Dublă medaliată olimpică, Maddie Groves, acuză că a fost abuzată sexual în adolescenţă

  • Dubla medaliată cu argint la înot la Jocurile Olimpice, australianca Maddie Groves, a declarat că a fost agresată sexual timp de cinci ani de un bărbat care încă lucrează în nataţie.
  • Ea a spus la televiziuna ABC că abuzul a început când avea 13 ani şi a continuat până la vârsta de 18 ani.
2213 afișări
Imaginea articolului Dublă medaliată olimpică, Maddie Groves, acuză că a fost abuzată sexual în adolescenţă

Dublă medaliată olimpică, Maddie Groves, acuză că a fost abuzată sexual în adolescenţă

Groves nu a identificat persoana în cauză şi a spus că nu a depus o plângere oficială cu privire la acuzaţii la Swimming Australia sau la poliţie.

„Nu am depus nicio plângere cu privire la acest individ", a declarat ea pentru ABC.

„Cred că experienţa mea în încercarea de a face plângeri în legătură cu alte persoane din sport a fost atât de descurajantă, încât mi-a lăsat sentimentul că a face o plângere în legătură cu această persoană nu ar fi diferit faţă de celelalte cazuri.

Nu cred că vreau cu adevărat să fac o plângere la poliţie. Este evident că este un proces uriaş din punct de vedere emoţional şi durează atât de mult timp.

Am mai avut câţiva prieteni şi persoane pe care le cunosc în înot care au fost abuzate şi agresate sexual şi au trecut prin acest proces.

Şi dacă aş face o plângere, nu cred că s-ar schimba nimic.

Este un lucru inconfortabil despre care trebuie să vorbeşti şi cu care trebuie să te confrunţi, dar nu este vina mea şi sper doar că, vorbind despre aceste lucruri, să fie luate în serios şi să se pună în aplicare măsuri de protecţie."

Groves s-a retras de la trialurile australiene de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, la începutul acestui an, acuzând "perverşii misogini" din sport.

Maddie Groves a făcut aceste afirmaţii într-un interviu pentru televiziunea Australian Broadcasting Corporation.

Tânăra în vârstă de 26 de ani a declarat că decizia de a se retrage a fost punctul culminant al anilor în care a fost martoră şi a „beneficiat" de o cultură care se bazează pe faptul că oamenii ignoră comportamentele deviante pentru a prospera.

Afirmaţiile lui Groves au dus la lansarea de către Swimming Australia a unei anchete privind presupusele abuzuri în nataţie.

Groves a criticat cultura din cadrul sportului în timpul interviului său la ABC, spunând că printre comportmentele pe care le consideră nelalocul lor a fost şi faptul că a fost felicitată pentru că a slăbit când avea 12 ani.

Ea a afirmat că înotătorii erau judecaţi în legătură cu ceea ce mâncau şi a susţinut că a fost bruscată de un antrenor în perioada în care era junioară.

Swimming Australia a declarat că a luat toate plângerile sportivei foarte în serios.

„Doamna Groves a solicitat şi i s-a acordat o întâlnire cu preşedintele Kieren Perkins şi cu fostul director executiv Alex Baumann şi i s-a oferit toate oportunităţile de a-şi prezenta plângerile şi preocupările", se arată într-o declaraţie.

„În cadrul acestei întâlniri, doamna Groves şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu un antrenor din cadrul sistemului nostru.

Aceste acuzaţii au făcut obiectul unei investigaţii independente de trei luni, condusă de Q Workplace Solutions.

Doamnei Groves i s-au oferit mai multe oportunităţi de a discuta plângerile, inclusiv participarea la un interviu cu un investigator independent.

Doamnei Groves i s-a cerut să furnizeze informaţii suplimentare pentru a ajuta procesul de investigaţie, dar a refuzat să facă acest lucru.

Investigatorul a stabilit, în cele din urmă, că plângerea împotriva Swimming Australia a fost neîntemeiată."

Swimming Australia a adăugat că a transmis acuzaţiile de agresiune sexuală către poliţia din Queensland, precizând că prima dată când a auzit de aceste afirmaţii au fost în cadrul emisiunii.

Groves a declarat că a fost de acord să acorde interviul pentru ABC, în urma investigaţiei făcute asupra fostului antrenor de înot John Wright.

Wright a fost acuzat pentru acte indecente cu copii şi pentru agresiune.

Afirmaţiile lui Groves s-au adăugat la o serie de scandaluri de abuz în sport din ultimii ani.

Gimnastica se numără printre sporturile care s-au confruntat cu critici în legătură cu protejarea sportivilor, în urma documentarului Netflix Athlete A, care a examinat scandalul Larry Nassar şi deficienţele de protejare a sportivilor din gimnastica americană.

Documentarul a determinat atleţi din mai multe alte naţiuni să iasă în faţă cu propriile lor poveşti care evidenţiază abuzuri similare.

Mai multe cazuri de abuzuri sexuale au fost raportate şi în fotbal în ultimele luni, iar organismul de conducere mondial FIFA a recunoscut luna trecută că se aşteaptă ca mai multe cazuri din fotbalul feminin să fie dezvăluite.

Aceste dezvăluiri au urmat unor cazuri recente din Australia, Statele Unite şi Venezuela.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici