Elisabeta Lipă, noul preşedinte al FR de Canotaj

Fosta campioană olimpică şi mondială, Elisabeta Lipă, este noul preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, fiind aleasă în urma voturilor exprimate în cadrul Adunării Generale ce a avut loc, sâmbătă, la Centrul Olimpic "Sydney 2000" de la Izvorani.

49 afișări
Imaginea articolului Elisabeta Lipă, noul preşedinte al FR de Canotaj

Elisabeta Lipă, noul preşedinte al FR de Canotaj (Imagine: Mediafax Foto)

Lipă Elisabeta, născută pe data de 26 octombrie 1964, a început canotajul la vârsta de 15 ani, după ce a fost adusă de tatăl ei în Bucureşti, la clubul Olimpia.

A fost selecţionată în lotul naţional şi, la 19 ani, a debutat la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles.

Încă de la prima sa olimpiadă, Lipă a obţinut medalia de aur în proba de două rame fără cârmaci. După un argint, în aceeaşi probă, şi o medalie de bronz la cu echipajul de 4 rame la JO de la Seul, Lipă a revenit cu aur, la olimpiada de la Barcelona, în proba de simplu rame şi a mai obţinut o medalie de argint la două rame fără cârmaci. Următoarele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice au însemnat tot atâtea medalii de aur pentru Elisabeta Lipă, care a devenit singura canotoare din lume cu cinci medalii de aur.

La întrecerile din România, Lipă a cucerit 25 de titluri de campioană. La ediţia de la Sydney, Lipă a devenit prima canotoare din istoria Jocurilor Olimpice care a cucerit şase medalii, pentru ca la Atena, Lipă să devină cea mai în vârstă campioană olimpică în proba de 8+1. Tot atunci, Lipă a egalat recordul lui Steve Redgrave, fiind cei mai titraţi campioni din istoria Jocurilor Olimpice.

În 2005, noul preşedinte al FR de Canotaj a purtat flacăra olimpică pentru a XX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Torino. 

În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare din lume de către Federaţia Internaţională de Canotaj şi a fost desemnată „cea mai bună canotoare a secolului XX”. Este maestră emerită a sportului.

La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipă a fost înaintată la gradul profesional de chestor de poliţie, echivalent cu cel de general.

Fosta canotoare Elisabeta Lipă a primit, la Lucerna, Medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincţie acordată de Federaţia Internaţională de Canotaj sportivilor cu cariere strălucite în acest sport. Distincţia se acordă anual şi constituie o recunoastere a unei cariere excepţionale şi a unui comportament sportiv exemplar.

Lipă a mai fost nominalizată la trofeul “Thomas Keller”, echivalentul Premiilor Oscar în canotajul mondial, şi în anii 2003 şi 2005.

Tot în anul 2008, Elisabeta Lipă a primit "Colanul de Aur" pentru întreaga sa activitate sportivă din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici