CUPA MONDIALĂ de fotbal: Cum îşi vând marfa traficanţii de droguri în cartierele din Rio de Janeiro - VIDEO

Guvernul din Rio de Janeiro a anunţat, în 2008, lansarea unei campanii de securitate în vederea Cupei Mondiale de fotbal din 2014, autorităţile ocupând mai multe favele din zona de sud şi din cea turistică, care se aflau de mai mulţi ani în "mâinile" traficanţilor de droguri.

2553 afișări
Imaginea articolului CUPA MONDIALĂ de fotbal: Cum îşi vând marfa traficanţii de droguri în cartierele din Rio de Janeiro - VIDEO

CUPA MONDIALĂ de fotbal: Traficanţii de droguri îşi vând marfa în plină zi în multe cartiere din Rio de Janeiro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu doar câteva luni înainte de începerea Cupei Mondiale, autorităţile din Rio de Janeiro au anunţat că poliţia braziliană a ocupat şi zona de vest a oraşului, una dintre cele mai violente din Brazilia în care două bande de traficanţi de droguri se luptă pentru preluarea controlului.

Însă, potrivit CNN, lucrurile nu sunt chiar aşa cum sunt prezentate de autorităţi.

Astfel, dacă poliţia a vizat în principal acele cartiere sărace aflate în vecinătatea apropiată a plajelor sau a zonelor turistice, sute de astfel de favele au rămas nesupravegheate, iar traficanţii de droguri îşi vând marfa în timpul zilei, cu armele la vedere, în apropierea copiilor care merg la şcoală.

Vânzările se fac la colţuri de stradă, pe măsuţe pline de pungi cu marijuana, haşiş, cocaină sau crack.

"Cel mai mult se vinde cocaina, care costă cam opt dolari doza", spune Jorge.

Doza de crack costă în jur de 2 dolari, iar o punguţă cu marijuana costă 4 dolari.

Cei mai mulţi dintre clienţi sunt localnici, însă traficanţii susţin că au din ce în ce mai mulţi clienţi din cartierele mai bogate, care au fost nevoiţi să vină aici din cauza prezenţei poliţiei în zonele respective.

"Eu m-am născut în mijlocul traficului de droguri, nu am avut altă alternativă. Dacă ar fi să-mi aleg altă meserie, aş fi pompier sau doctor", mărturiseşte Jorge, care are 22 de ani, şi care vinde droguri cu arma pe umăr.

Bărbatul crede că prezenţa poliţiei va înrăutăţi viaţa în comunitatea lor. Ca urmare a controversatului program vizând securitatea, poliţia a reuşit să reducă numărul crimelor în cartierele în care au preluat controlul, însă forţele de ordine au fost aspru criticate pentru tacticele aplicate, mulţi dintre poliţişti fiind acuzaţi de crimă.

Turneul final al Cupei Mondiale se va disputa în perioada 12 iunie - 13 iulie. Multe dintre echipele participante s-au deplasat deja în Brazilia în vederea turneului final.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici