Duru: Aşteptăm ca Dinamo să confirme insolvenţa, după care vom propune retragerea licenţei pentru Liga Europa

Directorul Sistemului Naţional de Licenţiere al FRF, Viorel Duru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă o informare scrisă a conducerii FC Dinamo după ce a solicitat intrarea în insolvenţă, el precizând că în funcţie de răspuns va cere retragerea licenţei pentru cupele europene.

370 afișări
Imaginea articolului Duru: Aşteptăm ca Dinamo să confirme insolvenţa, după care vom propune retragerea licenţei pentru Liga Europa

Duru: Aşteptăm ca Dinamo să confirme insolvenţa, după care vom propune retragerea licenţei pentru Liga Europa (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Clubul trebuie să ne raporteze solicitarea făcută. Dacă va raporta că a solicitat intrarea în insolvenţă, conform articolului 13 din regulament, licenţiatorul poate retrage licenţa unui club care nu mai îndeplineşte condiţiile de licenţiere. Dacă Dinamo va informa licenţiatorul că a solicitat intrarea în insolvenţă, voi propune retragerea licenţei clubului Dinamo pentru participarea în cupele europene şi urmează procedura", a spus Duru.

Viorel Duru a afirmat că a fost sunat de un reprezentant al UEFA care i-a cerut să confirme solicitarea clubului Dinamo de intrare în insolvenţă, menţionând că gruparea "alb-roşie" are timp până în această seară să răspundă oficial.

"În cazul Dinamo, lucrurile au evoluat. Dacă atunci când s-a publicat şi au fost primele luări de poziţie, inclusiv eu m-am exprimat că în momentul de faţă îndeplinesc condiţiile de participare în cupele europene, având atât vocaţie sportivă, fiind pe locul patru, cât şi deţinând licenţă UEFA, vineri am primit un telefon de la UEFA prin care am fost întrebat dacă este adevărat ce scrie presa românească şi am confirmat. Am convenit că vom rămâne în contact. În acea zi, înainte de telefonul primit de la UEFA, am transmis o scrisoare clubului Dinamo, în care pe articolele din Regulamentul de Licenţiere am solicitat un punct de vedere scris, pentru că este vorba de un eveniment economic de importanţă majoră care afectează poziţia financiară a clubului, articolul 50 din regulament. Acest articol impune clubului ca în cinci zile lucrătoare de la producerea respectivului eveniment să transmită o informare scrisă. Acele cinci zile se încheie astăzi", a completat Duru, care a precizat că nu va propune retragerea licenţei pentru Liga I acordată deja grupării dinamoviste.

Viorel Duru a precizat că reprezentanţii clubului Dinamo l-au minţit atunci când au prezentat rezultatele financiare ale clubului. "Când un finanţator nu mai doreşte să finanţeze, s-a dus de râpă clubul respectiv. E ceea ce se întâmplă la Dinamo, domnul Negoiţă probabil că nu mai poate sau nu mai vrea şi asta este revoltător până la urmă. Ce s-a întâmplat la Dinamo arată cât de vulnerabil este totuşi sistemul de valoare pe care îl face licenţiatorul. Pe previziuni păreau că pot duce competiţia fără probleme, iar după o lună intră în insolvenţă. Cu siguranţă au încercat să ne înşele. Pentru mine Dinamo era un club model, dar nu alegi insolvenţa, pentru că nu e o soluţie universală. Problema se rezolvă numai prin infuzia de capital. În România nu cred că sunt capitalişti adevăraţi care să susţină activitatea pe termen mediu sau lung. Multe cluburi încearcă să eludeze termenele aplicabile acestui regulament prin diferite manopere. Fie nu declară toate datoriile, cazul Rapid, fie declară surse de finanţare acceptate", a adăugat Duru.

Dinamo poate primi dreptul de a participa în cupele europene la un an după ce clubul iese din insolvenţă, a adăugat Duru: "Regulamentul spune că un club nu poate primi licenţa pentru cupele europene dacă în ultimele 12 luni înainte de începerea sezonului pentru care solicită licenţa a intrat în insolvenţă. Dinamo a intrat în insolvenţă în ultima lună dinaintea începerii sezonului şi se va aplica regula. Când va ieşi din insolvenţă, deşi eu nu cred că vreun club va face asta, depinde când o va face. Dacă iese din insolvenţă în luna mai, atunci poate solicita licenţă pentru sezonul viitor, dar dacă iese în luna iunie, nu poate solicita. De fapt e doar un an, dar depinde când ieşi din insolvenţă. Ieşi în mai, ceri după un an, ieşi în iunie, ceri după doi ani."

FC Dinamo a depus, marţi, la Tribunalul Bucureşti, dosarul prin care solicită deschiderea procedurii de insolvenţă. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 16020/3/2014 în numele societăţii FC Dinamo 1948 SA, care administrează clubul de fotbal din Liga I. Instanţa va analiza cererea FC Dinamo la 28 mai şi în cazul în care o va accepta va numi un administrator judiciar. Acesta din urmă va întocmi tabelul preliminar de creanţe până la un termen stabilit de Tribunalul Bucureşti.

FC Dinamo este al cincilea club de Liga I care intră în insolvenţă în ultimii doi ani, după FC Rapid, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj şi Oţelul Galaţi.

Conform legislaţiei UEFA un club nu poate participa în cupele europene în perioada în care se află în insolvenţă. UEFA permite înscrierea cluburilor în competiţiile pe care le organizează după un an de la încheierea acestei proceduri.

Având 56 de puncte după 33 de etape disputate, formaţia condusă de Flavius Stoican va ocupa poziţia a patra în clasamentul Ligii I la finalul sezonului, loc care i-ar permite să participe în turul doi preliminar al Ligii Europa, ediţia 2014-2015. Următoarea echipă în clasament care deţine licenţă pentru cupele europene este CFR Cluj, acum pe poziţia a cincea, cu 51 de puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici