurile cu miză."

Pantilimon (25 de ani) a pierdut multe acceptând rolul de rezervă a lui Hart, printre care şi locul în lotul echipei naţionale a României. El este cel mai bun portar român, dar nu a mai fost titular din iunie 2011, iar la ultima acţiune a echipei naţionale nu a mai fost convocat, antrenorul Victor Piţurcă spunându-i că are nevoie să joace constant pentru a fi luat în considerare.

Platt a precizat că Manchester City apreciază sacrificiul lui Pantilimon, adăugând: "Tot timpul este dificil, Costel a acceptat asta când a venit. Problema portarilor de rezervă este aceea că nu primesc prea multe şanse, dar dezavantajul portarilor este acela că atunci când se accidentează, ei o fac pentru o perioadă lungă de timp şi atunci au ocazia să îşi arate valoarea."

City este norocoasă că are un portar de calitate, care acceptă să fie "a doua vioară". Portarul irlandez Shay Given, care era obişnuit să fie numărul unu, a cerut în vara lui 2011 să fie lăsat să plece la Aston Villa, după ce a devenit clar că Joe Hart urma să fie titularul.

Până ce Pantilimon a fost transferat de la Poli Timişoara şi a devenit astfel adjunctul lui Hart, Stuart Taylor a "deţinut" această poziţie. În mod remarcabil, singura apariţie a lui Stuart în cei trei ani petrecuţi la Manchester City a fost într-un meci din Cupa Angliei împotriva celor de la Scunthorpe, în 2010.

Taylor, care a câştigat un titlu de campion al Angliei cu Arsenal în 2002, este acum rezerva australianului Adam Federici la Reading şi a declarat pentru Manchester Evening News că să fii portar de rezervă săptămână de săptămână te macină mai mult decât atunci când joci, pentru că nu vei şti niciodată când va trebui să intri pe teren.

"În orice moment un portar se poate accidenta şi nu este suficient doar să-l schimbi pe titular. În momentul în care îl înlocuieşti pe titular, te dezumfli ca un balon. Puteam veni la antrenamente şi să nu fac nimic, doar să o iau uşor, dar apoi puteţi paria că acela era momentul când ceva se va întâmpla, iar tu trebuia să fii pregătit şi să intri pe teren. Acela va fi momentul în care intri în teren şi vei arăta prost."

Costel Pantilimon s-a născut la 1 februarie 1987 şi a jucat în carieră la Aerostar Bacău (2003-2005), Poli Timişoara II (2005-2006), Poli Timişoara (2006-2011), iar din 2011 se află în lotul actualei campioane a Angliei. La echipa naţională, Pantilimon are 14 prezenţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici