Costurile pentru renovarea stadionului din Brasilia, acoperite în o mie de ani

Costurile pentru renovarea Stadionului Mane-Garrincha din Brasilia, unele dintre cele mai ridicate din lume, vor fi acoperite în o mie de ani, se arată într-un raport al cotidianului O Globo.

322 afișări
Imaginea articolului Costurile pentru renovarea stadionului din Brasilia, acoperite în o mie de ani

Costurile pentru renovarea stadionului din Brasilia, acoperite în o mie de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Stadionul din capitala Braziliei a fost construit în 1974 şi a fost renovat în vederea Cupe Mondiale de fotbal din 2014, cu suma de 1,9 miliarde de reali (900 de milioane de dolari). Doar renovarea Stadionului Wembley a costat mai mult, a scris sursa citată.

Însă în primul an de exploatare după darea în folosinţă cu puţin timp înainte de Cupa Confederaţiilor din 2013, arena a "produs" din chirii doar 1,3 milioane de reali şi, în acest ritm, va fi nevoie de peste o mie de ani ca să fie acoperite costurile finale, care au fost de trei ori mai mari decât cele estimate iniţial.

Rezultatele financiare sunt afectate şi de lipsa unei echipe de top în Brasilia. Gil Castelo Branco, purtător de cuvânt al ONG-ului Contas Abertas, a criticat autorităţile pentru deciziile luate cu privire la CM, afirmând că stadionul din Brasilia are şanse să ajungă un "elefant alb" în absenţa unor activităţi pe care să le găzduiască.

"Brazilia a făcut o greşeală insistând pe prea multe oraşe gazdă pentru Cupa Mondială. Nu sunt echipe în oraşe ca Brasilia, aşa că poate să ajungă, cum am avertizat tot timpul, ca un elefant alb. Sunt aproape zero şanse de viabilitate. Poţi să-l aduci din an în paşte pe Paul McCartney, dar majoritatea acţiunilor se vor desfăşura la Rio sau la Sao Paulo. A fost o decizie politică şi a fost o greşeală. A costat prea mult şi ţara are alte priorităţi mai mari, în domenii ca sănătatea şi educaţia. Politicienii au vândut oamenilor o minciună când au spus că această Cupă Mondială va fi finanţată din bani privaţi", a declarat Branco pentru AFP.

Fostul component al trupei The Beatles Paul McCartney a susţinut un concert pe stadionul din Brasilia la 23 noiembrie 2014. De asemenea, echipa Flamengo din Rio de Janeiro a jucat câteva partide pe această arenă, ultima având loc duminică, un meci amical cu Şahtior Doneţk, formaţie antrenată de Mircea Lucescu. Autorităţile locale speră că şi alte echipe vor folosi sadionul de 70.000 de locuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici