Cu un an înainte de Paris 2024, Ucraina e pe cale să renunţe la ameninţarea cu boicotul

Kievul ar putea renunţa la ameninţarea de boicotare a Jocurilor Olimpice de anul viitor de la Paris dacă sportivii din Rusia şi Belarus, aliaţi în războiul din Ucraina, vor concura sub un steag neutru şi nu sub culorile lor naţionale, a declarat ministrul ucrainean al sportului pentru Reuters.

487 afișări
Imaginea articolului Cu un an înainte de Paris 2024, Ucraina e pe cale să renunţe la ameninţarea cu boicotul

Cu un an înainte de Paris 2024, Ucraina e pe cale să renunţe la ameninţarea cu boicotul

Vadym Huttsait a declarat că nu a existat nicio decizie de a revizui poziţia Ucrainei, dar a indicat că autorităţile de la Kiev ar putea fi deschise să revină asupra unei politici care ar exclude probabil sportivii ucraineni de la jocurile de vară.

În aprilie, Ucraina a interzis echipelor sale naţionale să participe la evenimente olimpice, neolimpice şi paralimpice care au concurenţi din Rusia şi Belarus, indiferent de steagul sub care concurează sportivii din cele două ţări.

„Am început discuţiile cu preşedinţii federaţiilor, cu federaţiile în sine, cu sportivii", a spus el referindu-se la propunerea de steag neutru pentru sportivii ruşi şi belaruşi.

„Dacă acest lucru se va întâmpla, vom participa sau nu? Decizia nu a fost luată încă şi, prin urmare, nu există încă o relaxare", a mai spus el.

Un decret emis miercuri târziu de Huttsait interzice în mod clar cetăţenilor ucraineni să concureze împotriva concurenţilor ruşi şi belaruşi dacă aceşti sportivi sunt asociaţi cu steagurile lor naţionale.

Dar decretul nu spune nimic despre o interdicţie în cazul în care sportivii concurează ca neutri. Mai degrabă stabileşte proceduri de retragere a concurenţilor ucraineni în cazul în care sportivii ruşi şi belaruşi nu respectă condiţiile de a concura ca neutri, fără steaguri, imnuri sau simboluri naţionale.

Zhan Beleniuk, un luptător care a câştigat aurul olimpic la Tokyo şi care este acum membru al parlamentului ucrainean, a declarat că decretul a deschis calea pentru ca sportivii să participe.

„Acest lucru deschide calea pentru ca sportivii noştri să meargă la competiţii internaţionale, să îşi asigure calificarea olimpică şi să se pregătească pentru Jocurile de la Paris", a scris Beleniuk pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Unii atleţi ucraineni au condamnat interdicţia generală de a concura împotriva ruşilor şi a belaruşilor.

Huttsait, un scrimer medaliat cu aur la Jocurile Olimpice cu zeci de ani în urmă, a declarat pentru Reuters că alegerea a fost una extrem de dificilă şi că decizia iniţială este încă în vigoare, dar că este în discuţie.

„Nu putem fi alături de ei (ruşii), dar, pe de altă parte, îi pedepsim pe sportivii noştri dacă nu pot concura... ei vor să meargă acolo, să câştige şi să arate steagul nostru pe podium".

Huttsait a declarat că ministerul său discută cu federaţiile sportive ucrainene pentru a afla dacă sportivii sunt pregătiţi să concureze împotriva sportivilor ruşi şi bieloruşi care participă sub un steag neutru.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici