Cum va afecta Brexit ligile de fotbal din Europa: 400 de jucători îşi vor pierde dreptul de a juca

Cetăţenii Marii Britanii au votat, joi, în cadrul unui referendum, pentru ieşirea din Uniunea Europeană, iar mutarea intitulată Brexit va avea consecinţe ample şi asupra ligilor de fotbal din Europa, notează Deutsche Welle.

5247 afișări
Imaginea articolului Cum va afecta Brexit ligile de fotbal din Europa: 400 de jucători îşi vor pierde dreptul de a juca

Cum va afecta Brexit ligile de fotbal din Europa

Cel mai popular sport de pe continent este în acelaşi timp o industrie în valoare de multe miliarde de euro în Marea Britanie şi restul Europei. La ora actuală, fotbaliştii se pot transfera dintr-o ţară în altă pentru sume uriaşe şi foarte puţine obstacole.

După intrarea în vigoare a ieşirii britanicilor din Blocul Comunitar, peste 400 de jucători din cele patru federaţii de fotbal ale Regatului Unit îşi vor pierde dreptul de a juca în ligile respective. În prezent, fotbaliştii din interiorul Uniunii Europene sunt liberi să joace în Marea Britanie, în timp ce extracomunitarii trebuie să primească un permis de lucru pentru a obţine accesul. Aceste autorizaţii de joc sunt bazate pe clasamentele FIFA şi pe procentajul de meciuri jucate pentru echipa naţională de către fotbalistul respectiv, în ultimii doi ani. După ce britanicii vor părăsi spaţiul comunitar, fotbaliştii de pe continent vor trebuie să depună cereri înainte de juca pentru cluburi din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor sau Irlanda de Nord.

Cele mai importante ligi de fotbal din Europa vor trebui să-şi modifice modul de a face afaceri. În prima ligă de fotbal din Germania, Bundesliga, sunt desfăşurate anual tranzacţii de sute de milioane de euro cu jucători din primul eşalon din Anglia, Premier League. 220 de milioane de euro au fost cheltuiţi de cluburile de primă ligă engleză pe jucători din Bundesliga, majoritatea germani sau din alte ţări membre UE. După ce nu va mai exista libera circulaţie între cele două ţări, cei mai buni fotbalişti din Germania nu vor mai fi atractivi pentru formaţiile potente financiar din Anglia.

Unii specialişti din Germania susţin că Bundesliga depinde în bună măsură de banii veniţi din Premier League, în urma transferurilor de jucători. Căutarea inteligentă a tinerelor talente, educaţia solidă şi nivelul ridicat al competiţiei atrag afaceri profitabile pentru cluburile de fotbal din Germania, dar acest lucru se va schimba după Brexit.

Deşi unii fani germani ar putea fi încântaţi de ideea că formaţiile din Bundesliga şi-ar păstra cei mai bun fotbalişti, Deutsche Welle consideră că această mutare ar destabiliza modul de operare al unor cluburile de fotbal din Germania. Borussia Mönchengladbach sau Bayer Leverkusen profită de pe urmă faptului că formaţiile engleze au bugete mari de transferuri şi astfel cresc cota de piată a celor mai buni fotbalişti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici