EURO 2012: Varşovia aşteaptă într-o atmosferă de sărbătoare meciul de deschidere

Varşovia aşteaptă într-o atmosferă de sărbătoare meciul de deschidere de la Campionatul European, Polonia - Grecia, programat în această seară, pentru eveniment fiind pregătit şi fanzone-ul din centrul capitalei Poloniei, cu o capacitate de 100.000 de persoane.

191 afișări
Imaginea articolului EURO 2012: Varşovia aşteaptă într-o atmosferă de sărbătoare meciul de deschidere

EURO 2012: Varşovia aşteaptă într-o atmosferă de sărbătoare meciul de deschidere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lovitura de începere a turneului organizat de Polonia şi Ucraina se va da la ora 19.00, la Varşovia, iar apoi, de la ora 21.45, Rusia va întâlni Cehia, la Wroclaw.

"Este poate singurul eveniment atât de important din viaţa noastră, a meritat să venim", a spus Tomasz Woldan, un informatician în vârstă de 33 de ani.

Aproximativ 60.000 de suporteri sunt aşteptaţi, vineri, în capitala poloneză.

"Atmosfera este din ce în ce mai fierbinte", a afirmat şi Karol Niedbal, 27 de ani, angajat al unei firme farmaceutice, purtând un fular în culorile drapelului polonez, alb şi roşu. Pronosticul său pentru această seară: "Evident, bate Polonia". Însă el crede că Germania are cele mai mari şanse de a câştiga titlul.

În faţa Greciei, Polonia doreşte să fie liniştită. "Ţinem pumnii pentru echipa noastră şi vrem să o încurajăm cum putem mai bine", a declarat ministrul polonez al Sporturilor, Joanna Mucha.

Printre suporterii polonezi se află şi Rajest Kumar, în vârstă de 52 de ani, născut în Uganda şi rezident în Polonia de 16 ani. "Euro-2012 este un lucru bun pentru ţară. Oamenii vor cunoaşte mai bine Polonia, o ţară primitoare", este de părere Kumar.

Alţi fani se pregătesc de sărbătoare puţin mai departe, lângă Palatul Culturii din Varşovia, simbol al comunismului, construit de URSS după al Doilea Război Mondial. Un element istoric demn de reţinut este faptul că Euro-2012 este prima competiţie majoră desfăşurată în estul Europei, după căderera Zidului Berlinului.

Patru francezi, studenţi în Lituania veniţi la Varşovia pentru Euro, se pregătesc alături de numeroşi alţi iubitori ai fotbalului să urmărească meciul de deschidere în fanzone.

"Franţa va câştiga turneul. Suspansul nu e prea mare", spune cu convingere Pierre Leconte, 22 de ani.

În total, Polonia se pregăteşte să primească între 700.000 şi un milion de fani.

Însă sărbătoarea a fost umbrită puţin la Cracovia, de "strigătele de maimuţă" adresate jucătorilor de culoare ai Olandei.

"Am auzit cu toţii strigăte de maimuţă", a asigurat căpitanul Mark van Bommel, într-un interviu acordat presei olandeze, confirmând astfel faptul că a existat o manifestare rasistă la un antrenament, deşi UEFA a negat iniţial acest lucru.

Ministrul polonez al Sporturilor a dorit să calmeze situaţia vineri: "Acest incident a fost eclipsat de cei 24.000 de suporteri care nu au fost de acord cu ceea ce făcea un grup mic din public. Sper că jucătorii au reţinut doar acest lucru".

Marcin Herra, reprezentant al organizatorilor polonezi, a spus că va discuta cu UEFA pentru a analiza situaţia şi a evita alte astfel de incidente. "Dacă astfel de comportamente vor avea loc şi la alte antrenamente, UEFA va evalua măsurile ce se pot lua pentru protejarea jucătorilor", a avertizat şi forul european.

Pe de altă parte, militantele din grupul feminist ucrainean Femen şi-au anunţat intenţia de a manifesta topless în faţa stadionului din Varşovia, înainte de meciul de deschidere, ele urmând să protesteze astfel faţă de prostituţie şi de turismul sexual.

Pentru meciul Polonia - Grecia, 30.707 de bilete au fost vândute suporterilor polonezi, 4.293 grecilor şi 962 germanilor.

În ceea ce priveşte partida Rusia - Cehia, 11.788 de bilete au fost vândute fanilor polonezi, 10.006 ruşilor şi 6.809 cehilor.

(Material realizat de Leila Bolat, leila.bolat@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici