Čeferin: „Arabia Saudită face o greşeală semnând cu jucători care aproape şi-au încheiat cariera"

Preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin, a declarat că Arabia Saudită face o "greşeală" prin faptul că semnează cu fotbalişti europeni aflaţi la final de carieră.

683 afișări
Imaginea articolului Čeferin: „Arabia Saudită face o greşeală semnând cu jucători care aproape şi-au încheiat cariera"

Sursa foto: MediafaxFoto

Portughezul Cristiano Ronaldo, de cinci ori câştigător al premiului Ballon d'Or, a devenit una dintre cele mai mari vedete care îşi practică meseria în Orientul Mijlociu atunci când s-a alăturat anul trecut clubului de fotbal Al Nassr, cu sediul la Riyadh.

A devenit astfel cel mai bine plătit fotbalist, iar rapoartele sugerează că acesta încasează 200 de milioane de euro pe an.

Fostul coechipier al lui Ronaldo de la Real Madrid, Karim Benzema, s-a alăturat recent şi va juca pentru Al-Ittihad.

Oferte similare au fost făcute şi pentru câştigătorii Cupei Mondiale, argentinianul Lionel Messi şi francezul N'Golo Kanté, precum şi pentru mijlocaşul croat Luka Modrić.

Naţionalizarea a patru cluburi de top din Arabia Saudită - Al Ittihad, Al Ahli, Al Nassr şi Al Hilal -, 75% din proprietate fiind transferată către Fondul de investiţii publice (PIF), sugerează că se aşteaptă ca mai mulţi jucători să facă trecerea.

Čeferin a spus că ar trebui să investească în academii în loc de jucători aflaţi la finalul carierei.

"Nu, nu, nu, nu", a spus Čeferin pentru postul de televiziune olandez NOS atunci când a fost întrebat dacă îi este teamă de un exod al jucătorilor.

"Cred că este în principal o greşeală pentru fotbalul din Arabia Saudită. De ce este asta o problemă pentru ei? Pentru că ar trebui să investească în academii, ar trebui să aducă antrenori şi ar trebui să-şi dezvolte proprii jucători.

"Sistemul de cumpărare a jucătorilor care aproape că şi-au încheiat cariera nu este sistemul care dezvoltă fotbalul. A fost o greşeală similară în China, când toţi au adus jucători care sunt la finalul carierei".

Didier Drogba, Nicolas Anelka şi Frédéric Kanouté, Carlos Tevez şi Oscar au fost câţiva dintre jucătorii vedetă care au plecat în China atunci când liga din această ţară a adoptat o abordare similară.

Cu toate acestea, nu a ajutat la dezvoltarea sportului în naţiunea asiatică.

"Spuneţi-mi un singur jucător care are o vârstă de top, de top şi care îşi începe cariera şi a plecat să joace în Arabia Saudită?". a continuat Čeferin.

"Dar nu este vorba doar de bani. Jucătorii vor să câştige competiţii de top. Iar competiţia de top este în Europa.

"Noi nu i-am pierdut. Ei încă mai joacă fotbal.

"La sfârşitul carierei, unii jucători merg undeva să câştige nişte bani."

PIF este fondul suveran de investiţii, prezidat de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman.

La începutul acestei luni, PIF a declarat că va investi într-o nouă entitate după fuziunea şocantă dintre PGA Tour şi LIV Golf.

Arabia Saudită a fost acuzată de „sport washing”, spălarea imaginii cu ajutorul sportului, pentru a ascunde situaţia precară a naţiunii în materie de drepturile omului.

PIF a devenit acţionar majoritar şi proprietar al clubului de fotbal Newcastle United din Premier League în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici