Doi alpinişti români, blocaţi în Groelanda

Alpiniştii români Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman sunt blocaţi de condiţiile meteo din Groenlanda iar expediţia lor este în impas, având deja o întârziere de cinci-şase zile pentru traversarea completă a calotei glaciare a Groenlandei, se arată într-un comunicat al expediţiei.

41 afișări
Imaginea articolului Doi alpinişti români, blocaţi în Groelanda

Doi alpinişti români, blocaţi în Groelanda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi exploratori români nu pot ieşi din cort din cauza vântului ce atinge viteze de peste 120 km/h. Spatele cortului este complet îngropat în zăpadă, iar rezervele de mâncare mai pot alimenta alpiniştii pentru doar 20 de zile.

"Blocaţi în tabără. Vântul atinge 120km/h. Cornel abia se ţine pe picioare încercând să mai degajeze cortul. Cum avem deja acumulată o întârziere de cinci-şase zile ne rugăm şi sperăm ca mâine să putem continua, altfel expediţia se află într-un mare impas. Şi noi, odată cu ea", scrie Lăcătuşu în jurnalul expediţiei.

Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman nu mai pot utiliza echipamentul pentru prepararea mâncării calde şi servesc doar hrană rece de două zile.

"Cum e să montezi cortul la 100 km/h, înotând prin zăpadă la -26 grade? Un coşmar. Ne-am mişcat bine totuşi, în trei ore eram în adapost cu bărbile îngheţate şi cu multă zăpadă. Nici o şansă pentru miniaragaz aşa că avem o cină cu adevărat rece: un sălămior, o bucaţică de brânză şi o ciocolată", povestea Ticu Lăcătuşu la 11 mai, după ce au reuşit să monteze tabăra.

Pe data de 12 mai, situaţia se înrăutăţise: "Ora 9.00 dimineaţa- blocaţi în cort, nu putem nici măcar deschide fermoarul sa căutăm un primus, vântul e năprasnic şi ne-ar spulbera. Mai avem zăpada, puţin salam şi un rest de brânză. Astăzi este imposibil să plecăm de aici. Nu ştim dacă nu suntem cumva în mijlocul unui ciclon, ar fi bine dacă am avea acces la ceva date meteo!"

Nu doar românii au probleme din cauza vremii extrem de proaste din insulă. O altă expediţie, comercială, organizată de o companie britanică specializată în traversări arctice, în care schiorii beneficiază şi de asistenţa unui ghid, este blocată de asemenea de două zile, chiar dacă se află cu trei sute de metri mai jos.

Pe coasta de vest, doi exploratori norvegieni, ce încercau traversarea către coasta de est, aşteaptă să fie recuperaţi de către un echipaj de intervenţie din cauza unei accidentări la genunchi a unuia dintre ei. Buletinele meteo anunţă că de sâmbătă vremea va fi mai blândă, temperaturile urmând să fie între -15 şi -10 grade C, astfel că românii, dacă vor rezista cu bine furtunii, îşi vor putea continua expediţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici